The course deals with basic types of technological processing of food in the food industry, school cafeterias and families. The course objective is to handle particular technologies of food preparation and basic ways of processing both, common and special kinds of food. Furthermore, students get acquainted with tradition and eating habits in the Czech Republic and other countries.
Last update: MARADOVA (12.07.2005)
Předmět seznamuje se základními způsoby technologického zpracování potravin v potravinářském průmyslu, ve veřejném (školním) stravování a následně při přípravě stravy v rodině. Obsahem je zvládnutí vybraných technologií používaných při přípravě pokrmů, základní způsoby zpracování běžných i netradičních druhů potravin. Upozorňuje na tradice a stravovací zvyklosti u nás a v zahraničí.
Last update: MARADOVA (12.07.2005)
Literature - Czech
VODRÁŽKA, Z. Potravinářská biochemie. Praha: VŠCHT, 1995.
MARÁDOVÁ, E. Výživa a stravování I. a II. Praha: SPN, 1991. ISBN 80-70-66-326-X
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor: OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-3-780-902391-2-9 (soubor)
Last update: MARADOVA (12.07.2005)
Syllabus - Czech
Obsah kurzu:
Hygiena a ochrana zdraví při přípravě stravy
Zásady sestavování jídelníčků a menu
Nákup a skladování poživatin. Způsoby konzervace
Předběžná úprava základních potravin
Zpracování zeleniny. Studené předkrmy
Tepelná úprava pokrmů. Příprava polévek, teplých předkrmů a omáček
Technologické zpracování masa, vajec a mléčných výrobků
Technologické zpracování mouky. Přílohy, moučníky, dezerty
Nápoje a jejich podávání. Kultura stolování
Seznámení s pracovištěm. Vybavení kuchyně, organizace práce ve cvičné kuchyni