PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Stáž v organizaci zdravotní a sociální péče - B02374 (Nutriční terapie - prezenční)
Anglický název: Clerkship in health and social organization
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/50, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 50 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Mgr. Ing. Diana Chrpová, Ing. Hana Pejšová
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut
Je záměnnost pro: B03225
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)
V průběhu stáže studenti poznají systém zajištění nutriční terapie v ústavech sociální péče, domovech důchodců, ale také zajištění nutriční terapie prostřednictvím pečovatelské služby v domácí péči a systém nutriční péče ve zdravotnických zařízeních.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Poznat systém nutriční péče v konkrétním zařízení. Naučit se pracovat s Dietním systémem konkrétního zařízení. Poskytovat individualizovanou nutriční péči pod vedením nutričního terapeuta. Naučit se rozpoznat rizika malnutrice, dehydratace a dalších výživových problémů. Navrhovat a spolupracovat při řešení těchto výživových problémů. Seznámit se s projektem "Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory".

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Hodnocení výživového stavu klienta.

Způsoby zjišťování výživového stavu klienta.

Standardizované dietní postupy (dieta S/BLP,  dieta S/P, ostré a mírné redukční režimy, rámcové jídelní lístky a výměnné jednotky)

Individualizace NB diet dle sérového kreatininu. Propočet dusíkové bilance.

Individualizovaná nutriční péče o klienty ve spolupráci s příslušným stravovacím provozem.

Studenti se aktivně účastní těchto činností pod dohledem pověřené osoby:

·         Zpracování nutriční anamnézy, vyhodnocení nutričního stavu klienta. Návrh případné úpravy nutriční péče.

·         Sestavení individuálního dietoterapeutického plánu a jeho realizace.

·         Zpracování vzorových jídelních lístků, jejich úpravu ve vazbě na nutriční doporučení pro konkrétního klienta (při zpracování využívá odborný software příslušného zařízení).

·         Kontrola standardizace nutriční péče v domově důchodců či spolupráce při její přípravě.

·         Příprava přednášky pro klienty nebo ošetřující personál. Příprava edukačních materiálů.

·         Spolupráce v rámci ošetřovatelského a nutričního týmu.

 

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Doporučená literatura:

Svačina, Š., Bretšnajdrová, A. Dietologický slovník.  Praha: Triton, 2010

Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi

Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005

Kohout P. et al. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004

Projekt "Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory", který realizuje společnost Nutricia ve spolupráci s předními českými odborníky v oblasti klinické výživy - Společností pro klinickou výživu a intenzivní metabolickou péči (SKVIMP) a Českou asociací sester (ČAS) - sekcí výživy a nutriční péče.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

1.     zpracování seminární práce

2.     100% docházka na stáži ve vybraném pracovišti

3.     kladné hodnocení z pracoviště 

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK