PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Speciální mikrobiologie a imunologie pro nutricionisty, potravinové alergie - B03297 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Anglický název: Special Mikrobiology and Imunology for the Nutritionist, Food allergies
Zajišťuje: Ústav imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN (11-00351)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:8/0, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc., jitka.petanova@lf1.cuni.cz
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: prof. RNDr. Libuše Kolářová, CSc.
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Teoretický předmět
Anotace
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (10.03.2020)
Správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie, nutriční doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (10.03.2020)

Seznámit posluchače se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, vysvětlení nutričních doporučení u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním.

Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)
1. Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie.
2. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba.
3. Sezónnost výskytu alimentárních infekcí, možné zdroje infekcí a mikrobiálních kontaminací z pohledu behaviorálního, geografického a ontogenetického.
4. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena.
5. Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém.
6. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět.
7. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.
8. Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz
9. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.
10. Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom.
11. Alergie na vybrané druhy potravin.
12. Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.
13. Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.
14. Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů.
15. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.

Literatura
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (10.03.2020)

* Základní studijní literatura
Vacek V.: Alimentární infekce. Galén, Praha. 2002
Julák J., Pavlík E. Lékařská mikrobiologie pro zubní lékařství. Karolinum. 2010, p.64-77.
Špičák V., Panzner P. (eds.): Alergologie. Galén, Praha, 2004 (vybrané kapitoly)
Svačina, Š. (ed.): Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008 (vybrané kapitoly)
* Doporučená studijní literatura
http://hygold.lf1.cuni.cz/mat/Manual_prevence/Manual_souhrn-2.pdf, p.1-84, 164-174
<http://czvp.szu.cz/vedvybor/dokumenty/studie/alim_2005_1_deklas_rev2.pdf>
Doplňující literatura:
Hořejší, V., Bartůňková, J.: Základy imunologie, 5. vydání. Triton, Praha, 2013 a novější vydání.

Fuchs M.: Kazuistiky z potravinové alergie a intolerance. Mladá fronta, Praha, 2017.
Fuchs M.: Alergie číhá v jídle a pití. 2. vydání. Adéla, 2007.
Schleip, T.: Histaminová intolerance. Galén, Praha, 2000.
Gershwin M.E., German J.B., Keen C.L. (eds.): Nutrition and immunology. Humana Press Inc., Totowa, 2000.

Studijní opory
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (24.09.2021)

Studijní opory pro předmět „Speciální mikrobiologie a imunologie pro nutricionisty, potravinové alergie“

Úvodní informace

Cílem předmětu je seznámit studenty se správnými nutričními postupy z pohledu mikrobiologie, nutričními doporučeními u pacientů s imunodeficiencemi, autoimunitním nebo alergickým onemocněním. Součástí výuky je zopakování a prohloubení základních a speciálních mikrobiologických témat, zaměřených především na alimentární infekce. Nedílnou součástí je informace o možných preventivních a terapeutických postupech. V části imuno- alergologické jsou studenti po zopakování základních imunologických poznatků orientována na slizniční imunitu a její význam. Další část výuky je věnována imunopatologických stavům a jejich možnému ovlivnění nutričními faktory (včetně např. významu mateřského mléka), se zaměřením na problematiku potravinových alergií.

Jednotlivá témata jsou zpracována jako samostatné studijní opory nebo spolu s tématy blízkými, s uvedením doporučeného času pro jejich nastudování. Kontrolní otázky slouží pro studenty jako podklad pro shrnutí nabytých znalostí a ověření jejich zvládnutí. Pro konkrétní kapitoly jsou samostatně uvedeny odkazy na doporučenou literaturu a další studijní materiály, v SISu jsou nahrány powerpointové prezentace jednotlivých témat. Pro základní mikrobiologickou a imunologickou orientaci a zopakování bazálních znalostí je doporučená literatura uvedena v SIS společně pro celý předmět. Součástí studijních opor jsou kontakty na jednotlivé vyučující pro domluvu možné konzultace k danému tématu.

Studijní opory jsou vloženy do části "Soubory" - přístupné pro studenty, kteří mají zapsaný předmět.

Metody výuky
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (16.09.2022)

Přednášky s diskuzí v termínu výuky, samostatné studium, konzultace dle domluvy s jednotlivými vyučujícími.

Vstupní požadavky
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (24.09.2021)

splněné prerekvizity

Požadavky k zápisu
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (24.09.2021)

splněné prerekvizity

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (27.12.2022)

Zápočet bude udělen v den zkoušky na základě předložení písemně zpracované zadané otázky (rozsah max. 1 strana A4, stačí struktura odpovědi) a následné diskuze na toto téma. Konkrétní otázku (vycházíme ze zkouškových otázek) náhodně vylosovanou pro každého studenta najdete v seznamu v MST. Práci nezasílejte e-mailem, ale přineste ji vytištěnou ke zkoušce!

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunoalergologie).

 

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MUDr. Mgr. Jitka Petanová, CSc. (24.09.2021)

Ústní zkouška, výběr 3 otázek (1 z mikrobiologie, 2 z imunologie):

Otázky ke zkoušce:

A. Speciální mikrobiologie (předpokladány znalosti obecné mikrobiologie v rozsahu Bc. studia)

1.      Obory mikrobiologie, charakteristika jednotlivých skupin mikroorganismů

2.      Vyšetřovací metody v mikrobiologii

3.      Fyziologická flóra GIT a její význam

4.      Zásady bezpečného stravování a manipulace s potravinami

5.      Metody sterilizace

6.      Metody dezinfekce

7.      Asepse a hygienická dezinfekce rukou

8.      Sezónní alimentární infekce.

9.      Nesezónní alimentární infekce.

10.  Zdroje infekcí u alimentárních infekcí (salmonelózy, kampylobakteriózy, shigelózy, yersiniózy, infekce vyvolané E. coli, listeriózy, virové střevní infekce, hepatitidy, břišní tyfus, paratyfy).

11.  Původci alimentárních infekcí

12.  Prevence a rizika alimentárních infekcí

13.  Terapie alimentárních infekcí

B. Imunologie, potravinové alergie

1.      Buněčné složky přirozené imunity, jejich funkce

2.      Humorální složky přirozené imunity, jejich funkce

3.      Buněčné složky adaptivní imunity, jejich funkce

4.      Humorální složky adaptivní imunity, jejich funkce

5.      Význam žírných buněk

6.      Histamin (význam a funkce, receptory, odbourávání)

7.      Slizniční imunitní systém

8.      Slizniční IgA

9.      Orální tolerance

10.  Imunopatologická reakce  I. Typu

11.  Imunopatologická reakce  II. Typu

12.  Imunopatologická reakce  III. Typu

13.  Imunopatologická reakce  IV. Typu

14.  Zánět

15.  Prevence rozvoje alergie - výživové postupy z hlediska primární a terciální prevence

16.  Imunologický význam mateřského mléka

17.  Bezlepková dieta

18.  Prebiotika a probiotika, symbiotika

19.  Imunodeficience - manifestace, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

20.  Autoimunitní onemocnění - imunopatologické mechanismy, klasifikace, příklady, rizika ve vztahu k nutrici

21.  Alergie - mechanismy, typy onemocnění, projevy

22.  Potravinová intolerance (základní rozdělení, příklady)

23.  Potravinová alergie - charakteristika, nejčastější typy alergenů, klinické projevy

24.  Zkřížená alergie

25.  Diagnostika potravinových alergií

26.  Histaminová intolerance (příčiny, klinické projevy, léčba)

27.  Potravinová alergie z hlediska věku

28.  Imunopatologické reakce na lepek

29.  Klinické projevy celikaie

30.  Laboratorní diagnostika celiakie

31.  Nutriční postupy u imunokompromitovaných pacientů

32.  Nutrice a imunitní systém

Rozpis výuky -
Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka Hodnocení
Čtvrtek23.11.20238:00-9:45 Základy mikrobiologie, správné nutriční postupy z pohledu mikrobiologie. Alimentární infekce bakteriální, virové, mykotické a parazitární, jejich prevence, diagnostika a léčba. Zdroje a sezónnost výskytu alimentárních infekcí. Sterilizace, dezinfekce, asepse, hygiena. (Bobek, Chanová) 9:45-10:00 přestávka 10:00-11:30 Souhrn základů imunologie. Slizniční imunitní systém. Imunopatologické reakce a stavy. Zánět. Klinická imunologie a alergologie. Imunodeficience, autoimunita, alergie.(Nováková,Hrdý) 13:00-14:15 Potravinové alergie, definice, etiologie, klinický obraz. Potravinové alergie - diagnostika. Histaminová intolerance.(Čechová) 14:15-14:50 Zkřížené alergie. Orální alergický syndrom. Alergie na vybrané druhy potravin.(Čechová) 15:00-16:00 Specializované nutriční postupy při potravinových alergiích, léčebné možnosti.(Nováková) Přecitlivělost na určitý druh obilniny - přechodná. Celiakie.(Posová) 16:00-16:30 Nutriční postupy u pacientů s jinými imunopatologickými stavy, u imunosuprimovaných pacientů. Shrnutí. Nutrice a imunitní systém, probiotika, prebiotika.(Petanová) posluchárna Ústavu hygieny a epidemiologie
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK