PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
PVP 3 - Pivo, cukr a mouka parní silou: kapitola z dějin českého potravinářského průmyslu - AHSV20182
Anglický název: Beer, sugar and flour by steam power: chapters on the history of the Czech food industry
Zajišťuje: Ústav hospodářských a sociálních dějin (21-UHSD)
Fakulta: Filozofická fakulta
Platnost: od 2015
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Šárka Janotová, Ph.D.
PhDr. Jan Holovský, Ph.D.
Mgr. Michal Horáček
Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D. (23.09.2014)
Cyklus přednášek zachytí proměnu tří zásadních, ale přitom odlišných odvětví českého potravinářského průmyslu
v 19. století a na počátku století 20. Pivovarnictví, mlynářství i cukrovarnictví představovalo podstatný hybatel
českého hospodářství. Jedním ze zásadních momentů jejich modernizace byl technologický a vědecký pokrok a
zavádění jeho výsledků do praxe v podobě nových strojů, zařízení a také výrobních postupů. Proměna těchto
oborů v procesu modernizace představuje z pohledu hospodářských dějin komplexní problematiku. Jednotlivé
přednášky tak zachytí nejen technologický a technický vývoj v pivovarech, mlýnech a cukrovarech, ale i jeho
spojitosti ve vývoji souvisejících oborů, v podobě vědeckého pokroku a sním spojeného vzniku odborných škol
nebo roli těchto oborů v hospodářském systému země.
Literatura
Poslední úprava: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D. (23.09.2014)

BARTOŠEK, J. a spol., Cukrovarnictví, cukrovary a cukrovarníci: Fenomén českého hospodářství v 19. a 20. století, Praha, 2011.

BASAŘOVÁ, G. - HLAVÁČEK, I. - HLAVÁČEK, J., České pivo, Praha, 2011.

BERANOVÁ, M. - KUBAČÁK, A., Dějiny zemědělství v Čechách a na Moravě, Praha, 2010.

BÍLEK, V., (ed.), Technologie sladu a piva. Díl II.: Výroba piva a strojní zařízení pivovarů , pomocné úkony, Praha, 1954.

ČAPKA, F. - SLEZÁK, L., Cukrovarnictví do roku 1938 a agrární strana (se zřetelem na Moravu a Slezsko), Praha, 2011.

DUDEK, F., Vývoj cukrovarnického průmyslu v českých zemích do roku 1872, Praha, 1972. DUDEK, F., Monopolizace cukrovarnictví v českých zemích do roku 1938, Praha, 1985.

FILIP, F., Řepařství a rolnické cukrovary, Praha, 1871.

HUCEK, J., Seznam cukrovarů v Rakousko-Uherské říši, Praha, 1888.

CHALUPA, J. S., Strojní zařízení cukrovarů a rafinérií řepných a třtinových. 2. díl, Výroba surového a rafinovaného cukru, Praha, 1957.

CHODOUNSKÝ, F., Pivovarství, Praha, 1905.

JAKUBEC, I. - JINDRA, Z., a kol., Dějiny hospodářství Českých zemí. Praha, 2007.

JÍLEK, F., Studie o technice v českých zemích 1800-1918 III.-IV., Praha, 1985.

KRATOCHVÍLE, A., Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, Praha, 2005.

KRAVAR, Z. - FRIDRICH P., Historie cukrovaru v Opavě-Vávrovicích, Opava, 2013.

SUK, J. T., Nový poupě, Praha, 1880.

ŠTĚPÁN, L. - KŘIVANOVÁ, M., Dílo a život mlynářl a sekerníků v Čechách, Praha, 2000.

ŠVEJK, J., Stručné dějiny českého řepařství a cukrovarnictví s ohledem na rolnické akciové cukrovary, Nové dvory u Kutné hory, 1923.

TEICH, M., Bier, Wissenschaft und Wirtschaft in Deutschland 1800-1914, Wien, 2000.

Sylabus
Poslední úprava: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D. (23.09.2014)

1. Potravinářský průmysl v procesu industrializace.

2. Cukrovary a české hospodářství. Vývoj a význam oboru v ekonomice českých zemí.

3. Počátky průmyslové výroby cukru. Technologický vývoj oboru do poloviny 19. století, průkopníci oboru a první podniky v mezinárodních souvislostech.

4. Zlatá doba cukrovarnictví. Technologický vývoj cukrovarnictví do poloviny 20. století, inovátoři, důležité podniky a mezinárodní význam.

5. Cukrovarnické přesahy. Souvislosti výroby cukru - politika, obchod, reklama, každodennost.

6. Mlýny v 19. a 20. století. Vývoj technického zařízení.

7. Formování vědy a odborného školství zaměřené na mlynářský průmysl.

8. Mlynářství jako součást hospodářského systému českých zemí.

9. Stav a podoba českého pivovarnictví v polovině 19. století. Jeho předchozí vývoj, příval změn a jejich příčiny a důvody. Jeho místo v Evropě.

10. Technický a technologický vývoj a jeho souvislosti. Proměna zařízení pivovarů, její důvody a co tyto změny přinesly.

11. Souvislost vědeckého pokroku a jeho důsledky pro vývoj pivovarnictví. Jejich konkrétní podoba a aplikování, pivovarnictví jako hybatel pokroku.

12. Pivovarnictví jako součást hospodářského systému. Vývoj sladovnictví a chmelařství. Pivovarnictví jako místo odbytu strojírenských a jiných firem.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK