Základy racionální výživy - GLR036
|
|
|
||
Studenti se seznámí se základními principy a pojmy racionální výživy. Předmět je zaměřen na osvojení základních poznatků z oblasti výživy a zvládnutí způsobů, jimiž lze pozitivně měnit stravovací zvyklosti jednotlivých skupin obyvatelstva v rámci primární prevence. Systematické uspořádání učiva sleduje jednotlivé faktory, které ovlivňují nutriční hodnotu stravy, což usnadňuje celkovou orientaci v problematice zdravé výživy. Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
|
|
||
Úspěšné absolvování zkouškového testu (minimální požadavek 60 % bodů). Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
|
|
||
Povinná:
Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
|
|
||
Přednášky. Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
|
|
||
V rozsahu přednášek. Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
|
|
||
1. Význam racionální výživy v primární prevenci, základní pojmy 2. Bazální metabolismus a celkový energetický výdej 3. Význam jednotlivých živin v potravě: sacharidy, proteiny 4. Význam jednotlivých živin v potravě: lipidy, minerální látky a stopové prvky, 5. Vitamíny 6. Poruchy výživy 7. Racionální výživa člověka a doporučené dávky živin a potravin, potravinový koš. Poslední úprava: Hronek Miloslav, doc. PharmDr., Ph.D. (20.09.2024)
|