Předmět poskytuje přehled v hygieně a epidemiologii pro bakaláře využitelný v jejich praxi. Seznamuje studenty se základy hygieny prostředí (ovzduší, půda, voda, vnitřní prostředí budov), hygieny práce a faktory životního stylu. Epidemiologie se věnuje základním zdravotním ukazatelům, epidemiologii neinfekčních i infekčních nemocí, nozokomiálním nákazám, preventivním a represivním protiepidemickýcm opatřením.
Poslední úprava: HOL02040 (05.09.2014)
Cíl předmětu
Cílem předmětu hygiena a epidemiologie je získání základních poznatků o vztazích člověka a prostředí. Studen bude seznámen se základními faktory ovlivňující zdraví jedince i celé populace. Bude schopen identifikovat základní faktory životního a pracovního prostředí (fyzikální, chemické a i biologické), pochopit jejich vzájemnou interakci, jejich vliv na zdraví, principy ochrany před jejich nepříznivým působením. Získá základní znalosti a faktorech životního stylu, jejich vlivech na zdraví jedinců i jednotlivých populačních skupin. V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Bude seznámen se základními principy medicínské biostatistiky.
Poslední úprava: SLA01900 (29.10.2012)
Literatura
ZÁKLADNÍ LITERATURA:
1. Tuček, M., Slámová A. a kol.: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Karolinum 2012 . 214s.
2. Podstatová, H.: Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum 2009, 153s.
3. Bencko, V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. UK Praha, 2006, 175s.
4. Podstatová, H.: Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. Epava. 2002. 262 s.
DOPORUČENÁ LITERATURA:
1. Göpfertová, D. a kol.: Epidemiologie obecná a speciální: Karolinum. 2007. 300s.
2. Kudlová, E. a kol.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s
3. Fait, T., a kol: Preventivní medicína. Maxdorf.2008. 551 s.
4. Maďar, R., a kol.: Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Grada Publishing. 2006, 178 s.
5. Králíková, E. e al.: Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba, Adamira, Břeclav, 2013.
OPORY STUDIA:
KOMÁREK,L. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi.
Způsob zkoušení: 2x možnost absolvovat zápočtový test, potřetí ústní zkoušení. Test obsahuje 20 otázek, každá otázka má 5 odpovědí. Maximální počet bodů je 100.
1. Hygiena a epidemiologie, základní pojmy a definice, náplň. Primordiální, primární, sekundární a terciální prevence. 2. Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), výskyt látek s pozdními účinky v životním a pracovním prostředí, primární prevence pozdních účinků. 3. Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v ovzduší. 4. Hygiena práce, základní pojmy oboru, hodnocení pracovní a tepelné zátěže. 5. Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků. 6. Ionizující záření. Lékařská aplikace ionizujícího záření, principy ochrany. 7. Fyzikální faktory prostředí - zdroje, účinky na člověka, principy ochrany 8. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody, zdravotní rizika z vody. 9. Výživová doporučení pro populaci. 10. Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě. 11. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka. 12. Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka. 13. Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka. 14. Hygienická problematika dětského a dorostového věku, specifické problémy těchto věkových kategorií. 15. Užívání tabákových výrobků, možnosti intervence. 16. Základní ukazatelé zdravotního stavu. 17. Dezinfekce a sterilizace, ? význam,metody. 18. Proces šíření nákazy. 19. Nozokomiální nákazy. 20. Hygiena rukou. 21. Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotnických zařízeních, zásady práce s biologickým materiálem. 22. Protiepidemická opatření. 23. Imunizace , typy očkovacích látek. 24. Očkování v ČR. 25. Nákazy přenášené krví. 26. Alimentární nákazy. 27. Respirační nákazy. 28. Nákazy kůže a povrchových sliznic. 29. Transmisivní nákazy. 30. Chronická onemocnění s hromadným výskytem - pojem civilizační nemoc.
Poslední úprava: SLA01900 (25.10.2013)
Sylabus
Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!
HYGIENA 1.Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví. 2.Člověk a prostředí: význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy. 3.Toxikologie: Biologický monitoring znečištění prostředí a s ním spojené expozice člověka cizorodým látkám.Monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita. 4.Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce (pracoviště, prqacovní místo, pracovní zátěž, pracovní námaha), kategorizace prací, analýza rizik při práci.Práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání . Vztah práce a zdraví, vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže, energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Faktory fyzikální, chemické a biologické a jejich vliv na zdraví. Rizika práce ve zdravotnictví, specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotníkontraindikace. 5.Fyzikální faktory prostředí a jejich vliv na zdraví člověka: Ionizující záření, hluk, vibrace, faktory mikroklimatu.světlo.6.Výživa:Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace. Výživa kojenců a dětí: Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa. Nemocnice přátelská dětem, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Význam minerálů a vitaminů. Význam jednotlivých druhů potravin. 7.Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. 8.Epidemiologie závislost na tabáku: Historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti. Vliv kouření na zdraví včetně člověka pasivního. Morbidita a mortalita způsobená užáváním tabáku. Příklady epidemiologických studií.Možnosti léčby závislosti na tabáku, krátká intervence u kuřáka (nebo pacienta, který užívá jiné tabákové výrobky).
EPIDEMIOLOGIE 1.Epidemiologická metoda práce: Deskriptivní epidemiologické studie, základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie, kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie, klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Etické problémy studií, informované souhlasy. Základní ukazatelé zdravotního stavu - morbidita, mortalita,letalita. Incidence, prevalence, attack rate. 2.Základní pojmy infekční epidemiologie: Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd. Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace. 3.Proces šíření nákazy: Zdroj, cesta přenosu, vnímavý jedinec.Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj - člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos - přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec - obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita. Proces šíření nozokomiální nákazy - vnímavý jedinec = pacient. 4.Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim. 5.Imunizace: typy a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR - očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání. 6. Hlavní skupiny infekčních onemocnění: Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění ? alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR. 7.Epidemiologie zhoubných novotvarů: Hlavní rizikové faktory : neovlivnitelné, ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence. České priority ve výskytu nádorů.Trendy ve výskytu nádorových onemocnění. Nádorové registry 8.Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu - pojem civilizační choroba.Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí. Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. - členění, prevence.