PředmětyPředměty(verze: 978)
Předmět, akademický rok 2025/2026
   Přihlásit přes CAS
Základy výživy - CNT008P1
Anglický název: Basics in nutrition
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2024
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:13/13, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Ing. Ivana Pražanová
Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Nutriční terapie v 1. ročníku. Uvede studenta do problematiky výživy člověka. Důraz je kladen na základní pojmy ve výživě, výživová doporučení na základě potravinových skupin včetně grafického vyjádření (potravinové pyramidy, potravinové talíře). Součástí je problematika spotřebního koše a jeho využití v praxi. Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362
Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (09.09.2025)
Cíl předmětu

Studenti se v předmětu Základy výživy seznámí se základními pojmy v oblasti výživy, výživovými doporučeními, problematikou spotřebního koše a jeho využitím v praxi.

Cílem předmětu je:

  • Seznámit studenty se základními principy výživy člověka.
  • Vysvětlit význam jednotlivých složek potravy pro zdraví a vývoj jedince.
  • Naučit studenty orientovat se v doporučeních pro zdravé stravování.
  • Rozvíjet schopnost kriticky hodnotit jídelní lístky, zejména ve školním stravování.
  • Seznámit se se spotřebním košem a nástroji pro hodnocení pestrosti stravy ve školních jídelnách.

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (09.09.2025)
Podmínky zakončení předmětu

Podmínkou zakončení předmětu je získání zápočtu. Zápočet je udělen absolvováním zápočtového testu. Účast na zápočtovém testu je podmíněna účastí na 80 % cvičeních. Při nedostatečné docházce je možné nahradit absenci seminární prací zadané garantem předmětu. Minimální účast pro zadání seminární práce je 50 % cvičení. Zápočtový test je písemný. 

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Literatura
  • DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2019 a následné aktualizace dostupné z https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/.
  • Hrnčířová D. et al. Rádce školní jídelny 3. Normování potravin v souladu s „Nutričním doporučením ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši“. SZU Praha 2016
  • Košťálová A. et al. Rádce školní jídelny 1. Nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši. SZU, Praha 2015.
  • LEBL Jan. PRŮHOVÁ Štěpánka, ŠUMNÍK Zdeněk a kol. Abeceda diebetu. 5.aktualizované vydání. Maxdorf. 2018
  • Lukašíková I. et al. Rádce školní jídelny 2. Objektivní vedení spotřebního koše. SZU, Praha 2015.
  • Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR. Společnost pro výživu (dostupné na http://www.vyzivaspol.cz/).
  • Wierdsma N, Kruizenga H, Stratton R. Kapesní průvodce dietologií - dospělí. Amsterdam, VU University Press. V českém (2018) překladu na www.inkospor.cz.

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
Metody výuky

přednášky, praktická cvičení

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (25.06.2019)
Požadavky ke zkoušce

Podmínkou zakončení předmětu je získání zápočtu. Zápočet je udělen absolvováním písemného zápočtového testu. Podmínkou pro účast na zápočtovém testu je docházka na 80 % cvičeních. V případě vyšší absenci na praktikách ze závažných důvodů je možná náhrada vypracováním seminární práce na zadané téma, která musí být odevzdaná nejméně týden před absolvováním zápočtového testu. Minimální účast pro zadání seminární práce je 50 % na praktikách.

Studenti si musí sami hlídat docházku a požádat včas o zadání tématu seminární práce v případě nedostatečné docházky garanta předmětu.  

 

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (09.09.2025)
Sylabus

• úvod do výživy;
• základní složky výživy (makronutrienty, mikronutrienty);
• voda a pitný režim;
• výživová doporučení;
• potravinové pyramidy a potravinové talíře;
• spotřební koš a jeho význam;

Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362

Poslední úprava: Hrnčířová Daniela, Mgr., Ph.D. (23.09.2024)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK