PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Aplikovaná dietetika - OPNY4P032B
Anglický název: Applied dietetics
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/1, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 0 [hodiny]
Počet míst: neurčen / 20 (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Vyučující: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Prerekvizity : OPNY4P011A
Anotace -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (12.06.2022)
Předmět se zabývá aktuálně platnými výživovými doporučeními, výživovými potřebami vybraných skupin obyvatel a výživou při různých onemocněních zejména těch, se kterými se učitel může setkat u dětí a mladistvých.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (20.06.2022)

Cílem předmětu je seznámit studenty s aktuálními problémy vlivu výživy na zdravotní stav člověka.

Deskriptory
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (09.08.2022)

Předmět má 2 kredity dle ECTS, celková časová zátěž studenta odpovídá 58 hodinám. Doba očekávané přípravy na 1 hodinu semináře 20 minut, samostudium literatury (za celý semestr) 6 hodin, práce se studijními materiály (za celý semestr) 7 hodin, plnění průběžných úkolů (za celý semestr) 12 hodin. Tvorba seminární práce 8 hodin. Příprava na zápočet 9 hodin.

Literatura
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (15.09.2019)

ERBEN, K. (2016). Jak pomoci tělu, aby se vyléčilo samo: homocystein, klíč ke zdraví. Praha: BVD.

FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J. & MALICHOVÁ, E. (2014). Jídlo v životě dítěte a adolescenta. Teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum.

HRONEK, M. & BAREŠOVÁ, H. (2012). Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi.

KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z. & ŠERCLOVÁ, Z. (2016). Vybrané kapitoly z klinické výživy. Praha: Forsapi.

MÜLLEROVÁ, D. (2003). Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. 1. vyd. Praha: Triton.

SHARMA, S. (2018). Klinická výživa a dietologie: v kostce. Praha: Grada Publishing.

TAUBES, G. (2018). Doba jedová 9- Cukr. Praha: Stanislav Juhaňák – Triton.

ZLATOHLÁVEK, L. (2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: PhDr. Jaroslava Hanušová, Ph.D. (09.08.2022)

Požadavky k udělení zápočtu z předmětu Aplikovaná dietetika.

Zápočet se skládá ze dvou částí, a to z:

- vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu) 

a

- úspěšného absolvování písemného testu (nutné dosáhnout min. 75 % z bodového hodnocení)  - otevřené i uzavřené otázky.   

Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky k zápočtu. Pokud tedy student  bude chtít i nadále předmět úspěšně absolvovat, bude si ho muset opakovaně zapsat v dalším roce!!

Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o  posunutí termínu odevzdání na jiný, předem určený, termín.

Student má na úspěšné absolvování písemného závěrečného testu celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné).

Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (20.06.2022)

Přehled výukových témat:

1.           Opakování znalostí z oblasti výživy, somatologie, technologie přípravy stravy a potravinářských komodit.

2.           Nezbytné informace pro sestavení správného stravovacího a pohybového režimu osoby, která chce nebo musí změnit své stravování.

3.           Specifické nároky na výživu u jednotlivých skupin obyvatel.

4.           Formování nutričních návyků u dětí a dospívajících, prevence poruch příjmu potravy jako součást výchovy ke zdraví.

5.           Onemocnění plynoucí z nesprávné výživy.

6.           Onemocnění vyžadující změnu stravování. Léčebná výživa.

7.           Zásady sestavování jídelníčku.

8.           Problémy alternativního stravování ve školním prostředí.

9.           Diabetes mellitus I. a II. typu – výživová specifika, hypoglykémie, hyperglykémie a první pomoc při těchto stavech.

10.         Alergeny v potravinách.

Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (20.06.2022)

Požadavky k udělení zápočtu z předmětu Aplikovaná dietetika.

Zápočet se skládá ze dvou částí, a to z:

- vypracování všech úkolů zadaných k danému předmětu v Moodle a jejich odevzdání v předem daném termínu (nutné získat minimálně 60 b. z každého průběžného úkolu) 

a

- úspěšného absolvování písemného testu (nutné dosáhnout min. 75 % z bodového hodnocení)  - otevřené i uzavřené otázky.   

Pokud nebudou všechny zadané úkoly odevzdány v Moodle v uvedeném termínu nebo student z každého průběžného úkolu nezíská min. 60 b., nebude připuštěn k závěrečnému testu a nesplní tak všechny požadavky k zápočtu. Pokud tedy student  bude chtít i nadále předmět úspěšně absolvovat, bude si ho muset opakovaně zapsat v dalším roce!!

Ze závažných důvodů si student může před daným termínem odevzdání úkolu do Moodle písemně (e-mailem) požádat o  posunutí termínu odevzdání na jiný, předem určený, termín.

Student má na úspěšné absolvování písemného závěrečného testu celkem tři pokusy (jeden řádný a dva opravné).

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK