PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Stáž v potravinářských technologiích 1, 2 - B01708
Anglický název: Traineeship in food technology 1, 2
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 5
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
letní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/2, Z [HT]
letní s.:0/25, Z [HT]
Rozsah za akademický rok: 55 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Bc. Iva Dvořáková, Ing. Hana Pejšová
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut
Je záměnnost pro: B03100
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)
Stáž navazuje na teoretické přednášky o chemii potravin. Studenti se seznámí s hygienickými požadavky kladenými na provozy poskytující stravovací služby a s hygienickým zabezpečením provozu a výroby. Získají znalosti o technologickém zpracování poživatin, o základních technologických postupech a změnách na potravinách, ke kterým při nich dochází. Dokáží specifikovat druhovou kvalifikaci potravin. Jsou aktivně zapojeni do těch úseků stravovacích provozů, které s jejich znalostmi lze prakticky absolvovat. Stáž v jakémkoliv provozu poskytujícím stravovací služby dle vlastního výběru - není zapotřebí přítomnost nutričního terapeuta. Stáž v provozu či výrobně potravinářských produktů - dle vlastního výběru.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Znalost "správné výrobní praxe", organizace výrobních postupů, systému sledování kvality potravinových výrobků a legislativních požadavků na výrobu, distribuci a skladování. Schopnost samostatně normovat běžné druhy pokrmů a navrhnout správný technologický postup při jejich přípravě. Správně interpretovat informace uváděné na výrobcích.

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Seznámení se s

1.    platnou legislativou o hygienických požadavcích na stravovací služby a se zásadami osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

2.    předpoklady zdravotně bezpečného zpracování potravin (HACCP)

3.    požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb (příprava kojenecké stravy, banka mateřského mléka, podmínky podávání pokrmů v      rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy  

       aplikované gastrickou sondou)

4.    druhovou kvalifikací potravin

5.    základními technologickými postupy přípravy pokrmů ze  základních druhů poživatin

6.    běžnými druhy pokrmů

7.    definovanými dávkami potravin pro přípravu konkrétních pokrmů

8.    informacemi uváděnými na výrobcích

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (31.03.2015)

Doporučené studijní materiály:

Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb.

Vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe 1.- 2. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006. 

Sedláčková, Hana, Otoupal, Pavel. Technologie přípravy pokrmů 1.-5.díl. Praha : Fortuna, 2004. 

Dostálová, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha : Forsapi

DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. Monografie (Key Publishing). ISBN 9788074182082.

KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin?: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-051-4.

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Seminář, exkurze, samostatná práce na zadaném tématu či úseku práce.

Stáž na vybraném parcovišti.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (16.09.2015)

Evidence docházky, ověření získaných znalostí.

Kladné hodnocení z pracoviště.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK