|
|
|
||
Předstátnicová stáž je příprava ke SRZk z předmětu Hygiena a epidemiologie.
Hygiena a epidemiologie představují biomedicínské základy primární prevence nemocí. Význam hygieny a
epidemiologie spočívá v uvědomění a pochopení komplexních souvislostí mezi působením životního i pracovního
prostředí (environment) a možným vznikem nemocí u jedince i v populaci (dětská, dospělá, stárnoucí, pracovní,
komunitní či jinak definovaná populace). Hygiena a epidemiologie je základním oborem specializačního
vzdělávání lékařů.
Poslední úprava: Kolářová Jana (27.05.2024)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Poslední úprava: Kolářová Jana (01.03.2022)
|
|
||
Stáž z hygieny a epidemiologie trvá 3 týdny. Výuka začíná vždy ráno v 8:00 hodin na Ústavu hygieny a epidemiologie a trvá do 12:00. Výuka je povinná v plném rozsahu. Výuka probíhá formou seminářů s aktivní účastí studentů a terénní stáže. V průběhu jednoho výukového dopoledne je probráno jedno nebo více témat. Nejsou však probírány všechny otázky ke státní závěrečné zkoušce, část problematiky je obsažena v doporučené literatuře. Doporučujeme, aby se studenti připravovali ke státní závěrečné zkoušce v průběhu stáží, aby mohli případné nejasnosti konzultovat s vyučujícími. Studijní skupiny mohou být z výukových nebo provozních důvodů v části výuky děleny či spojeny, rozpis stáží je vyvěšen ve vývěsce na Ústavu hygieny a epidemiologie v 1. patře. Podmínky udělení zápočtu jsou následující: 1) Povinná účast na seminářích. Povolené jsou maximálně dvě řádně omluvené absence. Absenci je nutné omluvit emailem na sekretariát ústavu ideálně předem, v případě náhle vzniklé situace co nejrychleji zpětně. 2) Úspěšné absolvování zápočtového testu (napsání testu na minimálně 24 bodů - maximum je 30 bodů). Testy se píší poslední den stáží a/nebo po skončení stáží, a to elektronicky přes Moodle. Je potřeba si předem aktivovat účet v Moodle a vyzkoušet test nanečisto (mock test). Nefungující přihlášení již z technických důvodů nelze řešit v den testu. V případě problému s přihlášením kontaktujte IT nejpozději 2 dny před termínem testu. Na test je vyhrazena doba max. 20 minut. Opakovat test je možné nejvýše dvakrát (tj. celkem 3 pokusy). Ke státní závěrečné zkoušce se lze přihlásit pouze prostřednictvím SIS (Studentský informační systém). Ke státní závěrečné zkoušce lze přistoupit pouze po obdržení zápočtu. Zameškané stáže lze nahradit v průběhu dalších výukových cyklů. V případě jakýchkoliv problémů s přípravou na státní závěrečnou zkoušku doporučujeme konzultace s příslušnými vyučujícími v předem dohodnutých termínech. Poslední úprava: Horňáková Anna, Ing., Ph.D. (12.09.2024)
|
|
||
1) Hygiena, základní pojmy a definice oboru, základní metody práce. Primární prevence, její význam a uplatnění v praxi, limity. Biologické metody monitorování expozice. Faktory prostředí jako možný zdroj poškození zdraví člověka.
2) Neionizující záření v životním prostředí, zdroje, účinky. UV záření, účinky, ochrana zdraví, ozonové poruchy, vývoj. Ionizující záření, zdroje, aplikace v medicíně, ochrana zdraví. Hluk a vibrace, pojem hladina, měření, hodnocení, ochrana zdraví. Klimatické faktory, měření, hodnocení, doporučené hodnoty. Osvětlení denní, umělé a sdružené, typy oslnění, problematika laserů.
3) Voda a zdraví, fyziologický význam vody v organismu. Hygienické požadavky na pitnou vodu, teplou užitkovou vodu a balenou vodu. Individuální a hromadné zásobování pitnou vodou, principy úpravy vody ve vodárnách. Příprava pitné vody v havarijních situacích a polních podmínkách. Zdravotní rizika z vody, infekce z vody.
4) Člověk a prostředí, vliv prostředí na zdraví člověka Složky a faktory prostředí. Biologický monitoring znečištění prostředí.
5) Životní styl a výživa. Základní pojmy. Složení a význam jednotlivých druhů potravin Výživa starších kojenců, dětí a mládeže. Hodnocení spotřeby potravin - metody, tabulky složení potravin, doporučené dávky živin. Zásady správné výživy dospělé populace, česká výživová doporučení, hlavní nedostatky ve výživě české populace.
6) Vnitřní prostředí budov. Biologické, chemické a fyzikální rizikové faktory v budovách, možnosti ovlivnění zdravotního stavu obyvatel/uživatelů budov.
7) Základní princip závislosti na tabáku, diagnostika a léčba - role všech zdravotních profesí v prevenci a léčbě této nemoci. Prevalence, morbidita a mortalita onemocnění spojených s užíváním tabáku, historie a průběh tabákové epidemie. Různé druhy tabákových výrobků prevence jejich užívání, pasivní kouření.
8) Hygiena práce a zdraví při práci, zaměření, historie a legislativa. Definice základních pojmů - expozice, nebezpečí, riziko, hodnocení rizika. Hodnocení expozice - základ hodnocení rizik při práci Analýza rizik při práci. Identifikace nebezpečí. Hodnocení a řízení rizik při práci. Vlastní hodnocení rizika úrazů a zátěží faktory pracovního prostředí, kategorizace prací. Identifikace nebezpečí a hodnocení rizik v praxi. Příklady podnikové praxe. Posuzování zdravotní způsobilosti k práci.
9) Epidemiologie - základní pojmy a definice oboru. Epidemiologická metoda práce - studie deskriptivní, analytické, experimentální. Základní ukazatelé zdravotního stavu.
10) Rizikové faktory KVO - ovlivnitelné a neovlivnitelné. Mortalita v důsledku KVO u nás a ve světě. Ateroskleróza, její vznik, stádia, a klinická manifestace z epidemiologického hlediska. Metabolický syndrom, diabetes mellitus, obezita a dyslipidémie. Stres akutní, chronický, chronický únavový syndrom, syndrom vyhoření.
11) Nádorová epidemiologie. Trendy v incidenci a mortalitě nádorových onemocnění u nás a ve světě, nejvýznamnější rizikové faktory. Onkologický registr. Genotoxické a epigenetické karcinogeny.
12) Epidemiologie infekčních onemocnění. Proces šíření nákazy: zdroj, přenos, vnímavý jedinec. Preventivní a represivní protiepidemická opatření. Eliminace, eradikace nákazy. Hlavní skupiny infekčních nemocí.
13) Nozokomiální nákazy, definice, proces šíření nozokomiálních nákaz, rizikové faktory. Rezistence mikroorganizmů. Prevence. Metody dekontaminace, sterilizace, dezinfekce. Bariérové ošetřovací techniky, zásady práce s biologickým materiálem. Hygiena rukou.
14) Očkování. Typy a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Správná očkovací praxe. Možnosti kombinace očkovacích látek. Postvakcinační reakce. Členění očkování v ČR. Očkování imunokompromitovaných pacientů. Očkování v těhotenství.
15) Statistika. Základní soubor (populace), výběr, princip statistické indukce. Míry polohy a variability. Gaussovo normální rozložení. Čtyřpolní a kontingenční tabulka. Měření závislosti, korelace a regrese. Obecný postup při testování hypotéz, hladiny významnosti. Atributivní a relativní riziko; odds ratio. Požadavky na vyšetřovací techniky. Poslední úprava: Kolářová Jana (06.12.2022)
|