Předmět uvádí studenty do problematiky toxických látek v pracovním i životním prostředí. Dále se zabývá vybranými otravnými látkami, toxickými látkami v potravinách, toxickými účinky léků a návykových látek, rostlin, hub a živočichů.
Poslední úprava: Malířová Iva, Bc. (23.08.2024)
Students are introduced into the problems dealing with the environmental pollution. The discussion is focused on the contamination of food, toxic effects of drugs, addiction and poisons in the plant kingdom and mushrooms.
Poslední úprava: Malířová Iva, Bc. (23.08.2024)
Literatura
Doporučená literatura:
Amdur a kol. Cassaret and Douls: Toxicology, 1991
Višňovský a kol.“ Farmakologie látek znečišťujících životní prostředí, 1997
C.D. Klaassen (ed.): Cassaret and Doul’s Toxicology. The basic science of poisons. 8th edition. Mc Graw-Hill, Inc., (New York, London, Paris), 2013
Základní toxikologické pojmy. Mechanismy toxických účinků. Interakce. Mechanismus a časový průběh absorpce, distribuce, biotransformace a exkrece toxických látek.
Zásady první pomoci u otrav. Otravné látky. Alkoholy.
Toxické účinky jedovatých rostlin se zaměřením na rostliny rostoucí v našich klimatických podmínkách a na pokojové rostliny.
Toxické účinky léků a návykových látek.
Toxické látky v životním a pracovním prostředí. Účinky vybraných organických a anorganických škodlivin (ovzduší, voda, půda).
Toxické látky v potravinách. Kontaminace potravin toxickými látkami v průběhu výroby, transportu, skladování a přípravy. Problematika potravinových aditiv.
Toxické účinky nanočástic. Mechanismus a biologické projevy.
Toxické účinky jedovatých hub a vybraných živočichů a jejich charakteristika.