|
|
|
||
Cílem kurzu Fyziologie výživy je představit základní principy metabolizmu jednotlivých živin, vitamínů a minerálních látek, jejich význam v těle člověka a nejvýznamnější zdroje. V návaznosti na tyto základní znalosti jsou potom probrány zásady zdravé výživy v jednotlivých životních obdobích člověka, od výživy kojenců až po seniory, problematika alternativní výživy, potravinářská legislativa, doplňky stravy a další související témata.
Komunikace k předmětu probíhá na platformě Google Classroom pod kódem apkupa7 Pozvánky do kurzu a další pokyny pro výuku Vám přijdou v týdnu od 23.9.2024. Výuka předmětu bude v akademické roce 2024/2025 probíhat online přes Teams. Adresu místnosti pošlu současně s pozvánkou do kurzu. Poslední úprava: Tomešová Jitka, Mgr. (13.09.2024)
|
|
||
Knižní zdroje: Beranová, M.: Jídlo a pití v pravěku a středověku. Academia, 2005. Blattná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P.: VÝŽIVA NA ZAČÁTKU 21. STOLETÍ. Společnost pro výživu, Praha 2005. ISBN 80-239-6202-7. Poslední úprava: Tomešová Jitka, Mgr. (03.10.2022)
|
|
||
Forma ověření znalostí bude probíhat testem prezenčně, nebo přes online formulář s časovým omezením. Poslední úprava: Tomešová Jitka, Mgr. (13.09.2024)
|
|
||
1. Základní pojmy, historie výživy 2. Biologická a energetická hodnota stravy; metody stanovení energetické potřeby (výpočty, přímá a nepřímá kalorimetrie) 3. Bílkoviny - složení, význam, metabolizmus; fyziologie hladu; Voda a pitný režim 4. Tuky - složení, význam, metabolizmus; důsledky energetické nerovnováhy 5. Sacharidy - složení, význam, metabolizmus; základy zdravé výživy 6. Vitamíny, minerální látky 7. Potravinářská legislativa; technologie; hygiena výživy a nutriční epidemiologie 8. Výživa v období těhotenství a kojení, výživa kojenců a batolat 9. Výživa dětí a dospívajících 10. Výživa dospělých, seniorů a sportovců 11. Směry alternativní výživy; základy léčebné výživy 12. Praktické aplikace zásad zdravé výživy Poslední úprava: Tomešová Jitka, Mgr. (13.09.2024)
|