Předmět poskytuje přehled v oblasti hygieny a epidemiologie. Ve společném výukovém kmeni seznamuje
studenty se základy hygieny prostředí (ovzduší, půda, voda, vnitřní prostředí budov), hygieny práce, faktory
životního stylu. Epidemiologie se věnuje základním zdravotním ukazatelům, epidemiologii infekčních nemocí.
Poslední úprava: Kolářová Jana (04.02.2020)
Deskriptory
Znalosti: Studenti získají přehled o faktorech prostředí a jejich vlivů na zdraví člověka. Seznámí se s faktory životního prostředí (půda, voda, ovzduší) způsoby jejich hodnocení, možnostech posuzování vlivů na zdraví jedinců i populačních skupin. Budou seznámeni s možnosti prevence nepříznivého působení těchto faktorů na zdraví lidí. Získají znalosti o faktorech pracovního prostředí, způsobech jejich identifikace, analýzy i možnostech regulace nepříznivých vlivů. Získají znalosti o faktorech životního stylu, metodách jejich hodnocení, aplikací výsledků posouzení faktorů životního stylu do praxe. Získají znalosti o metodách hodnocení výživového stavu, význam hlavních druhů potravin, zásady správné výživy dospělé populace, výživě kojenců a malých dětí. Seznámí se s problematikou drogových závislostí, především kouření tabáku , jejich epidemiologií . V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Získá znalosti z infekční epidemiologie o procesu šíření nákaz - zdroji, cestách přenosu a vnímavém jedinci.
Dovednosti: Student bude schopen na základě získaných znalostí posoudit vliv jednotlivých faktorů prostředí na zdraví člověka. Bude schopen navrhnout jednoduchá základní opatření na ochranu zdraví před nepříznivými vlivy faktorů prostředí (chování jedinců i skupin při nepříznivých meteorologických podmínkách, - inverzi, způsob přípravy nezávadné vody v havarijních či polních podmínkách,….). Posoudit jednoduchým způsoben pracovní zátěž a pracovní námahu, posoudit uspořádání pracovního místa. Navrhnout a provést hodnocení výživového stavu včetně hodnocení spotřeby a konceptu doporučených dávek živin. Navrhnout základní preventivní a represivní protiepidemická opatření.
Kompetence:
Na základě získaných poznatků bude student schopen posoudit význam a váhu faktorů životního prostředí a životního stylu v ochraně a podpoře zdraví a vymezit priority v oblasti primární, sekundární i terciální prevence.
Poslední úprava: SLA01900 (09.12.2013)
Literatura
Povinná:
Tuček, Milan, Slámová, Alena. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, 216 s. ISBN 978-80-246-3932-1.
. . In Tuček, Milan. Hygiena a epidemiologie . Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, s. -. ISBN 978-80-246-3933-8..
Doporučená:
Kudlová, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0.
Maďar, R.. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. : Grada, 2006, 1 s. ISBN 978-80-247-6277-7.
Fait, Tomáš, Vrablík, Michal, Češka, Richard. Preventivní medicína. Praha: Maxdorf, 2008, 551 s. ISBN 978-80-7345-160-8.
Poslední úprava: Slámová Alena, MUDr., Ph.D. (18.11.2020)
Metody výuky
Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné.
Poslední úprava: Kolářová Jana (04.02.2020)
Požadavky ke zkoušce
Zápočet: Pro získání zápočtu se očekává účast alespoň na 80 % seminářů. Případné absence je třeba omlouvat písemně e-mailem prostřednictvím sekretariátu ústavu – pokud možno předem, v případě neočekávaných okolností co nejdříve.
Zkouška: Ke zkoušce je možné přistoupit až po získání zápočtu. Zkouška probíhá ústně a skládá se ze dvou otázek – jedna z oblasti hygieny a jedna z oblasti epidemiologie. Pokud student neuspěje v jedné části, při dalším pokusu opakuje obě otázky znovu.
Zkušební otázky:
Hygiena a epidemiologie – historie, současný význam a náplň oborů; ochrana a podpora zdraví.
Základní ukazatele zdravotního stavu populace.
Zdravotní specifika zranitelných populačních skupin (děti, dospívající, těhotné ženy, senioři).
Preventivní lékařské prohlídky – účel, druhy a prevence poškození zdraví z práce.
Zdravotní význam chemických látek v budovách – rizika expozice a možnosti prevence.
Pozdní účinky xenobiotik a jejich prevence.
Zdravotní dopady znečištění ovzduší – hlavní škodliviny a možnosti prevence.
Zdravotní rizika z odpadů, včetně nemocničních.
Zdravotní dopady ionizujícího a neionizujícího záření – principy ochrany zdraví.
Hluk a vibrace – zdravotní rizika, typy a principy ochrany zdraví.
Zdravotní aspekty denního a umělého osvětlení – druhy oslnění, možnosti prevence.
Zdravotní problematika mikroklimatu – rizika a možnosti prevence.
Hygiena práce – základní pojmy (expozice, nebezpečí, riziko), analýza a hodnocení pracovních rizik.
Zdravotní dopady fyzického, psychického a smyslového přetížení – možnosti prevence.
Rizika práce ve zdravotnictví – nemoci z povolání u zdravotníků a možnosti prevence.
Voda a zdraví – požadavky na kvalitu pitné vody; legislativní rámec EU a ČR.
Zdravotní rizika spojená s vodou – možnosti úpravy vody.
Pitný režim – zdravotní význam a role balené vody.
Výživová doporučení pro populaci.
Význam jednotlivých skupin potravin ve výživě.
Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy) – zdroje a význam pro zdraví.
Vitaminy – zdroje a význam pro zdraví.
Minerální látky a stopové prvky – zdroje a význam pro zdraví.
Poruchy zdravotního stavu související s výživou – nadbytek nebo nedostatek živin.
Hygiena potravin a zásady bezpečného stravování.
Toxické a přídatné látky v potravinách.
Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a ve světě – aktuální trendy.
Mortalita a morbidita spojená s užíváním tabáku – možnosti léčby závislosti.
Užívání tabákových výrobků – účinné preventivní strategie.
Epidemiologie závislosti na alkoholu a nelegálních návykových látkách.
Chronická onemocnění hromadného výskytu – hlavní rizikové faktory.
Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění – aktuální trendy.
Epidemiologie nádorových onemocnění – aktuální trendy.
Hygienická a epidemiologická problematika v mimořádných situacích; bioterorismus.
Základní statistické pojmy v epidemiologii – populace a výběr, četnosti výskytu onemocnění a úmrtí, interpretace výsledků.
Deskriptivní epidemiologické studie – základní charakteristiky.
Analytické epidemiologické studie – přehled typů.
Experimentální epidemiologické studie – metoda slepého pokusu.
Proces šíření nákazy – zdroj infekce.
Způsoby přenosu původců nákaz.
Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.
Nozokomiální nákazy – definice a proces jejich šíření.
Rizikové faktory nozokomiálních nákaz a zásady prevence; protiepidemická opatření ve zdravotnických zařízeních.
Zásady bezpečné práce s biologickým materiálem.
Sterilizace – význam a základní metody.
Dezinfekce – význam a základní metody.
Imunizace – typy a druhy očkovacích látek, zásady správné očkovací praxe, reakce po očkování.
Systém očkování v České republice.
Novinky ve vakcinační strategii – doporučená očkování pro specifické věkové skupiny.
Alimentární nákazy – původci, zdroj, přenos a prevence.
Nákazy přenášené vzdušnou cestou – původci, zdroj, přenos a prevence.
Nákazy přenášené kontaktem – původci, zdroj, přenos a prevence.
Nákazy přenášené vektory – charakteristiky a prevence.
Nákazy přenášené krví – způsoby přenosu a prevence.
Preventivní protiepidemická opatření.
Represivní protiepidemická opatření.
Poslední úprava: Horňáková Anna, Ing., Ph.D. (05.09.2025)
Sylabus
Hygiena:
Základní pojmy, historie oboru, aktuální problémy podpory a ochrany zdraví.
Zátěž organismu fyzikálními, chemickými, biologickými, psychosociálními faktory.
Faktory životního stylu - výživa a zdraví. Hodnocení výživového stavu, výživová doporučení.
Faktory životního stylu - kouření. Závislost na tabáku, diagnostika a léčba - role všech zdravotních profesí v prevenci a léčbě této nemoci.
Práce a zdraví. Rizikové faktory pracovního prostředí. Hodnocení zdravotních rizik.
Pitná voda a zdraví. Hromadní a individuální zásobování vodou. Zdravotní rizika z vody.
Epidemiologie:
Základní pojmy, historie obory, epidemiologická metoda práce.
Základní ukazatelé zdravotního stavu.
Infekční epidemiologie, proces šíření nákazy. Očkování.