PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe I (školní stravování) - CNT011P1
Anglický název: Practice I (School catering)
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/40, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)
Předmět je prakticky zaměřen na chod stravovacího provozu v zařízení školního stravování. Odborná praxe je uskutečňována v zařízení školního stravování a probíhá pod vedením zaměstnanců daného zařízení. Zohledňuje víceúrovňovou funkci školního stravování – výživnou, výchovnou, sytící.
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. (19.07.2021)

Cílem předmětu je seznámit a prakticky zapojit studenta do stravovacího provozu v zařízení školního stravování. Po ukončení předmětu bude student schopen zhodnotit pestrost podávané stravy, vést spotřební koš, zhodnotit připravenost provozu k poskytování dietního stravování (např. bezlepková strava), sestavovat jídelní lístky (výběrové / nevýběrové) pro děti školního věku a navrhnout příslušná výživová opatření. 

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Kapounová Z a kol. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5.

Košťálová A. et al. Rádce školní jídelny 1. Nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. SZU, Praha 2015.

Lukašíková I. et al. Rádce školní jídelny 2. Objektivní vedení spotřebního koše. SZU, Praha 2015.

Hrnčířová D. et al. Rádce školní jídelny 3. Normování potravin v souladu s „Nutričním doporučením ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši“. SZU Praha 2016.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část I.. 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006. 

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část II.. 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.

Košťálová A. et al. Manuál pro školní jídelny. Metodická pomůcka pro realizaci projektu „Zdravá školní jídelna“. SZU 2017.

Košťálová A. et al. Děti v kuchyni vítány. Metodická pomůcka pro vedení kroužků přípravy pokrmů. SZU 2017.

Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Odborná praxe v zařízení školního stravování.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2023)

Zápočet bude studentvoi udělen pro odevzdání:

1. logbooku (potvrzení o absolvování praxe v požadovaném rozsahu ve stravovacím provozu v zařízení školního stravování, které poskytuje dietní stravování). 

2. souhrnu z praxe v rozsahu 1 normostrany A4, MS Word (zaslat emailem garantovi předmětu nebo odevzdat vytištěný s logbookem).

Loogbook o absolvování praxe ve stravovacím provozu v zařízení školního stravování si student vytiskne z aplikace Výuka nebo vyzvedne před absolvováním praxe u garanta předmětu.

Výběr školního zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Vstupní požadavky
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (31.10.2019)

Zdravotní průkaz v potravinářství - vystavuje praktický lékař.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK