PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2019/2020
   Přihlásit přes CAS
Topics from Hygiene and Preventive Medicine - FD50005
Anglický název: Topics from Hygiene and Preventive Medicine
Zajišťuje: Ústav hygieny a preventivního lékařství (15-150)
Fakulta: Lékařská fakulta v Hradci Králové
Platnost: od 2019 do 2019
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:15/15, Z [HT]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: 5
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: angličtina
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. Ing. Zdeněk Fiala, CSc.
Patří mezi: Dentistry - ELECTIVE subjects
Dentistry - ELECTIVE subjects (2019->
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace - angličtina
Poslední úprava: Monika Kinclová (08.09.2019)
Hygiene and Preventive Medicine is preventive health science that deals with the protection and promotion of health. Within this elective subject the ways of most common risk factors of contemporary lifestyle prevention (poor diet, smoking and other addictions, low physical activity, stress) are accentuated. Current WHO recommendations are mentioned.
Požadavky ke zkoušce - angličtina
Poslední úprava: Monika Kinclová (08.09.2019)

Credit:

Rules of the credit obtaining

Active participation in lectures and practical classes. We tolerate absence in 2 seminars without compensation of teaching. Absence in 3 - 4 seminars must be compensated by examination from missed topics. 5 or more absences are not tolerated (requirement to repeat a year or individual study plan).

Sylabus - angličtina
Poslední úprava: Monika Kinclová (08.09.2019)

Lectures

Lecturers

  • Prof. Zdenek Fiala, M.Sc., Ph.D.
  • Assoc. Prof. Jindra Smejkalova, M.D., Ph.D.
  • Lenka Kotingova, M.D., Ph.D.
  1. Nutrition I. Basic components of food, their importance in the diet, risks. Nutrition recommendation for healthy people, food pyramid. Drinks. (Kotingova 3)
  2. Addictive behavior. (Fiala 3)
  3. Smoking: epidemiology, health effects, intervention Method "4 A", motivation Method "4 R". Possibilities of prevention - nicotine replacement therapy, non-nicotine therapy. (Smejkalova 3)
  4. Occupational health. Physiology of work - job performance, regime of work and rest. Biorhythms, shiftwork. Ergonomics and its use in dentistry. (Kotingova 3)
  5. Negative risk factors of contemporary life style - influence on health state of population. Occupational stress (workplace stressors, health effect, methods of assessment, possibilities of prevention). (Smejkalova 3)

 

 Practical courses and seminars

Teachers

  • Prof. Zdenek Fiala, M.Sc., Ph.D.
  • Assoc. Prof. Jindra Smejkalova, M.D., Ph.D.
  • Lenka Kotingova, M.D., Ph.D.
  1. SEMINAR - Regulations of working procedures of hospital departments.
  2. SEMINAR- Nutrition II. Food contamination (biological, chemical, physical) and its prevention. Catering.
  3. SEMINAR - Hygiene of children and adolescents.
  4. Recommended physical activity I.
  5. Recommended physical activity II.

 

Literatura - angličtina
Poslední úprava: Monika Kinclová (08.09.2019)

Compulsory literature

  1. J. La Dou Occupational and Environmental Medicine. A LANGE medical book. 2nd ed. Appleton and Lange. Prentice-Hall International, 1997. WSBN 0-8385-7217/-0
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK