PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Základy racionální výživy - GLR036
Anglický název: Basics of Rational Nutrition
Zajišťuje: Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky (16-16230)
Fakulta: Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2024
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:14/8, Zk [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.
Anotace
Studenti se seznámí se základními principy a pojmy racionální výživy. Předmět je zaměřen na osvojení základních poznatků z oblasti výživy a zvládnutí způsobů, jimiž lze pozitivně měnit stravovací zvyklosti jednotlivých skupin obyvatelstva v rámci primární prevence. Systematické uspořádání učiva sleduje jednotlivé faktory, které ovlivňují nutriční hodnotu stravy, což usnadňuje celkovou orientaci v problematice zdravé výživy.
Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
Podmínky zakončení předmětu

Úspěšné absolvování zkouškového testu (minimální požadavek 60 % bodů).

Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
Literatura

Povinná:

  • Kasper, Heinrich, Burghardt, Walter. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
Metody výuky

Přednášky.

Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
Požadavky ke zkoušce

V rozsahu přednášek.

Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
Sylabus

1. Význam racionální výživy v primární prevenci, základní pojmy

2. Bazální metabolismus a celkový energetický výdej

3. Význam jednotlivých živin v potravě: sacharidy, proteiny

4. Význam jednotlivých živin v potravě: lipidy, minerální látky a stopové prvky, 

5. Vitamíny

6. Poruchy výživy

7. Racionální výživa člověka a doporučené dávky živin a potravin, potravinový koš. 

Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK