PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Základy výživy - CNT008P1
Anglický název: Basics in nutrition
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2024
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:13/13, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Ing. Ivana Pražanová
Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Nutriční terapie v 1. ročníku. Uvede studenta do problematiky výživy člověka. Důraz je kladen na základní pojmy ve výživě, výživová doporučení na základě potravinových skupin včetně grafického vyjádření (potravinové pyramidy, potravinové talíře). Součástí je problematika spotřebního koše a jeho využití v praxi. Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (26.09.2022)
Cíl předmětu

Cílem předmětu je uvést studenta do základů výživy člověka. Student se seznámí se základními pojmy v oblasti výživy, výživovými doporučeními, problematikou spotřebního koše a jeho využitím v praxi.

Student bude schopen:

  • vysvětlit základní pojmy ve výživě;
  • znát význam základních složek výživy (makro a mikronutrienty);
  • znát a vysvětlit principy správné výživy;
  • vysvětlit výživová doporučení na základě potravinových skupin;
  •  porozumět principům potravinových pyramid a potravinových talířů;
  • znát systém školního stravování, spotřebního koše.

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Poslední úprava: Rambousková Jolana, doc. MUDr., CSc. (19.07.2021)
Podmínky zakončení předmětu

Podmínkou zakončení předmětu je získání zápočtu. Zápočet je udělen absolvováním zápočtového testu. Účast na zápočtovém testu je podmíněna účastí na 80 % cvičeních. Při nedostatečné docházce je možné nahradit absenci seminární prací zadané garantem předmětu. Minimální účast pro zadání seminární práce je 50 % cvičení. Zápočtový test je písemný. 

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Literatura
  • DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2019 a následné aktualizace dostupné z https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/.
  • Hrnčířová D. et al. Rádce školní jídelny 3. Normování potravin v souladu s „Nutričním doporučením ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši“. SZU Praha 2016
  • Košťálová A. et al. Rádce školní jídelny 1. Nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. SZU, Praha 2015.
  • LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
  • Lukašíková I. et al. Rádce školní jídelny 2. Objektivní vedení spotřebního koše. SZU, Praha 2015.
  • Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR. Společnost pro výživu (dostupné na http://www.vyzivaspol.cz/).
  • Wierdsma N, Kruizenga H, Stratton R. Kapesní průvodce dietologií - dospělí. Amsterdam, VU University Press. V českém (2018) překladu na www.inkospor.cz.

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Metody výuky

přednášky, praktická cvičení

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (25.06.2019)
Požadavky ke zkoušce

Podmínkou zakončení předmětu je získání zápočtu. Zápočet je udělen absolvováním zápočtového testu. Účast na zápočtovém testu je podmíněna účastí na 80 % cvičeních. Při nedostatečné docházce je možné nahradit absenci seminární prací zadané garantem předmětu. Minimální účast pro zadání seminární práce je 50 % cvičení. Zápočtový test je písemný. 

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Sylabus

• úvod do výživy;
• základní složky výživy (makronutrienty, mikronutrienty);
• voda a pitný režim;
• výživová doporučení;
• potravinové pyramidy a potravinové talíře;
• spotřební koš a jeho význam;

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK