|
|
|
||
Stáž navazuje na teoretické přednášky o chemii potravin. Studenti se seznámí s hygienickými požadavky kladenými na provozy poskytující stravovací služby a s hygienickým zabezpečením provozu a výroby. Získají znalosti o technologickém zpracování poživatin, o základních technologických postupech a změnách na potravinách, ke kterým při nich dochází. Studenti dokážou specifikovat druhovou kvalifikaci potravin. Jsou aktivně zapojeni do těch úseků stravovacích provozů, které s jejich znalostmi lze prakticky absolvovat.
Stáž v jakémkoliv provozu poskytujícím stravovací služby dle vlastního výběru - není zapotřebí přítomnost nutričního terapeuta.
Stáž v provozu či výrobně potravinářských produktů - dle vlastního výběru.
Poslední úprava: Kolářová Jana (06.05.2019)
|
|
||
Znalost "správné výrobní praxe", organizace výrobních postupů, systému sledování kvality potravinových výrobků a legislativních požadavků na výrobu, distribuci a skladování. Schopnost samostatně normovat běžné druhy pokrmů a navrhnout správný technologický postup při jejich přípravě. Správně interpretovat informace uváděné na výrobcích. Poslední úprava: Kohútová Vladislava, Ing. (12.10.2018)
|
|
||
Povinná literatura: Vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. v pozdějším znění 1. 1. 2007 Vyhláška č. 157/2008 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu. Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe 1. - 2. část. Národní informační středisko pro podporu jakosti. Praha, 2006. JANOTOVÁ, Lucie. Bezpečnost potravin ve stravovacích provozech. Plzeň: Jídelny.cz, 2014. ISBN 978-80-905557-1-6.
Doporučená rozšiřující literatura: DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha: Forsapi 2008, svazek II. DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. Monografie (Key Publishing). ISBN 9788074182082. KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012. Monografie (Key Publishing). ISBN 978-80-7418-145-0. Poslední úprava: Kolářová Jana (06.05.2019)
|
|
||
Seminář, exkurze, samostatná práce na zadaném tématu či úseku práce. Stáž na vybraném parcovišti. Poslední úprava: Kohútová Vladislava, Ing. (12.10.2018)
|
|
||
zimní část - Evidence docházky, ověření získaných znalostí, plnění zadaných úkolů, zápočtový test letní část - 100% docházka, kladné hodnocení z pracoviště, 80 hodin Poslední úprava: Pejšová Hana, Ing., Ph.D. (10.10.2023)
|
|
||
Seznámení se s 1. platnou legislativou o hygienických požadavcích na stravovací služby a se zásadami osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, 2. předpoklady zdravotně bezpečného zpracování potravin (HACCP), 3. požadavky na přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotní péče a sociálních služeb (příprava kojenecké stravy, banka mateřského mléka, podmínky podávání pokrmů v rámci léčebného procesu, tekuté výživy ústy a výživy aplikované gastrickou sondou), 4. druhovou kvalifikací potravin, 5. základními technologickými postupy přípravy pokrmů ze základních druhů poživatin, 6. běžnými druhy pokrmů, 7. definovanými dávkami potravin pro přípravu konkrétních pokrmů, 8. informacemi uváděnými na výrobcích. Poslední úprava: Kolářová Jana (06.05.2019)
|