Předmět Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství je moderně pojatý, integrální předmět, vertikálně prostupující třemi roky studia (část A ve druhém ročníku, část B ve třetím ročníku a část C ve čtvrtém ročníku, zakončený dílčí částí státní závěrečné zkoušky) a horizontálně navazující na řadu preklinických a klinických předmětů. Zahrnuje v sobě jednak témata z klasické hygieny a epidemiologie, ovšem s hlubokými přesahy do jiných lékařských oborů . Jeho koncepce předpokládá úzkou spolupráci s kliniky, takže zahrnuje mnohdy vedle primární prevence nemocí (což je doména hygieny a epidemiologie) i prevenci sekundární či terciární (viz preventivní kardiologie či diabetologie). V tomto pojetí je akcentována problematika hodnocení zdravotních rizik, epidemiologie neinfekčních nemocí a důkladné zvládnutí epidemiologických metod práce. Nemenší pozornost je věnována podpoře zdraví, v podobě výchovy ke zdraví, využití metod sociálního marketingu, ovlivnění zdravotně rizikového chování, výživy a pohybové aktivity, zvládání stresu, podpora screeningových programů, vakcinace, odstranění nerovnosti ve zdraví apod.
Část A (2. ročník) zahrnuje zejména problematiku epidemiologie neinfekčních hromadně se vyskytujících nemocí, epidemiologické metody práce a možnosti jejich využití napříč obory.
Část B (3. ročník) zahrnuje zejména vztahy mezi životním a pracovním prostředím a zdravím, problematiku epidemiologie infekčních onemocnění a prevence nákaz souvisejících s poskytováním zdravotní péče.
Část C (4. ročník) pak zahrnuje širokou problematiku výživy a pohybové aktivity, zátěže při práci a problematiku ochrany a podpory zdraví dětí.
Studenti se seznámí s hlavními problémy z oblasti výživy (požadavky na příjem živin, výživa různých skupin populace, výživa v prevenci chronických onemocnění, nutriční toxikologie, prevence alimentárních nákaz), ochrany a podpory zdraví dětí a mládeže a ochranou zdraví při práci, jakož i s vybranými tématy z tělovýchovného lékařství. Prakticky se studenti naučí vyšetřovat a hodnotit nutriční stav, předepsat vhodnou pohybovou aktivitu v primární i sekundární prevenci nemocí, hodnotit zdravotní rizika, spojená s provozem předškolních zařízení, škol a se školní zátěží a hodnotit zdravotní rizika související s prací.
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (04.12.2019)
This subject is taught in the fourth year of the Master’s programme of General Medicine in connection with the subject Hygiene, Epidemiology and Preventive Medicine III and topics from diabetology, metabolism and pediatrics. Students will be introduced into nutrition, sport medicine, child and youth health and occupational medicine.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (25.12.2019)
Studenti se seznámí s hlavními problémy z oblasti výživy (požadavky na příjem živin, výživa různých skupin populace, výživa v prevenci chronických onemocnění, nutriční toxikologie, prevence alimentárních nákaz), ochrany a podpory zdraví dětí a mládeže a ochranou zdraví při práci, jakož i s vybranými tématy z tělovýchovného lékařství. Prakticky se studenti naučí vyšetřovat a hodnotit nutriční stav, předepsat vhodnou pohybovou aktivitu v primární i sekundární prevenci nemocí, hodnotit zdravotní rizika, spojená s provozem předškolních zařízení, škol a se školní zátěží a hodnotit zdravotní rizika související s prací.
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.12.2019)
Students will be introduced into the crucial topics in the field of nutrition (nutrition intake requirements, nutrition of different population groups, nutrition in prevention of mass illnesses, nutrition toxicology, and prevention of alimentary infections), protection and support of child and adolescent health and basics of sport and occupational medicine. In practical training students will be taught how to assess and evaluate nutritional status, prescribe appropriate physical activity in primary and secondary prevention of illnesses, perform stress tests and evaluate health risks connected with preschool and school facilities and with school stress.
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (19.03.2020)
Předmět je zakončen zápočtem. Podmínkou pro získání zápočtu je účast na výuce. Vyžadována je účast na minimálně 80 % praktických cvičeních a seminářích s kontrolovanou účastí, které jsou jmenovitě uvedeny v docházkovém listu. Účast na PC/SKU musí být potvrzena podpisem příslušného vyučujícího do docházkového listu. O případném jiném způsobu náhrady absencí (ze závažných/výjímečných důvodů) rozhodne vedoucí katedry hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství. Na předmět navazuje část státní závěrečné zkoušky z oborů preventivního lékařství.
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (21.09.2018)
This subject is finished as a credit. To receive this credit student has to work out a final credit test and be present at the classes. The attendace of at least 80 % of practices (P)/ seminars with controlled attendance (SCA) listed in attendance sheet is required. Presence at P/SCA has to be confirmed by a signature of a lecturer in the attendance sheet. In the case that student is absent at more than 80 % of P/SCA, he/she can document his/her attendance at a corresponding number of other seminars. the head of the department. Another way of attendance substitution is under the competence the head of the Department of Hygiene, Epidemiology and Preventive Medicine (for specific/exceptional reasons only), request for the substitution no later before summer holiday begins at the secretariat of the department (Ruska 87, 6th floor, door 620). There are two possible repetitions of the credit test.
Literatura -
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (06.12.2019)
Základní literatura:
DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2011
KASPER, Heinrich and Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015.
Češka R. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Triton Praha 2012
Fajt T. Vrablík M. Češka R. Preventivní medicína. Maxdorf 2011.
Tuček M. a kolektiv: Hygiena a epidemiologie. Karolinum, Praha, 2012
Máček M.,Radvanský J. a kol.: Fyziologie a klinické aspekty pohybové aktivity. Galén 2011
Kolektiv autorů: Prevence v pracovním lékařství, 1. vyd. Praha: Nadace Cindi, 3. LF UK, 2010, 181 s.
Doplňující literatura:
US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2015
Nešpor K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál 2018
Hronek M. Barešová H. Strava těhotných a kojících. Forsapi 2011.
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (04.12.2019)
Basic literature:
KASPER, Heinrich and Walter BURGHARDT. Ernährungsmedizin und Diätetik: Unter Mitarbeit von Walter Burghardt. Elsevier 2014.
Lee Robert D. and Niegman David C. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013.
Velíšek Jan. The Chemistry of Food. John Wiley & Sons 2013.
US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2010
Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005
WHO: Preventing Child Maltreatment. WHO 2006
Metody výuky -
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (06.12.2019)
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (29.09.2012)
Lectures, seminars, practical training.
Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (19.03.2020)
Předmět je zakončen zápočtem. Podmínkou pro získání zápočtu je účast na výuce. Vyžadována je účast na minimálně 80 % praktických cvičeních (PC)/ seminářích s kontrolovanou účastí (SKU), které jsou jmenovitě uvedeny v docházkovém listu. Účast na PC/SKU musí být potvrzena podpisem příslušného vyučujícího do docházkového listu. O případném jiném způsobu náhrady absencí (ze závažných/výjímečných důvodů) rozhodne vedoucí katedry hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství. Na předmět navazuje část státní závěrečné zkoušky z oborů preventivního lékařství.
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (21.09.2018)
This subject is finished as a credit. To receive this credit student has to work out a final credit test and be present at the classes. The attendace of at least 80 % of practices (P)/ seminars with controlled attendance (SCA) listed in attendance sheet is required. Presence at P/SCA has to be confirmed by a signature of a lecturer in the attendance sheet. In the case that student is absent at more than 80 % of P/SCA, he/she can document his/her attendance at a corresponding number of other seminars. the head of the department. Another way of attendance substitution is under the competence the head of the Department of Hygiene, Epidemiology and Preventive Medicine (for specific/exceptional reasons only), request for the substitution no later before summer holiday begins at the secretariat of the department (Ruska 87, 6th floor, door 620). There are two possible repetitions of the credit test.
Sylabus -
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (19.03.2020)
1) Základní požadavky na přívod živin. Principy správné výživy: Charakteristika a dělení živin, potřeba, zdroje, rizika z nadbytku a nedostatku. Zásady správné výživy, výživová doporučení. Pitný režim.
2) Prevence alimentárních nákaz a intoxikací: Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (možnosti prevence s ohledem na epidemiologické charakteristiky, na úrovni individuální a při ochraně veřejného zdraví). Prevence alimentárních nákaz a intoxikací mikrobiálního původu při cestování. Problematika saprofytů.
3) Nutriční toxikologie: Problematika toxických (kontaminujících) látek v potravinách - zdravotní rizika, možnosti prevence. Biotransformace a interakce toxických látek v organismu. Zdravotní rizika z látek, které vznikají při výrobě, skladování nebo kuchyňském zpracování potravin, možnosti prevence. Akutní otravy z potravin. Otravy houbami.
4) Výživa vybraných skupin populace: Výživa kojenců a dětí. Výživa těhotných a kojících žen. Výživa seniorů, změny nutričního stavu ve stáří.
5) Prevence onemocnění souvisejících s výživou: Prevence obezity, aterosklerózy, diabetu, nádorových onemocnění, osteoporózy. Problematika potravinových alergií a intolerancí.
6) Alternativní směry ve výživě: Charakteristika hlavních alternativních směrů, možné zdravotní výhody a rizika
7) Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu, hodnocení spotřeby: Antropometrické, biochemické, hematologické a další metody hodnocení nutričního stavu, interpretace výsledků. Metody sledování spotřeby živin.
8) Preskripce pohybové aktivity v primární a sekundární prevenci: Preskripce v primární prevenci. Zásady přístupu k výběru pohybové aktivity, základní parametry v preskripci - intenzita, trvání, četnost. Motivace, adherence. Moderní koncepce pohybové aktivity pro zdraví. Preskripce pohybové aktivity v sekundární prevenci vybraných onemocnění, zvláštnosti při preskripci, kontraindikace pro provádění jednotlivých sportů. Vyšetření pacienta v primární či sekundární prevenci se zaměřením na následnou preskripci pohybové aktivity
9) Adaptace organizmu na trénink: Morbidita a mortalita a její ovlivnění pravidelnou PA. Účinky na kardiovaskulární systém, na kosterní sval. na tukový a sacharidový metabolismus, antropometrické parametry.
10) Reakce organizmu na krátkodobou tělesnou zátěž: Energetické zdroje pro tělesnou práci. Aerobní a anaerobní hrazení energie. Spotřeba kyslíku při tělesné zátěži. Maximální potřeba kyslíku a anaerobní práh. Kardiovaskulární, respirační a metabolická odpověď na tělesnou zátěž
11) Zátěžové testy: Indikace, kontraindikace. Druhy zatížení. Laboratorní testy, terénní testy. Dynamické ZT: zdroje zatížení, jednotky zatížení. vybavení laboratoře, bezpečnostní opatření. Hodnocení zátěžového testu. Praktické provedení zátěžového testu.
12) Energetický výdej při práci: Kvantifikace celkového energetického výdeje.
13) Svalová zátěž při práci: Měření a hodnocení lokální svalové zátěže a pracovních poloh - nepřijatelné a podmíněně přijatelné polohy jednotlivých částí těla při práci.
14) Bezpečnost a ochrana zdraví při práci: Primární, sekundární a terciární prevence v pracovním lékařství.
15) Pracovní lékařství: Problematika nemocí z povolání a nemocí souvisejících s prací.
16) Vývojové charakteristiky v předškolním a školním věku: Obecné znaky vývoje; tělesný, funkční, psychomotorický, psychosociální vývoj, charakteristika předškolního, školního období a období dospívání.
17) Hodnocení růstu a vývoje dětí a mládeže: Faktory ovlivňující růst dítěte, antropologické výzkumy v ČR, metody hodnocení růstu, percentilové grafy a práce s nimi, hodnocení růstu v kojeneckém věku, hodnocení nízké hmotnosti, nadváhy a obezity, sekulární trend.
18) Rizika poškození zdraví spojená se školní zátěží: Rizika poškození zdraví z provozu a režimu předškolních zařízení. Zdroje nepřiměřené zátěže ve škole; reakce dítěte na nepřiměřenou zátěž; poruchy učení, poruchy chování; psychické poruchy spojené se stresem, smyslové vady; příčiny a prevence vadného držení těla. Hygienické požadavky na školy, školská zařízení, zařízení pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých a zotavovací akce pro děti.
19) Typy a formy úrazů a násilí na dětech a mládeži. Špatné zacházení, syndrom zneužívaného a zanedbávaného dítěte (CAN), syndrom komerčního sexuálního zneužívání (CSES) a vývojové trauma.
20) Sociálně-patologické chování dětí se zaměřením na agresivní chování: Nepřiměřená agresivita, šikana, delikvence, kriminalita, pouliční gangy dětí a mladistvých, zdroje a příčiny sociálně patologické agrese, možnost prevence, ukázka kazuistik
21) Zneužívání návykových látek (tabák, alkohol, drogy) a informačních technologií u dětí a mládeže
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (29.09.2012)
Elemental requirements for the intake of nutrients. Principles of healthy nutrition.
Proteins, lipids, carbohydrates, mineral elements and vitamins in nutrition. Characteristics and division, needs, sources, excess and deficiency risks. Principles of healthy nutrition, nutritional recommendations. Fluid intake.
Alimentary infections and intoxications and their prevention
Alimentary infections and intoxications of microbial origin (salmonellosis, shigellosis, campylobacteriosis and other bacterial alimentary infections - epidemiology, prevention; parasitic infections; viral infections; transmissible spongiform encephalopathy; alimentary intoxications).
Nutritional toxicology I
Saprophytic microflora. Microflora of digestive system.
Nutritional toxicology II
Toxic (contaminating) substances in food. Health risks, prevention. Biotransformation and interaction of toxic substances in organism. Health risks arising from substances generated during production, storage or food preparation of food stuff, prevention. Mushrooms intoxications.
Nutrition of selected population groups
Nutrition of pregnant and breast-feeding women. Nutrition of seniors, changes of nutritional status in the elderly.
Alternative nutrition
Characteristics of main alternative types of nutrition, their possible health advances and risks.
Legislation in nutritional hygiene
Basic regulations, state health supervision in catering services, practical examples.
Assessment and Evaluation of nutritional status, evaluation of nutritional consumption
Anthropometric, biochemical, haematological and other methods of nutritional status assessment, interpretation of results, methods of nutritional consumption evaluation.
Practice of exercise prescription in primary and secondary prevention
Prescription in primary prevention. Principles of approaches to selection of physical activity, basic parameters in prescription - intensity, duration, frequency. Motivation, adherence.
Modern concept of physical activity for health. Prescription of physical activity in secondary prevention of selected diseases, unusualness in prescription, contraindication to perform particular sport activities.
Adaptation of organism to training
Morbidity and mortality and the influence of regular physical activity. Effects on cardiovascular system, skeletal muscle, lipid and carbohydrate metabolism, anthropometric parameters.
Physiology of response to acute bout of exercise
Energetic sources for physical work. Aerobic and anaerobic energy expenditure. Oxygen consumption during a physical work. Maximal oxygen requirements and anaerobic threshold. Cardiovascular, respiratory and metabolic respond on physical work.
Stress tests
Indication, contraindication. Types of loads. Laboratory tests, terrain tests. Dynamic stress tests: sources of load, load units. Laboratory equipment, safety measures. Evaluation of stress test. Practical performance of stress test.
Patient’s examination in primary and secondary prevention focused on follow-up prescription of physical activity
Muscle dysbalance
Muscle dysbalance connected with vertebrogenic difficulties. Examination of individual muscle groups. Therapeutic measures, methods of stretching.
Doping
Problems of doping in sport. Organization of antidoping control. List of doping substances. Supportive substances in sport.
Nutrition in sports and physical strain
Nutritional metabolisms during physical exercise. Recommended food composition. Nutrition before, during and after physical exercise.
Basic physical, mental, social and psychic needs of children and adolescents
Maslow hierarchy of human needs, deprivation and its symptoms, long-term consequences of psychic and emotional deprivation in children and adolescents.
Developmental characteristics in preschool and school children
Common characteristics of development; physical, functional, psychomotorical, psychosocial development, characteristics of preschool, school and adolescent maturing.
Assessment of growth and development of children and adolescents
Factors influencing child growth, anthropological research in the Czech Republic, methods of growth evaluation, percentile charts and how to work with them, evaluation of growth in suckling age, evaluation of low weight, overweight and obesity, secular trend.
Promotion, protection and support of breastfeeding
Present WHO recommendation, advances of breastfeeding, contraindications of breastfeeding. Support, implementation and protection of breastfeeding in the health system. Possible health risks arising from nutrition, prevention.
Prevention of nutrition related problems in children and adolescents
Mental anorexia and bulimia in children and adolescents (causes, prevention and therapy, case study). Obesity in children and adolescents.
Health risks related to preschool facilities
Prevalence of acute respiratory illness, accidents and intoxications, defective body posture, psychic overburden, biological, psychic and social part of school maturity, individual evaluation of school maturity of preschool child, social understanding of preschool children; types and forms of preschool facilities.
Health risks related to school facilities
Sources of inappropriate burden, reaction of child to it; learning disorders, behaviour disorders; psychic disorders connected with stress, sensual defects; causes and prevention of defective body postures.
Health promotion programmes at school
Types and forms of injuries and violence in children and adolescents and its prevention
Suicidal and self-destructing behaviour in children and adolescents
Epidemiology of data in the Czech Republicand in the world, risk factors, description of types and forms, support of psychic health of children and adolescents, analysis of selected case studies.
Social pathological behaviour in children and adolescents (aggressive behaviour)
Inappropriate aggression, bullying, delinquency, criminality, street gangs of children and adolescents, sources and causes of socially-pathological aggression, prevention, case studies.
Psychoactive substances and new technologies abuse in children and adolescents
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. (06.12.2019)
Znalosti z předmětů Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství ze 2. a 3. ročníku.
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (01.10.2012)
Knowledge of subjects: Hygiene, epidemiology and preventive medicine II and III.
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: MUDr. Petr Michenka (19.03.2020)
Předmět je zakončen zápočtem. Podmínkou pro získání zápočtu je účast na výuce. Vyžadována je účast na minimálně 80 % praktických cvičeních a seminářích s kontrolovanou účastí, které jsou jmenovitě uvedeny v docházkovém listu. Účast na PC/SKU musí být potvrzena podpisem příslušného vyučujícího do docházkového listu. O případném jiném způsobu náhrady absencí (ze závažných/výjímečných důvodů) rozhodne vedoucí katedry hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství. Na předmět navazuje část státní závěrečné zkoušky z oborů preventivního lékařství.
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (21.09.2018)
This subject is finished as a credit. To receive this credit student has to work out a final credit test and be present at the classes. The attendace of at least 80 % of practices (P)/ seminars with controlled attendance (SCA) listed in attendance sheet is required. Presence at P/SCA has to be confirmed by a signature of a lecturer in the attendance sheet. In the case that student is absent at more than 80 % of P/SCA, he/she can document his/her attendance at a corresponding number of other seminars. the head of the department. Another way of attendance substitution is under the competence the head of the Department of Hygiene, Epidemiology and Preventive Medicine (for specific/exceptional reasons only), request for the substitution no later before summer holiday begins at the secretariat of the department (Ruska 87, 6th floor, door 620). There are two possible repetitions of the credit test.