PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Hygiena a epidemiologie 2 - B01784 (Všeobecná sestra)
Anglický název: Hygiene and Epidemiology 2
Zajišťuje: Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN (11-00200)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2018
Semestr: letní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:1/1, Z+Zk [HT]
Rozsah za akademický rok: 30 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Garant: MUDr. Alena Slámová, Ph.D.
Atributy: Všeobecná sestra
Prerekvizity : B01507
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: SLA01900 (22.10.2012)
Předmět poskytuje přehled v hygieně a epidemiologii pro bakaláře využitelný v jejich budoucí praxi. Seznamuje studenty se základy hygieny prostředí (ovzduší, půda, voda, vnitřní prostředí budov), hygieny práce a faktory životního stylu. Epidemiologie se věnuje základním zdravotním ukazatelům, epidemiologii neinfekčních i infekčních nemocí, nozokomiálním nákazám, preventivním a represivním protiepidemickýcm opatřením.
Cíl předmětu
Poslední úprava: SLA01900 (22.10.2012)

Studen získá základní informace o ochraně a podpoře zdraví, jako souhrnu činností

a opatření k vytváření a ochraně zdravých životních a pracovních podmínek.

Cílem je vštípit studentům základní znalosti o primární prevenci nemocí hromadného výskytu - kardiovaskulárních  nemocech, nádorových onemocněních, metabolických onemocnění, infekčních onemocněních alergiích…

Deskriptory
Poslední úprava: SLA01900 (22.10.2012)

Znalosti: Studenti získají přehled o faktorech prostředí a jejich vlivů na zdraví člověka. Seznámí se s faktory životního prostředí (půda, voda, ovzduší) způsoby jejich hodnocení, možnostech posuzování vlivů na zdraví jedinců i populačních skupin. Budou seznámeni s možnosti prevence nepříznivého působení těchto faktorů na zdraví lidí. Získají znalosti o faktorech pracovního prostředí, způsobech jejich identifikace, analýzy i možnostech regulace nepříznivých vlivů. Seznámí se s principy kategorizace prací, posuzování pracoviště, pracovního místa i pracovní námahy.  Dále o možnostech preventivních opatření na ochranu zdraví. Získají znalosti o faktorech životního stylu, metodách jejich hodnocení, aplikací výsledků posouzení faktorů životního stylu do praxe. Získají znalosti o metodách hodnocení výživového stavu, význam hlavních druhů potravin, zásady správné výživy dospělé populace, výživě kojenců a malých dětí. Seznámí se s problematikou drogových závislostí, především kouření tabáku , jejich epidemiologií . Dále s  prevencí a obecné schéma léčby závislosti na tabáku, mezinárodní situací, základní pravidly kontroly tabáku. V epidemiologii bude seznámen se základními ukazateli zdravotního stavu, způsoby jejich zjišťování i hodnocení. Získá znalosti z infekční epidemiologie o procesu šíření nákaz - zdroji, cestách přenosu a vnímavém jedinci.

Dovednosti: Student bude schopen na základě získaných znalostí posoudit vliv jednotlivých faktorů prostředí na zdraví člověka. Bude schopen navrhnout jednoduchá základní opatření na ochranu zdraví před nepříznivými vlivy faktorů prostředí (chování jedinců i skupin při nepříznivých meteorologických podmínkách, - inverzi, způsob přípravy nezávadné vody v havarijních či polních podmínkách,….). Posoudit jednoduchým způsoben pracovní zátěž a pracovní námahu, posoudit uspořádání pracovního místa. Navrhnout a provést hodnocení výživového stavu včetně hodnocení spotřeby a konceptu doporučených dávek živin. Navrhnout základní preventivní a represivní protiepidemická opatření.

Kompetence: Student je schopen na základě získaných teoretických znalostí  samostatně navrhnout a realizovat jednoduchou deskriptivní studii - navrhnout a vyhodnotit pomocí dotazníků základní deskriptivní charakteristiky. Bude schopen  shromáždit, vytřídit, zhodnotit a porovnat získaná data ve vztahu k různým charakteristikám osoby, místa a času..

Sylabus
Poslední úprava: HOL02040 (12.09.2014)

Výuka probíhá formou seminářů a přednášek, každé téma je částečně předneseno, částečně probráno na semináři. Semináře jsou pro studenty povinné!

HYGIENA
1.Člověk a jeho zdraví: Základní termíny a definice hygieny a epidemiologie. Stručná historie oboru a profil ústavu. Primární, sekundární, terciální prevence. Prevence nemocí ovlivněním životních podmínek versus zvyšováním odolnosti organismu člověka proti nepříznivým faktorům prostředí (adaptace, aklimatizace, indukce, tolerance) nebo proti infekcím.Role státu v ochraně zdraví. Podpora zdraví, význam odpovědnosti jednotlivce za své zdraví.
2.Člověk a prostředí: význam životního stylu z hlediska zdraví člověka (individuální a sociální aspekty, populační hlediska). Místní problémy (průmysl a doprava, chemizace zemědělství, cizorodé látky v potravním koši populace). Současné globální problémy.
3.Toxikologie: Biologický monitoring znečištění prostředí a s ním spojené expozice člověka cizorodým látkám.Monitorovací sítě, legislativa. Biologické expoziční testy, základní terminologie a význam stanovení biologických limitů v pracovním a životním prostředí člověka. Praktické příklady. Pozdní účinky xenobiotik. Závislost dávka/účinek u klasických toxických látek a u látek genotoxických/karcinogenních. Mutagenita, karcinogenita a genotoxicita, teratogenita a alergenicita.
4.Hygiena práce: Základní pojmy hygieny práce (pracoviště, prqacovní místo, pracovní zátěž, pracovní námaha), kategorizace prací, analýza rizik při práci.Práce a pracoviště zakázaná ženám, těhotným ženám a mladistvým, nemoci z povolání . Vztah práce a zdraví, vymezení pracovních systémů, metodika hodnocení pracovišť, pracovního místa a činnosti, základní ergonomické pojmy. Hodnocení pracovní a tepelné zátěže, energetický výdej a metody jeho hodnocení, typy práce s jejich nároky, režim práce a odpočinku. Faktory fyzikální, chemické a biologické a jejich vliv na zdraví.
Rizika práce ve zdravotnictví, specifické faktory pracovního prostředí, nemoci z povolání u zdravotníků, preventivní opatření na ochranu zdraví pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní kontraindikace.
5.Fyzikální faktory prostředí a jeich vliv na zdraví člověka: Ionizující záření - účinky na organismus člověka. Zdroje mírové expozice obyvatelstva , minimalizace dávek. Dávka /Gy/ a dávkový ekvivalent /Sv/, kontrolované pásmo, dozimetrické monitorování zátěže, limity pro obyvatelstvo a pracovní prostředí, pacient s aplikací radiofarmaka, aktivita /Bq/. Principy ochrany před IZ (vzdáleností, stíněním, časem) a kontaminací. Kontraindikace, lékařská péče.
Hluk:Základní veličiny (frekvence /Hz/, hladina /dB/), odvození veličiny decibel, práh slyšení. Typy hluku, jejich charakteristika a metody měření. Limitní hodnoty (pracovní prostředí, vnitřní chráněné prostředí, venkovní prostředí). Osobní ochranné prostředky, technická opatření.
Vibrace:Systémové a lokální účinky vibrací na člověka, rezonanční účinky. Vibrace přenášené na páteř a horní končetiny. Onemocnění z vibrací, diagnostika a terapie. Ochrana před nepříznivými účinky vibrací.
Klimatické faktory:Teplota vzduchu. Vlhkost vzduchu (relativní vlhkost vzduchu /%/) - hygrometry, aspirační psychrometry, doporučené hodnoty. Proudění vzduchu ? vnitřní prostředí (kata-teploměry). Intenzita sálavého tepla (infračervené záření) ? kulové teploměry, radiační zátěž. Energetický výdej ? tabulková metoda, bazální metabolismus. Tepelný odpor oděvu ? závislost na proudění vzduchu a počtu vrstev oděvu.
Zraková zátěž a osvětlení:Denní (přirozené) osvětlení, činitel denního osvětlení /%/. Umělé osvětlování ? lux /Lx/. Sdružené osvětlení ? požadavky na intenzitu a barvu umělé složky. Rušivé oslnění - absolutní, relativní, kontrastem jas /cd.m-2/. Objektivní a subjektivní hodnocení světelných podmínek.
6.Výživa:Základní pojmy. Význam jednotlivých druhů potravin. Zásady správné výživy dospělé populace.
Výživa kojenců a dětí: Význam kojení, rizika umělé výživy, složení mateřského mléka a náhrad, fyziologie a technika kojení, iniciativa .Nemocnice přátelská dětem, principy Kodexu marketingu náhrad mateřského mléka. Výživa starších kojenců, dětí a mládeže.
Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy). Význam minerálů a vitaminů. Význam jednotlivých druhů potravin.
Hodnocení spotřeby potravin: metody hodnocení, tabulky složení potravin, doporučené dávky.
Onemocnění z poruch výživy: obezita, protein energetická malnutrice, specifické deficity živin.
Potraviny: toxické látky v potravinách, mikrobiologická rizika z potravin plísně, transmastné kyseliny, prebiotika a probiotika, přídatné látky v potravinách (?Éčka?), geneticky modifikované potraviny.
Zásady hygieny potravin v domácnosti, ve společném stravování a v potravinářství.
Alternativní výživa: hlavní typy alternativního způsobu stravování, jejich pozitivní a negativní stránky.
Výživa ve stáří.
Onemocnění z poruch výživy: obezita, protein energetická malnutrice, specifické deficity živin.
Terapeutické diety.
7.Voda: Voda a zdraví, fyziologický význam, metabolismus vody. Původ, zdroje a transport pitné vody. Dezinfekce pitné vody. Vyhláška 252 pro pitnou vodu. Individuální a veřejné zásobování pitnou vodou, požadavky na kvalitu pitné vody. Principy vodárenské úpravy pitné vody.Příprava nezávadné vody v havarijních apolních podmínkách. Mikrobiologické a chemické indikátory fekálního znečištění pitné vody.Zdravotní yýznam tvrdosti vody. Současná situace v zásobování pitnou vodou v ČR.
Balené nápoje- legislativa, kvalita a složení balených vod, kojenecká voda.
Zdravotní rizika z vody, infekce z vody. Fluorizace vody a její význam.
8.Epidemiologie závislost na tabáku: Historie a vývoj tabákové pandemie, epidemiologie užívání tabáku v ČR a ve světě, obecné souvislosti. Vliv kouření na zdraví včetně člověka pasivního. Morbidita a mortalita způsobená užáváním tabáku. Příklady epidemiologických studií.
Možnosti léčby závislosti na tabáku, krátká intervence u kuřáka (nebo pacienta, který užívá jiné tabákové výrobky).


EPIDEMIOLOGIE
1.Epidemiologická metoda práce: Deskriptivní epidemiologické studie, základní epidemiologické charakteristiky. Analytické studie, kohortové , studie případů a kontrol. Intervenční experimentální studie, klinická a terénní kontrolovaná studie, metoda slepého pokusu.Etické problémy studií, informované souhlasy.
Základní ukazatelé zdravotního stavu - morbidita, mortalita,letalita. Incidence, prevalence, attack rate.
2.Základní pojmy infekční epidemiologie: Sporadický výskyt, epidemie, pandemie, endemie, eliminace, eradikace. Etiologické agens, patogenita, virulence, rezistence atd.
Dezinfekce, sterilizace - metody fyzikální, chemické. Předsterilizační příprava. Vyšší stupeň dezinfekce a další postupy dekontaminace.
3.Proces šíření nákazy: Zdroj, cesta přenosu, vnímavý jedinec.Vlastnosti mikroorganizmů - rezistence, infekční dávka, Zdroj - člověk, zvíře, vnější prostředí, rezervoár nákazy. Přenos - přímý, nepřímý. Ingesce, inhalace, inokulace, kontakt. Vnímavý jedinec - obrana makroorganizmu - nespecifická rezistence, přirozená nespecifická imunita, získaná specifická imunita. Proces šíření nozokomiální nákazy - vnímavý jedinec = pacient.
4.Protiepidemická opatření: Preventivní, represivní. Bariérově ošetřovací techniky, hygienické zabezpečení rukou, manipulace s biologickým materiálem, protiepidemický režim.
5.Imunizace: typy a druhy očkovacích látek. Indikace a kontraindikace očkování. Reakce po očkování. Organizace očkování v ČR - očkování pravidelné, zvláštní (VHB), mimořádné, osob před odjezdem do zahraničí, očkování při úrazech a nehojících se ránách, očkování na požádání.
6. Hlavní skupiny infekčních onemocnění: Epidemiologie vybraných skupin infekčních onemocnění ? alimentární nákazy, transmisivní nákazy, krevní nákazy, respirační, nákazy kůže a povrchových sliznic. Charakteristika, výskyt, etiologické agens, zdroj, cesta přenosu, inkubační doba, vnímavost, preventivní a represivní opatření. Jednotlivé nákazy vyskytující se v ČR.
7.Epidemiologie zhoubných novotvarů: Hlavní rizikové faktory : neovlivnitelné, ovlivnitelné, metody zjišťování, možnosti prevence.
České priority ve výskytu nádorů.Trendy ve výskytu nádorových onemocnění. Nádorové registry
8.Epidemiologie onemocnění hromadného výskytu - pojem civilizační choroba.Epidemiologické modely vzniku chronických nemocí.
Rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. - členění, prevence.

 

Seminární práce:

zpracování těchto témat:

  • barierový ošetřovací režím
  • prevence nozokomiálních nákaz
  • práce s biologickým metirálem
  • rizika práce ve zdravotnictví
  • nemoci z povolání u zdravotníků
  • ošetřovací jednotka
  • provozní řády  lůžkových a  ambulantních zařízení
  • zvláštní očkování u zdravotnických pracovníků
  • syndrom vyhoření

 

Literatura
Poslední úprava: KRA01701 (05.01.2014)

ZÁKLADNÍ LITERATURA:

1.    Tuček, M., Slámová A. a kol.: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Karolinum 2012 . 214s.

2.    Podstatová, H.: Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum 2009, 153s.

3.    Bencko, V. a kol.: Hygiena a epidemiologie - učební texty k seminářům a praktickým cvičením pro studijní obor zubní lékařství. UK Praha, 2006, 175s.

4.    Podstatová, H.: Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. Epava. 2002. 262 s.

DOPORUČENÁ LITERATURA:

1.    Göpfertová, D. a kol.: Epidemiologie obecná a speciální: Karolinum. 2007. 300s.

2.    Kudlová, E. a kol.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Karolinum Praha, 2009,287 s

3.    Fait, T., a kol: Preventivní medicína. Maxdorf.2008. 551 s.

4.  Maďar, R., a kol.: Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Grada Publishing. 2006, 178 s.

5.  Králíková, E. e al.: Závislost na tabáku - epidemiologie, prevence a léčba, Adamira, Břeclav, 2013.

OPORY STUDIA:

KOMÁREK,L. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi.

Dostupné na : http://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi

ZVÁROVÁ, J., a kol.: Biomedicínská statistika .

Dostupné na: http://ucebnice.euromise.cz/index.php?conn=0&section=knihy

Metody výuky
Poslední úprava: SLA01900 (22.10.2012)

Přednášky, semináře, terénní práce s písemným zpracováním zadaného tématu. Obhajoba písemné seminární práce na závěrečném semináři

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: SLA01900 (08.03.2017)

Výsledná klasifikace u zkoušky sestává:

25% hodnocení - docházka na semináře, 25% hodnocení  - klasifikace závěrečné seminární práce, 50% hodnocení - znalosti  u ústní zkoušky dle otázek (viz níže)

Výstupní hodnocení: 100 -87% výborně, 86-74% velmi dobře, 73 - 60% dobře, 59% a méně neprospěl

 

Zkušební otázky z hygieny a epidemiologie:

Zkušební otázky z hygieny a epidemiologie:

  1. Zdravotní význam základních složek znečištění ovzduší.

  2. Zátěž organismu chemickými látkami, prevence.

  3. Pozdní účinky xenobiotik (mutagenní, karcinogenní, teratogenní, alergenní), prevence.

  4. Hygiena práce, základní pojmy oboru, analýza rizik při práci.

  5. Ochrana zdraví před fyzickým, psychickým a smyslovým přetížením.

  6. Zdravotní problematika denního a umělého osvětlení, druhy oslnění.

  7. Zdravotní problematika tepelně vlhkostní mikroklimatu, jednotlivé faktory.

  8. Zdravotní problematika ionizujícího záření. Lékařské aplikace, principy ochrany.

  9. Zdravotní problematika neionizujícího záření. Zdroje, principy ochrany.

  10. Zdravotní problematika hluku a vibrací, typy, principy ochrany.

  11. Zdravotní rizika práce ve zdravotnictví.

  12. Typy práce a jejich nároky (problémy práce ve směnách, práce žen, těhotných žen a mladistvých),

  13. Rizika z expozice chemickým látkám v budovách, možnosti prevence.

  14. Rizika z expozice biologickým faktorům v budovách, možnosti prevence

  15. Zdraví dětí a mladistvých.

  16. Zdraví seniorů a výživa ve stáří.

  17. Požadavky na kvalitu pitné vody.

  18. Veřejné a individuální zásobování vodou, zdravotní rizika z vody.

  19. Balená voda, pitný režim.

  20. Výživová doporučení pro populaci.

  21. Význam jednotlivých druhů potravin ve výživě.

  22. Výživa dětí. Význam kojení.

  23. Hlavní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy): zdroje a význam pro zdraví člověka.

  24. Vitaminy: zdroje a význam pro zdraví člověka.

  25. Minerální látky a stopové prvky: zdroje a význam pro zdraví člověka.

  26. Xenobiotika v potravním řetězci. Možnosti prevence.

  27. Hygiena potravin a bezpečné stravování

  28.  Hodnocení výživového stavu

  29. Alternativní stravování

  30. Nejrozšířenější deficity mikronutrientů  ve světě

  31. Epidemiologie závislosti na tabáku v ČR a celosvětově, trendy.

  32. Krátká intervence u kuřáků, role sestry v léčbě závislosti na tabáku.

  33. Epidemiologie a prevence užívání tabákových výrobků.

  34. Deskriptivní epidemiologické studie. Základní epidemiologické charakteristiky.

  35. Analytické epidemiologické studie - typy.

  36. Experimentální epidemiologické studie. Metoda slepého pokusu.

  37. Základní ukazatelé zdravotního stavu.

  38. Sterilizace - význam, metody.

  39. Dezinfekce - význam, metody.

  40. Proces šíření nákazy - zdroj.

  41. Přenos původců nákaz.

  42. Vnímavý organismus v procesu šíření nákazy.

  43. Nozokomiální nákazy - rizikové faktory, možnosti prevence.

  44. Nozokomiální nákazy -  zdroje, cesty přenosu, nejčastější původci.

  45. Preventivní protiepidemická opatření ve zdravotnických zařízeních, zásady práce s biologickým materiálem.

  46. Nemocniční hygiena, hygienický režim zdravotnických zařízení, neinfekční hospitalismus.

  47. Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení.

  48. Imunizace , typy očkovacích látek.

  49. Očkování v ČR.

  50. Alimentární nákazy - původci, zdroj, přenos, prevence

  51. Nákazy přenášené vzdušnou cestou- původci, zdroj, přenos, prevence

  52. Nákazy přenášené kontaktem - původci, zdroj, přenos, prevence

  53. Nákazy přenášené krví  a  dalším biologickým materiálem- původci, zdroj, přenos, prevence

  54. Nákazy přenášené vektory

  55. Hlavní rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění z hlediska prevence.

  56. Chronická onemocnění s hromadným výskytem - pojem civilizační nemoc.

  57. Primární, sekundární a terciární prevence.

  58. Rizikové faktory nádorových onemocnění.

  59. České a světové priority ve výskytu nádorů, možnosti prevence.

  60. Nemocniční odpady, třídění, způsoby likvidace.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK