PředmětyPředměty(verze: 845)
Předmět, akademický rok 2018/2019
   Přihlásit přes CAS
Bioorganická chemie - NBCM010
Anglický název: Bioorganic chemistry
Zajišťuje: Fyzikální ústav UK (32-FUUK)
Fakulta: Matematicko-fyzikální fakulta
Platnost: od 2014 do 2019
Semestr: zimní
E-Kredity: 5
Rozsah, examinace: zimní s.:2/1 Z+Zk [hodiny/týden]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Garant: prof. RNDr. Marek Procházka, Ph.D.
Kategorizace předmětu: Fyzika > Biofyzika a chemická fyzika
Je prerekvizitou pro: NBCM012, NBCM011, NBCM018
Anotace -
Poslední úprava: T_FUUK (25.02.2008)
Základy biochemie - struktura a vlastnosti nejdůležitějších metabolitů (sacharidů, lipidů, proteinů, nukleových kyselin a nukleotidů), enzymatická katalýza.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: CALOUPKA/MFF.CUNI.CZ (29.04.2008)

Cílem předmětu je seznámit studenty se strukturou nejdůležitějších biomolekul, jejich vlastnostmi a se základy enzymové katalýzy.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: RNDr. Kateřina Hofbauerová, Ph.D. (06.10.2017)

Zápočet se uděluje po úspěšném absolvování dvou testů (z organické chemie a z biochemické části).

Na zkoušku je nutný zápočet z cvičení.

Literatura -
Poslední úprava: RNDr. Kateřina Hofbauerová, Ph.D. (12.09.2017)
  • D.L.Nelson, M.M.Cox: Lehninger Principles of Biochemistry, W.H.Freeman&Co., New York, 2005.
  • H.R.Horton, L.A. Moran, K.G. Scrimgeour, M.D. Perry, J.D. Rawn: Principles of Biochemistry, Pearson Education, Inc., 2006.
  • D.Voet, J.G. Voetová: Biochemie, Victoria Publishing, Praha, 1994.
  • D.Voet, J.G. Voet: Biochemistry, Wiley, 2004.

  • M.Kodíček, O. Valentová, R.Hynek: Biochemie: chemický pohled na biologický svět, VŠCHT Praha, 2015.
  • Z.Vodrážka: Biochemie, Academia, Praha, 2002.
  • P.Klouda: Základy biochemie, Pavel Klouda, Ostrava, 2000.
  • L.Stryer: Biochemistry, New York, 1995.
  • T.M.Devlin: Textbook of Biochemistry, Wiley-Liss, Inc., New York, 1993.
  • R.K.Murray, D.A.Bender, K.M.Botham, P.J.Kennelly, V.W.Rodwell, P.A.Weil: Harperova ilustrovaná biochemie, Galén, 2013.

  • J.McMurry: Organická chemie, VŠCHT Praha, 2015. překlad 8.vydání
  • J.McMurry: Organická chemie, VŠCHT Praha, 2007. překlad 6.vydání
  • cvičení on-line k J.McMurry: Organická chemie http://chemistry.brookscole.com/mcmurry6e
  • S.McMurry: Studijní příručka a řešené příklady k 6. vydání učebnice J. McMurry "Organická chemie", VŠCHT Praha, 2009.
  • P.Hrnčiar: Organická chémia. 3., přeprac. vyd. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1990.
  • J.Pacák: Jak porozumět organické chemii, Karolinum, Praha, 1997.
  • A.Janeczková, P.Klouda: Organická chemie, Pavel Klouda, Ostrava, 2001.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: prof. RNDr. Marek Procházka, Ph.D. (17.10.2017)

Zkouška se skládá z části písemné formou testu a ústní. Úspešné složení písemné části je nutnou podmínkou pro část ústní.

Sylabus -
Poslední úprava: prof. RNDr. Marek Procházka, Ph.D. (21.01.2019)
I. ZÁKLADY ORGANICKÉ CHEMIE
  • chemická vazba, názvosloví organických sloučenin, izomerie, typy reakcí v organické chemii, uhlovodíky, funkční deriváty, důležité heterocykly)
  • voda a její vlastnosti

II. SACHARIDY A GLYKOBIOLOGIE

  • monosacharidy (izomerie, hemiacetálové formy, reakce, deriváty, glykosidická vazba)
  • oligosacharidy a polysacharidy
  • glykokonjugáty (proteoglykany, glykoproteiny, glykolipidy)

III. LIPIDY, BIOMEMBRÁNY A TRANSPORT

  • definice, názvosloví, rozdělení, chemické vlastnosti a reakce
  • mastné kyseliny a jejich vlastnosti
  • jednoduché lipidy - acylglyceroly (tuky, oleje), vosky
  • složené lipidy - fosfolipidy, sfingolipidy, galaktolipidy a sulfolipidy
  • eikosanoidy (prostaglandiny, leukotrieny, thromboxany)
  • isoprenoidy - terpenoidy a steroidy

IV. NUKLEOTIDY A NUKLEOVÉ KYSELINY

  • base, nukleosidy, nukleotidy a nukleové kyseliny
  • base - tautomerie, pK
  • struktura DNA/RNA

V. AMINOKYSELINY, PEPTIDY A PROTEINY

  • definice, chemické reakce a fyzikálně-chemické vlastnosti (optická aktivita, amfionty, IEB, pK)
  • základní aminokyseliny
  • peptidy - definice, peptidová vazba
  • bílkoviny
  • 3D struktura proteinů (primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů)
  • denaturace, sbalování proteinů

VI. ENZYMY A ENZYMOVÁ KATALÝZA

  • definice, vlastnosti, funkce, rozdělení a názvosloví
  • Michaelisova teorie kinetiky enzymatických reakcí
  • allosterie, allosterické enzymy
  • koenzymy a prostetické skupiny
  • vitamíny
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK