PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa a dietetika - B01801 (Porodní asistence, Všeobecné ošetřovatelství)
Anglický název: Nutrition and Diets
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: 1
E-Kredity: 1
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/1, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: MUDr. Lukáš Zlatohlávek, PhD.
Další informace: http://int3.lf1.cuni.cz/
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: MUDr. Eva Horová, Ph.D.
Patří mezi: Povinné BPA19 P 2.r._23/24
Atributy: Porodní asistentka
Všeobecné ošetřovatelství
Klinický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (19.01.2021)
V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Jedná se o vlivy toxického či infekčního původu. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a podobně.
Cíl předmětu
Poslední úprava: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. (20.02.2011)

Cílem je získat znalosti z oblasti nutriční diagnostiky (nejen na základě anamnestických údajů), ale také s pomocí laboratorních či jiných metod (př. bioimpedance). Součástí komplexu znalostí bude také schopnost zpracovat nutriční bilanci, navrhnout optimalizaci nutriční léčby i v závažných nutričních stavech. Klinická výživa ve vazbě na věkovou kategorii, zátěž apod. Komunitní výživa. Zpracování výživové anamnézy, stanovení výživových plánů.

Sylabus
Poslední úprava: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. (20.02.2011)

Základní složky výživy,

Energetický metabolismus,

Dietní systém,

Základy hygieny výživy,

Vodní bilance, otoky,

Parenterální a enterální výživa,

Výživa a fyzická aktivita,

Dieta v psychologii a psychiatrii,

Dieta při onemocnění trávicího traktu,

Dieta při obezitě, Dieta při hypertenzi,

Dietní prevence diabetu,

Dieta při diabetu 2. typu,

Dieta při podvýživě,

Výživa v nefrologii,

Dieta při dyslipidémii,

Výživa a ateroskleróza, diety u onemocnění srdce a cév,

Dieta při kloubních onemocněních,

Diety a onemocnění kostí a zubů,

Železo, jod a prvky v dietě,

Glykemický index potravin,

Dieta u diabetu 1. typu,

Alternativní dietologie- potravinové doplňky.,

Vegetariánské diety,

Dieta ve stáří a interakce potravin s léky,

Výživa u neuropsychiatrických onemocněních,

Výživa v onkologii a prevenci nádorových onemocnění,

Dieta u alergií a poruch imunity,

Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny

Nutrigenetika a nutrigenomika

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (19.01.2021)

Povinná:

  • Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016, 422 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
  • Křížová, Jarmila Křemen, Jaromír, Kotrlíková, Eva, Svačina, Štěpán. Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta, 2019, 151 s. ISBN 978-80-204-5009-8.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • Svačina, Štěpán, Bretšnajdrová, Alena. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008, 271 s. ISBN 978-80-7387-062-1.
  • Svačina, Štěpán, Müllerová, Dana, Bretšnajdrová, Alena. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK