PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2018/2019
   Přihlásit přes CAS
Veřejné zdravotnictví, hygiena a preventivní medicína - E0209019
Anglický název: Public Health, Hygiene and Preventive Medicine
Zajišťuje: Ústav sociálního a posudkového lékařství (14-140)
Fakulta: Lékařská fakulta v Plzni
Platnost: od 2018 do 2021
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Pro druh:  
Garant: prof. MUDr. Dana Müllerová, Ph.D.
doc. MUDr. Libuše Čeledová, Ph.D.
Vyučující: doc. MUDr. Libuše Čeledová, Ph.D.
MUDr. Rudolf Červený, Ph.D.
MUDr. Rostislav Čevela, Ph.D., MBA
MUDr. Jaroslav Kotrba
prof. MUDr. Dana Müllerová, Ph.D.
MUDr. Pavel Sedláček, Ph.D.
MUDr. Květuše Zikmundová, CSc.
Je korekvizitou pro: E0210361, E0210477, E0210485, E0210481, E0210483, E0210479
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Soubory Komentář Kdo přidal
stáhnout Otázky ke zkoušce pro 5. ročník zubní lékařství z předmětu Veřejné zdravotnictví, hygiena a preventivní medicína zubní 2324.docx Nové otázky ke zkoušce 20223024 Petra Tišerová
stáhnout Sylabus přednášky 5. r. zubní 20223024 (ČJ).doc Sylabus 2023/2024 přednášky Petra Tišerová
stáhnout Sylabus cvičení 5. r. zubní (ČJ) 20232024.doc Sylabus 2023/2024 cvičení Petra Tišerová
Anotace
Poslední úprava: Vanda Stříbrná (21.06.2022)
Hygiena a preventivní medicína:
Student získá teoretické znalosti z oblasti hygieny a preventivní medicíny, ochrany a podpory veřejného zdraví, zná
aktuální zdravotní stav populace ĆR, způsoby jeho hodnocení, jeho vývojové trendy i v mezinárodním srovnání. Je
schopen metodou analýzy rizika vyhodnocovat rizikové faktory životního a pracovního prostředí, včetně faktorů
životního stylu, na zdravotní stav populace. Dovede navrhnout komunitní ozdravné programy, je schopen
vyhodnocovat individuální rizika nejčastěji se vyskytujících onemocnění, zejména kardiovaskulárních a nádorových,
provádět preventivní vyšetření s návrhem „self tailored“ doporučení v oblasti primární a sekundární prevence. Má
kompentence v oblasti hygieny výživy a předmětů běžného užívání, hygieny dětí a mladistvých, komunální hygieny,
hygieny práce.
Sociální a posudkové lékařství :
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy a organizací zdravotnictví a poskytováním zdravotní péče, vývojem
péče o zdraví a její sociální podmíněností, pochopením pojmu zdraví a nemoc a s determinantami zdraví. Studenti
získají informace o systému zdravotních a sociálních služeb, o činnosti lékařské posudkové služby, spolupráci
primární péče, ambulantní péče a lůžkové péče Rovněž získají základní informace ze zdravotnického práva a
sociální gerontologie, prakticky si vyzkouší simulaci stáří.
Literatura
Poslední úprava: Vanda Stříbrná (21.06.2022)

Hygiena a preventivní medicína- skripta a kapitoly ve skriptech:

Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví: Mullerová D. a kol. Karolinum 2014. s. 254

Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium Zloch Z. a kol. Karolinum 2001, s.159

Hygiena a epidemiologie: Tuček M. a kol. Karolinum 2012.s.358

Müllerová, D. a kol: Obezita- prevence a léčba. 2009. Mladá fronta, s. 1-261

Müllerová, D. Výživa těhotných a kojících žen. 2004. Mladá fronta , s1-119.

Müllerová, D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Triton 2003. Praha s. 1-99. Monografie. ISBN 80-7254-421-7

Svačina, Š, Müllerová, D., Bretšnajdrová,A: Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Triton .Lékařské repetitorium 2012, s. 331

Přepracované vydání Triton.Lékařské repetitorium 2013, s. 341
Svačina Š a kol: (Mullerová D 10 kapitol in ) Klinická výživa, Grada 2008, s 381

Veřejné zdravotnictví

Povinná literatura: Čeledová, L., Holčík, J. : Nové kapitoly ze sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví. Praha Karolinum. 2017

Čevela, R. a kol. Sociální a posudkové lékařství. Praha: Karolinum. 2015.

Čeledová, L. a kol. Úvod do gerontologie. Praha: Karolinum. 2015.

Doporučená literatura: Aktuální dokumenty WHO, zákony, vyhlášky

Čeledová, L. a kol. Posudková činnost v ordinaci praktického lékaře. Manuál pro oblast sociálního zabezpečení a zaměstnanosti. Praha:. Grada Publishing. 2015.

Čevela, R. a kol. Sociální gerontologie. Východiska ke zdravotní politice a podpoře zdraví ve stáří. Praha : Grada Publishing. 2014

Čevela, R. a kol.. Sociální gerontologie. Úvod do problematiky. Praha:. Grada Publishing. 2012.

Gerylová, A., Holčík, J. Úvod do základů statistiky. Brno: MU LF. 2011.

Haškovcová, H. Lékařská etika. Praha: Galén. 4. vyd. 2015.

Holčík, J. a kol. Systém péče o zdraví a zdravotnictví. Brno: NCO NZO. 2015

Holčík, J. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví. Brno: MSD. 2009

Ptáček, R., Bartůněk, P. Etika a komunikace v medicíně. Praha: Grada Publishing. 2011.

Seifert, B., Beneš,V., Býma, S. a kol. Všeobecné praktické lékařství. Praha: Galén. 2013.

Svejkovský, J. a kol. Zdravotnictví a právo. Praha: C.H.Beck. 2015.

Šimek, J. Lékařská etika. Praha: Grada Publishing. 2015.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Vanda Stříbrná (21.06.2022)

Hygiena a preventivní medicína: Výuka je zakončena zápočtem. Podmínkou zápočtu je 90% účast na výuce.

Sociální a posudkové lékařství : Výuka je zakončena zápočtem (80% docházka). Zkouška je společná s předmětem Hygiena a preventivní medicína.

Sylabus
Poslední úprava: Vanda Stříbrná (21.06.2022)

Hygiena:

Přednášky: Definice zdraví. Definice veřejného zdraví. Ochrana a podpora zdraví. Orgány veřejného zdraví a jejich kompetence. Zdravotní stav populace ČR. Střední délka života,střední délka života bez nemoci, mortalita a morbidita, jejich trendy a porovnání v mezinárodním kontextu. Ozdravné komunitní programy. Jejich efektivní příklady. Metodologie a navrhování komunitních ozdravných programů. Obezita jako celosvětový problém. Vzestup prevalence obezity, význam primární prevence, možnosti režimových opatření a léčby, vztah k metabolickému syndromu, kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním. Pojetí a uskutečňování primární prevence v hygieně a hygienické službě. Hodnocení a řešení zdravotních rizik. Principy odvození a formulace hygienických limitů pro různé složky životního prostředí. Hygienické požadavky na zdravotně nezávadnou pitnou a užitkovou vodu. Rozdělení vody podle způsobu jejího používání. Analýza a hodnocení rizika. Problém obsahu esenciálních minerálních látek v pitné vodě. Přehled epidemiologických rizik spojených s používáním zdravotně závadné vody. Zásady budování místních zdrojů pitné vody a jejich udržování. Způsoby dezinfekce pitné vody. Biologická kritéria pro pitnou vodu a způsoby jejich hodnocení. Balené vody - kategorie, hygienické požadavky, význam pro veřejné zdraví. Úvod do hygieny dětí a mladistvých. Růst a vývoj dítěte: Charakteristika růstu, ovlivňující faktory, metodika a interpretace antropometrických měření. Hlavní rizika poškození zdraví dětí a mladistvých a možnosti preventivního působení v jednotlivých vývojových obdobích. Zdravotní rizika ve školním prostředí a jejich prevence. Strategické postupy v prevenci úrazů a násilí na dětech. Problematika rizikového chování dospívajících. Základy a příklady dlouhodobě udržitelného rozvoje. Ionizující a neionizující záření - principy ochrany. Hluk jako fyzikální škodlivina v prostředí, měření jeho intenzity a dávky a stanovení ekvivalentních hladin hluku. Hygienická problematika odpadů a odpadních vod. Alimentární nákazy. Zdravotní bezpečnost potravin. Bezpečnost potravin (legislativa EU a ČR, analýza rizika, dozorové orgány, RASF). Bezpečná/kvalitní potravina. Cizorodé látky (kontaminanty, aditiva).

Praktická cvičení: Výživová doporučení. Zdravotní stav České populace ve vztahu k výživě. Výživa populačních skupin. Složení stravy. Základní dělení. Potřeba energie a makronutrienty ve výživě. Metody monitorace stravovacích zvyklostí v populačních skupinách možnosti užití jejich výsledků, jejich validita. Vyšetření vlastního zdravotně nutričního stavu. Problematika výživy dětí a žen. Podpora, ochrana a prosazování kojení. Výživa těhotné a kojící ženy. Výživa seniorů. Hlavní kritéria denního a umělého osvětlení v pracovním prostředí. Způsoby měření a hodnocení intenzity a rovnoměrnosti osvětlení, jasu a světelného kontrastu. Hluk jako fyzikální škodlivina v prostředí, měření jeho intenzity a dávky a stanovení ekvivalentních hladin hluku. Příčiny a povaha chemického znečištění ovzduší. Způsoby měření krátkodobých a dlouhodobých koncentrací škodlivin, emisní a imisní limity. Chemické škodliviny v in-door prostředí a jejich zdravotní význam. Hygienická problematika práce se rtutí a výskytu pevných částic v ovzduší stomatologických pracovišť. Vznik smogu, jeho účinky na zdraví a možnosti jeho prevence. Mikroklimatické podmínky ve vnitřním prostředí, měření, hodnocení a úpravy tepelného komfortu na pracovištích a v obytném prostředí. Měření tepelně-vlhkostních podmínek kulovým teploměrem. Výskyt chemických škodlivin a jejich zdravotní rizika v pobytových místnostech. Kritéria duševního zdraví. Mentální hygiena - vymezení oboru, jednotlivé zásady a techniky. Vliv životního stylu, sociálních vazeb, hygieny pracovního prostředí. Problematika emoční autoregulace, strategie zvládání zátěže, asertivního jednání. Relaxační techniky. Pojetí stresu v základních teoretických konceptech. Zvládání stresu - coping v podobě relevantních osobnostních rysů i naučených strategií. Psychosomatika - základní teoretická východiska, vliv psychosociálního stresu na lidský organismus, psychosomatická onemocnění, alexitymie. Osobnostní typologie ve vztahu k morbiditě. Syndrom vyhoření - rizikové osobnostní a situační faktory, příznaky a diagnostické nástroje. Hygienická problematika odpadů a odpadních vod, principy nakládání s nimi. Epidemiologie a prevence škodlivého užívání tabáku. Adekvátní osvětlení, hygienické požadavky a principy měření. Ionizující a neionizující záření - principy ochrany. Bezpečnost potravin z hlediska prevence zdraví. Screeningová metoda stanovení soli ve stravě. Hygiena rukou, požadavky norem, stanovení celkového počtu mikroorganismů otiskovou metodou na Petriho misce a vyhodnocení správného postupu při hygieně rukou.

Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví. Teorie zdraví a nemoci. Determinanty zdraví a jejich ovlivnitelnost. Prevence a dispenzarizace. Výchova ke zdraví. Zdravotní gramotnost. Světová zdravotnická organizace. Program Zdraví 21, Zdraví 2020.
Demografie a její význam pro zdravotnictví. Zdravotní stav obyvatelstva, metody studia, cíle a význam jeho sledování. Ukazatele zdravotního stavu obyvatelstva. Zásady moderní péče o zdraví. Systémové pojetí péče o zdraví a zdravotnictví. Systémy zdravotní péče ve světě. Zdravotní pojištění. Stomatologická komora. Financování zdravotnictví. Zdravotnický informační systém. Organizace zdravotní péče. Léčebně preventivní péče (metody, složky, pravidla, poskytování). Ambulantní a ústavní péče. Primární péče. Mezinárodní klasifikace nemocí. Základy zdravotnického práva. Zdravotničtí pracovníci (povinnosti, postavení, vzdělávání).Etické a právní aspekty činnosti lékaře a zdravotnických pracovníků. Systém sociálního zabezpečení. Organizace a činnost lékařské posudkové služvy. Nemocenské pojištění. Důchodové pojištění. Úvod do gerontologie a systému sociálního zabezpečení. Sociální gerontologie. Stáří a stárnutí. Zdravotní a sociální problémy ve stáří. Praktická simulace stáří (gerontooblek).

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK