PředmětyPředměty(verze: 970)
Předmět, akademický rok 2024/2025
   Přihlásit přes CAS
Hygiena a epidemiologie - B01978 (Adiktologie - kombinovaná)
Anglický název: Hygiene and Epidemiology
Zajišťuje: Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN (11-00200)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2016
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/4, KZ [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: Doc. MUDr. M . Tuček, CSc.,email: milan.tucek@lf1.cuni.cz
Další informace: http://hyg.lf1.cuni.cz/
Staré označení: 244
Garant: prof. MUDr. Milan Tuček, CSc.
Atributy: Adiktologie
Teoretický předmět
Prerekvizity : B01912
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Předmět poskytuje přehled v hygieně a epidemiologii pro bakaláře využitelný v jejich praxi. Seznamuje studenty se základy hygieny prostředí (ovzduší, půda, voda, vnitřní prostředí budov), hygieny práce a faktory životního stylu. Epidemiologie se věnuje základním zdravotním ukazatelům, epidemiologii neinfekčních i infekčních nemocí, nozokomiálním nákazám, preventivním a represivním protiepidemickýcm opatřením.
Poslední úprava: HOL02040 (05.09.2014)
Cíl předmětu

Cílem předmětu hygiena a epidemiologie  je získání základních poznatků o vztazích člověka a prostředí. Studen bude seznámen se základními faktory ovlivňující zdraví jedince i celé populace. Bude schopen identifikovat základní faktory životního a pracovního prostředí (fyzikální, chemické a i biologické), pochopit jejich vzájemnou interakci, jejich vliv na zdraví, principy ochrany před jejich nepříznivým působením. Získá základní znalosti a faktorech životního stylu, jejich vlivech na zdraví jedinců i jednotlivých populačních skupin. V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Bude seznámen se základními principy medicínské biostatistiky.

Poslední úprava: SLA01900 (29.10.2012)
Literatura

ZÁKLADNÍ LITERATURA:

1.    Tuček, M., Slámová A. a kol.: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Karolinum 2012 . 214s.

2.    Podstatová, H.: Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum 2009, 153s.

3.    Bencko, V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. UK Praha, 2006, 175s.

4.    Podstatová, H.: Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. Epava. 2002. 262 s.

DOPORUČENÁ LITERATURA:

1.    Göpfertová, D. a kol.: Epidemiologie obecná a speciální: Karolinum. 2007. 300s.

2.    Kudlová, E. a kol.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s

3.    Fait, T., a kol: Preventivní medicína. Maxdorf.2008. 551 s.

4.  Maďar, R., a kol.: Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Grada Publishing. 2006, 178 s.

5. Králíková, E. e al.: Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba, Adamira, Břeclav, 2013.

 

OPORY STUDIA:

KOMÁREK,L. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi.

Dostupné na : http://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi

ZVÁROVÁ, J., a kol.: Biomedicínská statistika .

Dostupné na: http://ucebnice.euromise.cz/index.php?conn=0&section=knihy

Poslední úprava: KRA01701 (05.01.2014)
Požadavky ke zkoušce

Okruhy ke klasifikovanému zápočtu:

Způsob zkoušení: 2x možnost absolvovat zápočtový test, potřetí ústní zkoušení. Test obsahuje 20 otázek, každá otázka má 5 odpovědí. Maximální počet bodů je 100.

Hodnocení klasifikovaného zápočtu: 91-100 %.....výborně, 81 - 90 % velmi dobře, 71 - 80 dobře.

1. Hygiena a epidemiologie, základní pojmy a definice, náplň. Primordiální, primární, sekundární a terciální prevence.
2. Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), výskyt látek s pozdními účinky v životním a pracovním prostředí, primární prevence pozdních účinků.
3. Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní význam hlavních škodlivin v ovzduší.
4. Hygiena práce, základní pojmy oboru, hodnocení pracovní a tepelné zátěže.
5. Rizika práce ve zdravotnictví, nemoci z povolání u zdravotníků.
6. Ionizující záření. Lékařská aplikace ionizujícího záření, principy ochrany.
7. Fyzikální faktory prostředí - zdroje, účinky na člověka, principy ochrany
8. Voda a zdraví, požadavky na kvalitu pitné vody, zdravotní rizika z vody.
9. Výživová doporučení pro populaci.
10. Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.
11. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka.
12. Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka.
13. Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka.
14. Hygienická problematika dětského a dorostového věku, specifické problémy těchto věkových kategorií.
15. Užívání tabákových výrobků, možnosti intervence.
16. Základní ukazatelé zdravotního stavu.
17. Dezinfekce a sterilizace, ? význam,metody.
18. Proces šíření nákazy.
19. Nozokomiální nákazy.
20. Hygiena rukou.
21. Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotnických zařízeních, zásady práce s biologickým materiálem.
22. Protiepidemická opatření.
23. Imunizace , typy očkovacích látek.
24. Očkování v ČR.
25. Nákazy přenášené krví.
26. Alimentární nákazy.
27. Respirační nákazy.
28. Nákazy kůže a povrchových sliznic.
29. Transmisivní nákazy.
30. Chronická onemocnění s hromadným výskytem - pojem civilizační nemoc.

Poslední úprava: SLA01900 (25.10.2013)
Sylabus

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!

HYGIENA
1.Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví.
2.Člověk a prostředí: význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy.
3.Toxikologie: Biologický monitoring znečištění prostředí a s ním spojené expozice člověka cizorodým látkám.Monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita.
4.Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce (pracoviště, prqacovní místo, pracovní zátěž, pracovní námaha), kategorizace prací, analýza rizik při práci.Práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání . Vztah práce a zdraví, vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže, energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Faktory fyzikální, chemické a biologické a jejich vliv na zdraví.
Rizika práce ve zdravotnictví, specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotníkontraindikace.
5.Fyzikální faktory prostředí a jejich vliv na zdraví člověka: Ionizující záření, hluk, vibrace, faktory mikroklimatu.světlo.6.Výživa:Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace.
Výživa kojenců a dětí: Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa. Nemocnice přátelská dětem, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže.
Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Význam minerálů a vitaminů. Význam jednotlivých druhů potravin.
7.Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. 8.Epidemiologie závislost na tabáku: Historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti. Vliv kouření na zdraví včetně člověka pasivního. Morbidita a mortalita způsobená užáváním tabáku. Příklady epidemiologických studií.Možnosti léčby závislosti na tabáku, krátká intervence u kuřáka (nebo pacienta, který užívá jiné tabákové výrobky).


EPIDEMIOLOGIE
1.Epidemiologická metoda práce: Deskriptivní epidemiologické studie, základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie, kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie, klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Etické problémy studií, informované souhlasy.
Základní ukazatelé zdravotního stavu - morbidita, mortalita,letalita. Incidence, prevalence, attack rate.
2.Základní pojmy infekční epidemiologie: Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd.
Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace.
3.Proces šíření nákazy: Zdroj, cesta přenosu, vnímavý jedinec.Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj - člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos - přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec - obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita. Proces šíření nozokomiální nákazy - vnímavý jedinec = pacient.
4.Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim.
5.Imunizace: typy a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR - očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání.
6. Hlavní skupiny infekčních onemocnění: Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění ? alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR.
7.Epidemiologie zhoubných novotvarů: Hlavní rizikové faktory : neovlivnitelné, ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence.
České priority ve výskytu nádorů.Trendy ve výskytu nádorových onemocnění. Nádorové registry
8.Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu - pojem civilizační choroba.Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí.
Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. - členění, prevence.

Poslední úprava: HOL02040 (12.09.2014)
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK