PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Dějiny konzumu v českých zemích I. (1948–1968) - YMO234
Anglický název: History of Consumption in the Czech Lands I. (1948–1968)
Zajišťuje: Program Orální historie - soudobé dějiny (24-KOHSD)
Fakulta: Fakulta humanitních studií
Platnost: od 2022 do 2023
Semestr: zimní
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z [HT]
Počet míst: 80 / neurčen (80)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D.
Vyučující: doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D.
Neslučitelnost : YMO053
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Jana Wohlmuth Markupová, Ph.D. (13.02.2019)
Předmět seznamuje studenty s vývojem konzumní kultury v českých zemích v letech 1948-1968, komparuje ho s vývojem v dalších evropských zemích sovětského bloku (zejména v NDR a Polsku) a částečně i v Rakousku a SRN a zasazuje problematiku konzumu do politických, hospodářských a kulturních souvislostí.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Monika Baláž Picková (03.09.2023)

Povinná:

  • Bren, Paulina; Neuburger, Mary (eds.). Communism unwrapped: consumption in Cold War Eastern Europe. New York: Oxford University Press, 2012, 413 s. ISBN 978-0-19-982765-7.
  • Kalinová, Lenka. Společenské proměny v čase socialistického experimentu: k sociálním dějinám v letech 1945-1969. Praha: Academia, 2007, 363 s. ISBN 978-80-200-1536-5.
  • Franc, Martin; Knapík, Jiří. Volný čas v českých zemích 1957-1967. Praha: Academia, 2013, 573 s. ISBN 978-80-200-2229-5.
  • Knapík, Jiří; Franc, Martin. Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967. Praha: Academia, 2011, 645 s. ISBN 978-80-200-2019-2.
  • Táborský, Ondřej; Česálková, Lucie. Spotřební imaginace státního socialismu: reklama v Československu 1948-1989. Praha: Národní muzeum: Akropolis, 2022, 503 s. ISBN 978-80-7036-710-0.

Doporučená:

  • Bednařík, Petr; Růžička, Daniel; Kruml, Milan; Štoll, Martin. 70 let stále spolu. Praha: Česká televize (Edice ČT), 2023, 265 s. ISBN 978-80-7404-369-7.
  • Crowley, David; Reid, Susan E. (eds.). Pleasures in socialism: leisure and luxury in the eastern bloc. Evanston (Illinois): Northwestern University Press, 2010, 348 s. ISBN 978-0-8101-2871-2.
  • Giustino, Cathleen M.; Plum, Catherine J.; Vari, Alexander. Socialist escapes: breaking away from ideology and everyday routine in Eastern Europe, 1945-1989. New York: Berghahn, 2013, 284 s. ISBN 978-1-78238-925-5.
  • Hlaváčková, Konstantina. Móda za železnou oponou: společnost, oděvy a lidé v Československu 1948-1989. Praha: Grada Publishing; Uměleckoprůmyslové muzeum, 2016, 288 s. ISBN 978-80-247-5833-6.
  • Koura, Petr; Kourová, Pavlína. Sto let českých Vánoc: nejkrásnější svátky v roce na pozadí "velkých" dějin. Praha: Academia, 2018, 461 s. ISBN 978-80-200-2893-8.
  • Mücke, Pavel. Šťastnou cestu...?! : proměny politik cestování a cestovního ruchu v Československu za časů studené války (1945-1989). Pelhřimov: Nová tiskárna, 2017, 399 s. ISBN 978-80-7415-149-1.
  • Selucký, Radoslav. Člověk a jeho volný čas: pokus o ekonomickou formulaci problému. Praha: Československý spisovatel, 1966, 203 s. ISBN .
  • Selucký, Radoslav. Člověk a jeho volný čas: pokus o ekonomickou formulaci problému. Praha: Československý spisovatel, 1966, 203 s. ISBN .
  • Shkodrova, Albena. Communist Gourmet: The Curious History of Food in the People’s Republic of Bulgaria. New York: Central European University Press, 2021, 264 s. ISBN 963-386-404-6.
  • Zarecor, Kimberly E. Utváření socialistické modernity: bydlení v Československu v letech 1945-1960. Praha: Academia, 2015, 419 s. ISBN 978-80-200-2308-7.

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Monika Baláž Picková (04.09.2023)

Témata:

1. Definice základních pojmů (konzum, konzumní společnost, konzumní kultura), přehled bádání o konzumu v Československu a dalších zemích východního bloku, v SRN a Rakousku, české myšlení o konzumu a jeho pozici ve společnosti v 50. a 60. letech (mj. konzum v éře komunismu)
2. Základní strukturování období 1948-1968 z hlediska konzumu - paralely a rozdíly se strukturou politických a hospodářských dějin I (padesátá léta)
3. Základní strukturování období 1948-1968 z hlediska konzumu - paralely a rozdíly se strukturou politických a hospodářských dějin II (šedesátá léta)
4. Struktury maloobchodu a služeb v Československu v letech 1948-1968
5. „Socialistická reklama“ v Československu 50. a 60. let v komparaci s NDR a Rakouskem, budování tzv. virtuální konzumní společnosti v druhé polovině 60. let
6. Stravování v českých zemích 1948-1968 I (obecné rysy vývoje spotřeby potravin, domácí vaření, dobový diskurz o gastronomii, kulturní transfery v oblasti gastronomie)
7. Stravování v českých zemích 1948-1968 II (veřejné stravování, specializované zahraniční restaurace, závodní a školní stravování)
8. Odívání a péče o tělo v českých zemích 1948-1968 (včetně alternativních trendů, i účesy, holení, kosmetika)
9. Volný čas a konzum - základní pojmy, diskuse o volném čase v českých zemích na konci padesátých a v šedesátých letech, rámec volného času
10. Konzum ve volném čase I- druhé bydlení (chataření a chalupaření), cestování (včetně otázky motorizace), kutilství
11. Konzum ve volném čase II- konzumní kultura (zejména TV, film, rozhlas, taneční hudba)
12. Vánoce v 50. a 60. letech jako svátky konzumu (vývoj slavení, dárky, výzdoba, sváteční stravování)
13. Symboly konzumního luxusu v 50. a 60. letech (západní zboží, vývoj vztahu ke starožitnostem, statusová spotřeba)

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Monika Baláž Picková (03.09.2023)

Podmínky pro získání zápočtu: účast 75 % a seminární práce na volné téma z tematického okruhu kurzu o rozsahu 10-15 NS.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK