PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Praxe V (ve stravovacím provozu) - CNT039P2
Anglický název: Practice V (in Dietary Facilities)
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/120, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Třítýdenní odborná praxe (120 hodin) realizována pod odborným vedením odborníků a nutričních terapeutů. Studenti se seznámí s organizací a fungováním nemocničního či lázeňského stravování, aktivně se zapojí do procesu přípravy a expedice jednotlivých diet v daných zařízeních a prohloubí tak své dovednosti, které získali během teoretické výuky.
Poslední úprava: Kopřivová Herotová Tereza, Mgr., Ph.D. (28.07.2020)
Cíl předmětu

Studenti se v rámci praxe aktivně zapojí do procesu přípravy a expedice jednotlivých diet v nemocničních a lázeňských zařízeních a splní požadavky uvedené v logbooku.

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Podmínky zakončení předmětu

Povinný předmět je zakončen zápočtem.

Požadavky k zápočtu:

Splnění docházky doložené potvrzením o absolvování praxe v požadovaném rozsahu 120 hodin + písemná zpráva o průběhu praxe

Formulář o absolvování praxe (logbook) ve stravovacím provozu nemocničního či lázeňského typu si student/ka vyzvedne může vytisknout z Výuky nebo vyzvednout na ústavu hygieny 3. LF UK.

Výběr zdravotnického či lázeňského zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Literatura
  •  Kasper H, Burghardt W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada publishing, 2015.
  •  Kohout, P (ed.). Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha, Forsapi, 2017.
  •  Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část I.. 1. vydání. Praha : Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.
  •  Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část II., 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.
  •  Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Metody výuky

Odborná praxe v nemocničním nebo lázeňském stravovacím provozu v rozsahu 3 týdnů (120 hodin).

Poslední úprava: Kopřivová Herotová Tereza, Mgr., Ph.D. (28.07.2020)
Další doporučené předměty

Prerekvizity:

  • Dietologie I
  • Technologie přípravy pokrmů
  • Praxe I-IV
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Požadavky k zápisu

Student musí mít před začátkem Praxe V úspěšně absolvovány tyto předměty:

  • Základy výživy
  • Základy dietologie
  • Technologie přípravy pokrmů
  • Praxe I-IV
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK