|
|
|
||
Cílem státní rigorózní zkoušky je zjistit zda má student znalosti a dovednosti nutné pro rozpoznání a vážení rizika poškození zdraví skupin obyvatel i jednotlivců, zda zná možnosti a způsoby prevence u preventabilních onemocnění. Zvláštní pozornost je při zkoušce věnována rozhodovacím schopnostem a dovednostem. Poslední úprava: Maternová Kateřina, Bc. (24.01.2024)
|
|
||
Úspěšné složení státní zkoušky. Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (25.09.2024)
|
|
||
Student prokáže znalosti v jednotlivých oborech preventivního lékařství (obecná a komunální hygiena, hygiena práce a pracovní lékařství, preventivní aspekty zdraví dětí a mládeže, výživa, infekční a neinfekční epidemiologie, základy tělovýchovného lékařství, veřejné zdravotnictví). Poslední úprava: Maternová Kateřina, Bc. (24.01.2024)
|
|
||
Požadavky ke státní zkoušce z Oborů preventivního lékařství (C4VL013): 1) zápočet z předmětu Veřejné zdravotnictví, právo (I,II,III), Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (25.09.2024)
|
|
||
Otázky ke státní zkoušce z Oborů preventivního lékařství (C4VL013) VÝŽIVA 1. Výživová doporučení. Hlavní principy správné výživy. 2. Tuky, bílkoviny a sacharidy ve výživě. 3. Vitamíny - projevy nedostatku a nadbytku. 4. Minerální látky a stopové prvky - projevy nedostatku a nadbytku. 5. Výživa novorozenců, kojenců a malých dětí. 6. Výživa žen v období těhotenství a kojení. 7. Výživa starých lidí. 8. Hodnocení nutričního stavu. 9. Výživa v prevenci aterosklerózy. 10. Výživa v prevenci diabetu 2. typu. 11. Výživa v prevenci nádorových onemocnění. 12. Alternativní výživové směry – zdravotní výhody a rizika. 13. Prevence alimentárních nákaz a intoxikací. Saprofyty v potravinách. 14. Toxické látky ve výživě – anorganické kontaminanty (toxické kovy, dusičnany a dusitany). 15. Toxické látky ve výživě – organické kontaminanty (PCB, PCDD, PAU, ftaláty, mykotoxiny). 16. Otravy houbami. 17. Význam mikrobioty gastrointestinálního traktu. Problematika probiotik a prebiotik.
ZDRAVÍ DĚTÍ 1. Význam kojení, jeho podpora a ochrana 2. Hodnocení růstu a vývoje v dětství a dospívání 3. Prevence obezity u dětí a mládeže 4. Poruchy příjmu potravy u dětí a dospívajících 5. Vývojové charakteristiky v předškolním a školním věku a hodnocení školní zralosti předškolního dítěte 6. Rizika poškození zdraví, hygienické požadavky a podpora zdraví dětí v mateřské škole 7. Rizika poškození zdraví, hygienické požadavky a podpora zdraví ve škole 8. Prevence užívání návykových látek a závislostí u dětí 9. Prevence nelátkových závislostí u dětí 10. Podpora duševního zdraví u dětí a mládeže a prevence sebepoškozování 11. Syndrom týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte.
EPIDEMIOLOGIE Obecná epidemiologie 1. Deskriptivní studie: principy, ukazatele frekvence (incidenční míra, attack rate, smrtnost, prevalence intervalová a okamžiková) 2. Analytické studie: principy, ukazatele asociace (poměr šancí, relativní riziko, poměr incidenčních měr, atributivní riziko) 3. Klinické studie: principy, snížení rizik zkreslení, fáze klinických studií 4. Skríning a validita testů (princip skríningu, specificita, senzitivita a další ukazatele testu) Epidemiologie infekčních nemocí 5. Šíření nákaz: původce, přenos, hostitel, formy výskytu, surveillance, nozokomiální infekce 6. Virové infekce přenášené kapénkami nebo vzduchem: Chřipka, Koronavirové nákazy, Akutní respirační infekce (ARI) 7. Bakteriální infekce přenášená kapénkami nebo vzduchem: Pneumokokové nákazy, Meningokokové nákazy, Dávivý kašel 8. Virové alimentární infekce: Virová hepatitida typu A a E, Poliomyelitida, Rotavirové nákazy 9. Bakteriální alimentární infekce: Salmonelóza, Kampylobakerióza, Břišní tyfus 10. Infekce přenášené vektory nebo poraněním získané: Klíšťová encefalitida, Lymeská borelióza, Vzteklina, Tetanus 11. Sexuálně nebo krví přenosné virové infekce: HIV/AIDs, Virová hepatitida typu B, D a C, Lidské papilomavirové nákazy (HPV) 12. Sexuálně přenosné bakteriální infekce: Syfilis, Gonorrhea, Nákazy Chlamydia trachomatis 13. Bakteriální infekce preventabilní očkováním v dětství: Hemofilus influenzae typu b, Záškrt, Tuberkulóza 14. Virové infekce preventabilní očkováním v dětství: Spalničky, Příušnice, Zarděnky a Plané neštovice Očkování 15. Principy aktivní a pasivní imunizace: sérokonverze, účinnost a bezpečnost očkování 16. Imunizační programy: specifické očkování v dětství a v dospělosti, kolektivní a individuální ochrana
TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ 1. Doping. 2. Role a preskripce silového a dynamického silového tréninku v primární a sekundární prevenci. 3. Funkční hodnoty sledované při zátěžových testech v laboratoři (VO2, TF, TK, RQ, tepový kyslík) a jejich klinický význam. Jejich ovlivnění farmaky. 4. Metabolický syndrom a možnosti léčebného působení. 5. Metabolismus hlavních živin při tělesné práci. Výživa ve sportu. 6. Zátěžové testy: typy testů, zdroje zatížení, protokoly ZT, sledované veličiny. 7. Vliv pravidelné pohybové aktivity (tréninku) na tělesnou zdatnost a metabolické parametry. Vliv imobilizace. 8. Obezita – etiopatogenese, diagnostika, léčba. 9. Pohybová aktivita v etiopatogenezi a léčbě kardiovaskulárních chorob. 10. Pohybová aktivita v etiopatogenezi a léčbě metabolických chorob (DM, hyperlipoproteinémie). 11. Svalové dysbalance. 12. Pohybová aktivita a dietní režim v etiopatogenezi a léčbě obezity. 13. Úloha pohybové aktivity u následujících vybraných stavů (osteoporóza, plicní onemocnění, ICHDK, těhotenství, stáří). 14. Vliv pravidelné tělesné aktivity na organizmus (kardiovaskulární systém, kosterní sval, metabolické ukazatele, hormonální stav). Vliv na mortalitu a morbiditu. 15. Základy preskripce pohybové aktivity (PA) v primární prevenci (typ, objem, intenzita). Určení a vyjádření vhodné intenzity PA při preskripci tělesné zátěže. 16. Zátěžové testy – indikace, kontraindikace a kritéria patologického testu. 17. Klinické hodnocení obezity: typy obezity a jejich význam.
PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ 1. Pracovnělékařské služby, obsah a organizace služeb 2. Poškození zdraví z práce, nemoci spojené s prací, pracovní úrazy. 3. Posuzování zdravotní způsobilost k práci. 4. Nemoci z povolání 5. Kategorizace prací, rizikové práce a jejich evidence 6. Prach, charakteristika a měření, hodnocení expozice. 7. Měření a hodnocení pracovní polohy 8. Profesionální karcinogeny, intoxikace chemickými látkami, BET 9. Měření a hodnocení hluku a vibrací 10. Primární prevence v pracovním lékařství 11. Biologičtí činitelé, hodnocení míry rizika, ochrana zdraví 12. Sekundární a terciální prevence v pracovním lékařství 13. Analýza rizik při práci 14. Fyzická práce celková a JNZD
OBECNÁ HYGIENA 1. Pitná voda – její zdroje, požadavky na kvalitu a zdravotní nezávadnost, organoleptické vlastnosti. 2. Pitná voda – chemické a mikrobiální kontaminace, zdravotní rizika, možnosti prevence 3. Koupací voda – hygienické požadavky, zdravotní rizika mikrobiální a chemické kontaminace, možnosti prevence. 4. Komunální, průmyslové a zemědělské odpadní vody, zdravotní rizika, prevence. 5. Hygienická problematika odpadů – charakteristika, způsoby likvidace odpadů a jejich rizika z hlediska zdravotních i ekologických dopadů. 6. Odpady ve zdravotnictví – jejich specifita, nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení, zdravotní rizika a jejich prevence. 7. Znečištění prostředí toxickými kovy – zdroje a šíření znečištění, průnik do potravních řetězců, zdravotní rizika pro populaci, příklady. 8. Endokrinní disruptory v životním prostředí – zdroje a šíření znečištění, vstup do potravních řetězců, zdravotní rizika z populačního hlediska, příklady. 9. Hodnocení zdravotních rizik faktorů prostředí – základní metodické, odhad expozice člověka, komunikace rizika a jeho vnímání. 10. Biomonitoring člověka a jeho význam a použití při odhadu expozice běžné populace toxickým látkám z prostředí, příklady. 11. UV záření a jeho pozitivní i negativní důsledky na člověka, prevence. Problematika radonu – zdroje, účinky, preventivní opatření. 12. Hygienické požadavky na zdravotnická zařízení. 13. Bydlení – hygienické požadavky a zdravotní rizika prostředí bytu. 14. Znečistění venkovního ovzduší – zdroje, hlavní složky znečišťující ovzduší a jejich zdravotní rizika, systém monitoringu znečištění ovzduší na úrovni národní i lokální, možnosti prevence. 15. Znečištění ovzduší v interiérech, fyzikální, chemické i biologické faktory specifické pro toto prostředí, možnosti prevence. 16. Fyzikální faktory prostředí - zdravotní problematika komunálního hluku a osvětlení – zdroje, zdravotní rizika, možnosti prevence. Mikroklima. 17. Faktory prostředí a specifická rizika pro dětskou populaci.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNICTVÍ 1. Aktuální úhradový systém v českém zdravotnictví – jakým způsobem jsou financování poskytovatelé v ČR a kdo o tom rozhoduje. 2. Ekonomická problematika moderního zdravotnictví – příčiny vzestupu nákladů. Demografický strom. 3. Úhrada formou DRG – vysvětlení, výhody a nevýhody. 4. Indikátory zdravotnického systému – přehled, příklady, praktické využití. 5. Informovaný souhlas. Formy jeho získání, náležitosti, právní závaznost, problematika nesouhlasu pacienta s výkonem. 6. Primární péče – organizace, financování. 7. Rizika při poskytování zdravotní péče – obecný přehled a možnosti prevence. 8. Řízení kvality ve zdravotnictví, formy externí kontroly kvality zdravotnických zařízení a jejich přínos, situace v ČR. 9. Základní povinnosti při vedení zdravotnické dokumentace. 10. Systém specializačního vzdělávání lékařů v ČR. 11. Organizace zdravotnických zařízení – typy, systém úhrady, základní charakteristika. 12. Resortní bezpečností cíle – přehled, popis, očekávaný přínos. 13. Problematika předem vyslovených přání a možná aplikace v ČR. 14. Povinná mlčenlivost při poskytování zdravotních služeb – rozsah, možnosti prolomení 15. Základní aspekty pracovního práva – pracovní smlouva, popis pracovního místa (kompenzace). 16. Základní typy zdravotnických systémů – výhody a nevýhody. Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (27.09.2024)
|
|
||
1) zápočet z předmětu Veřejné zdravotnictví, právo (I,II,III), Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (27.09.2024)
|