PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Čich: biologie, komunikace, kultura - YMA050
Anglický název: The Sense of Smell: Biology, Communication and Culture
Zajišťuje: Program Antropologická studia (24-KOA)
Fakulta: Fakulta humanitních studií
Platnost: od 2011
Semestr: letní
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (25)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: zrušen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: doc. Mgr. Jan Havlíček, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Jana Wohlmuth Markupová, Ph.D. (28.06.2011)
Kurz představuje náš nejméně racionalizovatelný smysl z pohledu několika vědních oborů. Probíráno bude jednak biologické fungování čichu (tj. morfologie a fyziologie), tak i kognitivní procesy, s čichem spojené. V druhé části kurzu bude zaměřena pozornost na komunikační roli čichu u člověka z evoluční perspektivy. V neposlední řadě bude věnována pozornost i kulturním aspektům, spojeným s čichem. Především se bude jednat o problematiku čichových mytologií (osmologií), jazykového vyjádření vůní a procesu deodorizace v současném euroatlantickém světě. Atestace probíhá formou ústního pohovoru o přednášené problematice.
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Jana Wohlmuth Markupová, Ph.D. (28.06.2011)

Tématické okruhy

 

1. Anatomie a molekulární fyziologie čichu (JH 23/2)

Nosní dutina, čichová sliznice, čichový nerv, čichový lalok, trojklanný nerv, vomeronazální orgán, čichové receptory a jejich specificita, vibrační teorie

 

2. Neurofyziologie čichového vnímání (JH 2/3)

Zpracování emocionálně zabarvených podnětů, kortikální reprezentace, využití elektrofyziologie a neurozobrazovacích metod

 

3. Psychofyzika čichu (DK 9/3)

Senzitivita, rozpoznávání, pojmenování, vývoj čichových funkcí, kulturní, pohlavní a individuální rozdíly

 

4. Chemická komunikace (DK 16/3)

Chemická komunikace primátů, pachové žlázy, významnost axily, apokrinní žlázy, potní a mazové žlázy

 

5. Pachový podpis (PL 23/3)

Genetické faktory, výzkumy dvojčat, faktory prostředí, strava, onemocnění, menstruační cyklus, emoce, individuální rozpoznávání

 

6. Feromony (JH 30/3)

Definice feromonu a její konceptuální problémy, chemické složení a analýza, spouštěče a primery, teritoriální značkování

 

7. Feromony II (JH 6/4)

Alarm feromony, kairomony, agregační feromony, sexuální feromony, čichové interakce matka-dítě

 

8. Čich a sexualita (PL 13/4)

Role MHC, role androstenů a krátkých mastných kyselin, koreláty čichové přitažlivosti, menstruační synchronie

 

9. Čichová paměť a emoce (LN 20/4)

Specifika čichové paměti, implicitní vs. explicitní paměť, problém verbálního označování, hedonické hodnocení, vznik averzí, vliv čichu na emoční prožívání

 

10. Čich a jazyk (LN 27/4)

Problém verbálního označování vůní, kategorizace vůní, čichové metafory

 

11. Čich a prostředí (JH 4/5)

Pachové mapy, smellscape, orientace pachem, čichové aspekty jídla

 

12. Čichové mýty a evropská kultura vůní (JH 11/5)

Osmologie, vůně a náboženství, Spojení pachu s infekcí, deodorizace, pachová identita, parfémy, aromaterapie

 

Doporučená literatura:

 

Beauchamp, G.K. Bartoshuk, L. 1997. Testing & Smelling. Academic Press, London.

 

Burr, Ch. 2002. The emperor of scent. Arrow Books, London.

 

Classen C.; Howes D.; Synnott A. 1994. Aroma - The cultural history of smell. Routledge, London.

 

Corbin A. 2004. Narcis a miazma -- Pach a společenské představy 18. a 19. století. Praha, Argo.

 

Drobnick, J. (ed.) 2006. The smell culture reader. Berg, Oxford.

 

Doty R.L. (ed.) 2003. Handbook of olfaction and gustation, Marcel Dekker, New York.

 

Gilbert, A. 2008. What the nose knows. Crown Publishers. New York.

 

Herz, R. 2007. The Scent of Desire: Discovering Our Enigmatic Sense of Smell. William Morrow

 

Kohl, J.V. & Francoeur, R.T. 1995 The scent of eros. Continuum, New York.

 

Muller-Schwarze D. 2006. Chemical Ecology of Vertebrates. Cambridge University Press, Cambridge.

 

Rouby,C.; Schaal, B.; Dubois, D.; Gervais, R.; Holley, A. 2002. Olfaction, taste and cognition. Cambridge University Press, Cambridge.

 

Stoddart D. M. 1990. The scented ape - The biology and culture of human odour Cambridge University Press, Cambridge.

 

Turin, L. 2006. The secret of scent. Faber & Faber, London.

 

Wyatt,T.D. 2003. Pheromones and Animal Behaviour. Cambridge University Press, Cambridge.

 


Výuka: St 11.00-12.20, HŮRKA, HUSNÍKOVA 2075, BLOK A UČ. A1 (PŘÍZEMÍ), ZAČ. 23/2

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK