PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Obory preventivního lékařství - C4VL013
Anglický název: State Examination in Preventive Medicine
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2024
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/0, SZ [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština, angličtina
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Cíl předmětu -

Cílem státní rigorózní zkoušky je zjistit zda má student znalosti a dovednosti nutné pro rozpoznání a vážení rizika poškození zdraví skupin obyvatel i jednotlivců, zda zná možnosti a způsoby prevence u preventabilních onemocnění. Zvláštní pozornost je při zkoušce věnována rozhodovacím schopnostem a dovednostem.

Poslední úprava: Maternová Kateřina, Bc. (24.01.2024)
Podmínky zakončení předmětu -

Úspěšné složení státní zkoušky.

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (25.09.2024)
Metody výuky -

Student prokáže znalosti v jednotlivých oborech preventivního lékařství (obecná a komunální hygiena, hygiena práce a pracovní lékařství, preventivní aspekty zdraví dětí a mládeže, výživa, infekční a neinfekční epidemiologie, základy tělovýchovného lékařství, veřejné zdravotnictví).

Poslední úprava: Maternová Kateřina, Bc. (24.01.2024)
Požadavky ke zkoušce -

Požadavky ke státní zkoušce z Oborů preventivního lékařství (C4VL013):

1) zápočet z předmětu Veřejné zdravotnictví, právo (I,II,III),
2) zápočet z předmětu Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství A, B, C.


Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (25.09.2024)
Sylabus -

Otázky ke státní zkoušce z Oborů preventivního lékařství (C4VL013)

VÝŽIVA

1.     Výživová doporučení. Hlavní principy správné výživy.

2.     Tuky, bílkoviny a sacharidy ve výživě.

3.     Vitamíny - projevy nedostatku a nadbytku.

4.     Minerální látky a stopové prvky - projevy nedostatku a nadbytku.

5.     Výživa novorozenců, kojenců a malých dětí.

6.     Výživa žen v období těhotenství a kojení.

7.     Výživa starých lidí.

8.     Hodnocení nutričního stavu.

9.     Výživa v prevenci aterosklerózy.

10.  Výživa v prevenci diabetu 2. typu.

11.  Výživa v prevenci nádorových onemocnění.

12.  Alternativní výživové směry – zdravotní výhody a rizika.

13.  Prevence alimentárních nákaz a intoxikací. Saprofyty v potravinách.

14.  Toxické látky ve výživě – anorganické kontaminanty (toxické kovy, dusičnany a dusitany).

15.  Toxické látky ve výživě – organické kontaminanty (PCB, PCDD, PAU, ftaláty, mykotoxiny).

16.  Otravy houbami.

17.  Význam mikrobioty gastrointestinálního traktu. Problematika probiotik a prebiotik.

 

ZDRAVÍ DĚTÍ

1.     Význam kojení, jeho podpora a ochrana

2.     Hodnocení růstu a vývoje v dětství a dospívání

3.     Prevence obezity u dětí a mládeže

4.     Poruchy příjmu potravy u dětí a dospívajících

5.     Vývojové charakteristiky v předškolním a školním věku a hodnocení školní zralosti předškolního dítěte

6.     Rizika poškození zdraví, hygienické požadavky a podpora zdraví dětí v mateřské škole

7.     Rizika poškození zdraví, hygienické požadavky a podpora zdraví ve škole

8.     Prevence užívání návykových látek a závislostí u dětí

9.     Prevence nelátkových závislostí u dětí

10.  Podpora duševního zdraví u dětí a mládeže a prevence sebepoškozování

11.  Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte.

 

EPIDEMIOLOGIE

Obecná epidemiologie

1.     Deskriptivní studie: principy, ukazatele frekvence (incidenční míra, attack rate, smrtnost, prevalence intervalová a okamžiková)

2.     Analytické studie: principy, ukazatele asociace (poměr šancí, relativní riziko, poměr incidenčních měr, atributivní riziko)

3.     Klinické studie: principy, snížení rizik zkreslení, fáze klinických studií

4.     Skríning a validita testů (princip skríningu, specificita, senzitivita a další ukazatele testu)

Epidemiologie infekčních nemocí

5.     Šíření nákaz: původce, přenos, hostitel, formy výskytu, surveillance, nozokomiální infekce

6.     Virové infekce přenášené kapénkami nebo vzduchem: Chřipka, Koronavirové nákazy, Akutní respirační infekce (ARI)

7.     Bakteriální infekce přenášená kapénkami nebo vzduchem: Pneumokokové nákazy, Meningokokové nákazy, Dávivý kašel

8.     Virové alimentární infekce: Virová hepatitida typu A a E, Poliomyelitida, Rotavirové nákazy

9.     Bakteriální alimentární infekce: Salmonelóza, Kampylobakerióza, Břišní tyfus

10.     Infekce přenášené vektory nebo poraněním získané: Klíšťová encefalitida, Lymeská borelióza, Vzteklina, Tetanus

11.     Sexuálně nebo krví přenosné virové infekce: HIV/AIDs, Virová hepatitida typu B, D a C, Lidské papilomavirové nákazy (HPV)

12.     Sexuálně přenosné bakteriální infekce: Syfilis, Gonorrhea, Nákazy Chlamydia trachomatis

13.     Bakteriální infekce preventabilní očkováním v dětství: Hemofilus influenzae typu b, Záškrt, Tuberkulóza

14.  Virové infekce preventabilní očkováním v dětství: Spalničky, Příušnice, Zarděnky a Plané neštovice

Očkování

15.     Principy aktivní a pasivní imunizace: sérokonverze, účinnost a bezpečnost očkování

16.     Imunizační programy: specifické očkování v dětství a v dospělosti, kolektivní a individuální ochrana

 

TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ

1.     Doping.

2.     Role a preskripce silového a dynamického silového tréninku v primární a sekundární prevenci.

3.     Funkční hodnoty sledované při zátěžových testech v laboratoři (VO2, TF, TK, RQ, tepový kyslík) a jejich klinický význam. Jejich ovlivnění farmaky.

4.     Metabolický syndrom a možnosti léčebného působení.

5.     Metabolismus hlavních živin při tělesné práci. Výživa ve sportu.

6.     Zátěžové testy: typy testů, zdroje zatížení, protokoly ZT, sledované veličiny.

7.     Vliv pravidelné pohybové aktivity (tréninku) na tělesnou zdatnost a metabolické parametry. Vliv imobilizace.

8.     Obezita – etiopatogenese, diagnostika, léčba.

9.     Pohybová aktivita v etiopatogenezi a léčbě kardiovaskulárních chorob.

10.  Pohybová aktivita v etiopatogenezi a léčbě metabolických chorob (DM, hyperlipoproteinémie).

11.  Svalové dysbalance.

12.  Pohybová aktivita a dietní režim v etiopatogenezi a léčbě obezity.

13.  Úloha pohybové aktivity u následujících vybraných stavů (osteoporóza, plicní onemocnění, ICHDK, těhotenství, stáří).

14.  Vliv pravidelné tělesné aktivity na organizmus (kardiovaskulární systém, kosterní sval, metabolické ukazatele, hormonální stav). Vliv na mortalitu a morbiditu.

15.  Základy preskripce pohybové aktivity (PA) v primární prevenci (typ, objem, intenzita). Určení a vyjádření vhodné intenzity PA při preskripci tělesné zátěže.

16.  Zátěžové testy – indikace, kontraindikace a kritéria patologického testu.

17.  Klinické hodnocení obezity: typy obezity a jejich význam.

 

PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ

1.     Pracovnělékařské služby, obsah a organizace služeb

2.     Poškození zdraví z práce, nemoci spojené s prací, pracovní úrazy.

3.     Posuzování zdravotní způsobilost k práci.

4.     Nemoci z povolání

5.     Kategorizace prací, rizikové práce a jejich evidence

6.     Prach, charakteristika a měření, hodnocení expozice.

7.     Měření a hodnocení pracovní polohy

8.     Profesionální karcinogeny, intoxikace chemickými látkami, BET

9.     Měření a hodnocení hluku a vibrací

10.  Primární prevence v pracovním lékařství

11.  Biologičtí činitelé, hodnocení míry rizika, ochrana zdraví

12.  Sekundární a terciální prevence v pracovním lékařství

13.  Analýza rizik při práci

14.  Fyzická práce celková a JNZD

 

OBECNÁ HYGIENA

1.     Pitná voda – její zdroje, požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost, organoleptické vlastnosti.

2.     Pitná voda – chemické a mikrobiální kontaminace, zdravotní rizika, možnosti prevence

3.     Koupací voda – hygienické požadavky, zdravotní rizika mikrobiální a chemické kontaminace, možnosti prevence.

4.     Komunální, průmyslové a zemědělské odpadní vody, zdravotní rizika, prevence.

5.     Hygienická problematika odpadů – charakteristika, způsoby likvidace odpadů a jejich rizika z hlediska zdravotních i ekologických dopadů.

6.     Odpady ve zdravotnictví – jejich specifita, nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení, zdravotní rizika a jejich prevence.

7.     Znečištění prostředí toxickými kovy – zdroje a šíření znečištění, průnik do potravních řetězců, zdravotní rizika pro populaci, příklady.

8.     Endokrinní disruptory v životním prostředí – zdroje a šíření znečištění, vstup do potravních řetězců, zdravotní rizika z populačního hlediska, příklady.

9.     Hodnocení zdravotních rizik faktorů prostředí – základní metodické, odhad expozice člověka, komunikace rizika a jeho vnímání.

10.  Biomonitoring člověka a jeho význam a použití při odhadu expozice běžné populace toxickým látkám z prostředí, příklady.

11.  UV záření a jeho pozitivní i negativní důsledky na člověka, prevence. Problematika radonu – zdroje, účinky, preventivní opatření.

12.  Hygienické požadavky na zdravotnická zařízení.

13.  Bydlení – hygienické požadavky a zdravotní rizika prostředí bytu.

14.  Znečistění venkovního ovzduší – zdroje, hlavní složky znečišťující ovzduší a jejich zdravotní rizika, systém monitoringu znečištění ovzduší na úrovni národní i lokální, možnosti prevence.

15.  Znečištění ovzduší v interiérech, fyzikální, chemické i biologické faktory specifické pro toto prostředí, možnosti prevence.

16.  Fyzikální faktory prostředí - zdravotní problematika komunálního hluku a osvětlení – zdroje, zdravotní rizika, možnosti prevence. Mikroklima.

17.  Faktory prostředí a specifická rizika pro dětskou populaci.

 

VEŘEJNÉ ZDRAVOTNICTVÍ

1.     Aktuální úhradový systém v českém zdravotnictví – jakým způsobem jsou financování poskytovatelé v ČR a kdo o tom rozhoduje.

2.     Ekonomická problematika moderního zdravotnictví – příčiny vzestupu nákladů. Demografický strom.

3.     Úhrada formou DRG – vysvětlení, výhody a nevýhody.

4.     Indikátory zdravotnického systému – přehled, příklady, praktické využití.

5.     Informovaný souhlas. Formy jeho získání, náležitosti, právní závaznost, problematika nesouhlasu pacienta s výkonem.

6.     Primární péče – organizace, financování.

7.     Rizika při poskytování zdravotní péče – obecný přehled a možnosti prevence.

8.     Řízení kvality ve zdravotnictví, formy externí kontroly kvality zdravotnických zařízení a jejich přínos, situace v ČR.

9.     Základní povinnosti při vedení zdravotnické dokumentace.

10.  Systém specializačního vzdělávání lékařů v ČR.

11.  Organizace zdravotnických zařízení – typy, systém úhrady, základní charakteristika.

12.  Resortní bezpečností cíle – přehled, popis, očekávaný přínos.

13.  Problematika předem vyslovených přání a možná aplikace v ČR.

14.  Povinná mlčenlivost při poskytování zdravotních služeb – rozsah, možnosti prolomení

15.  Základní aspekty pracovního práva – pracovní smlouva, popis pracovního místa (kompenzace).

16.  Základní typy zdravotnických systémů – výhody a nevýhody.

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (27.09.2024)
Vstupní požadavky -

1) zápočet z předmětu Veřejné zdravotnictví, právo (I,II,III),
2) zápočet z předmětu Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství A, B, C.

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (27.09.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK