PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Stáž v potravinářských technologiích - B03100
Anglický název: Traineeship in Food Technology
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
letní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:0/2, Z [HS]
letní s.:0/80, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 110 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Bc. Iva Dvořáková
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Atributy: Nutriční terapeut
Teoretický předmět
Záměnnost : B01708
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2019)
Stáž navazuje na teoretické přednášky o chemii potravin. Studenti se seznámí s hygienickými požadavky kladenými na provozy poskytující stravovací služby a s hygienickým zabezpečením provozu a výroby. Získají znalosti o technologickém zpracování poživatin, o základních technologických postupech a změnách na potravinách, ke kterým při nich dochází. Studenti dokážou specifikovat druhovou kvalifikaci potravin. Jsou aktivně zapojeni do těch úseků stravovacích provozů, které s jejich znalostmi lze prakticky absolvovat. Stáž v jakémkoliv provozu poskytujícím stravovací služby dle vlastního výběru - není zapotřebí přítomnost nutričního terapeuta. Stáž v provozu či výrobně potravinářských produktů - dle vlastního výběru.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

Znalost "správné výrobní praxe", organizace výrobních postupů, systému sledování kvality potravinových výrobků a legislativních požadavků na výrobu, distribuci a skladování. Schopnost samostatně normovat běžné druhy pokrmů a navrhnout správný technologický postup při jejich přípravě. Správně interpretovat informace uváděné na výrobcích.

Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2019)

Seznámení se s

1.    platnou legislativou o hygienických požadavcích na stravovací služby a se zásadami osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných,

2.    předpoklady zdravotně bezpečného zpracování potravin (HACCP),

3.    požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb (příprava kojenecké stravy, banka mateřského mléka, podmínky podávání pokrmů v rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy aplikované gastrickou sondou),

4.    druhovou kvalifikací potravin,

5.    základními technologickými postupy přípravy pokrmů ze  základních druhů poživatin,

6.    běžnými druhy pokrmů,

7.    definovanými dávkami potravin pro přípravu konkrétních pokrmů,

8.    informacemi uváděnými na výrobcích.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2019)

Povinná  literatura:

Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. v pozdějším znění 1. 1. 2007

Vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu.

Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe 1. - 2. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006.

JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6. 

 

Doporučená rozšiřující literatura:

DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi 2008, svazek II.

DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. Monografie (Key Publishing). ISBN 9788074182082.

KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0.

Metody výuky
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (12.10.2018)

Seminář, exkurze, samostatná práce na zadaném tématu či úseku práce.

Stáž na vybraném parcovišti.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (10.10.2023)

zimní část - Evidence docházky, ověření získaných znalostí, plnění zadaných úkolů, zápočtový test

letní část -  100% docházka, kladné hodnocení z pracoviště, 80 hodin

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK