The seminar focuses on the role of nutrition in illness prevention, on infiltration of harmful substances into the food chain. It deals with alternative trends in nutrition and new food products (bio-products, functional food genetically modified food, etc.) Students should also practically handle some of the technologies.
Last update: MARADOVA (12.07.2005)
Seminář je zaměřen na úlohu výživy v prevenci onemocnění, na pronikání cizorodých látek do potravního řetězce. Seznamuje s alternativními směry ve výživě a netradičními potravinářskými výrobky (bioprodukty, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny aj.). Součástí je praktické zvládnutí vybraných technologických postupů.
Last update: MARADOVA (16.06.2005)
Literature - Czech
HRUBÝ, S. Pravda o dietách - o redukční zvláště. Praha: Ratio, 1997.
KRCH, F. D. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7
Last update: MARADOVA (12.07.2005)
Syllabus - Czech
Obsah kurzu:
Kurz je zaměřen na získání základních znalostí a dovedností z oblasti technologie přípravy pokrmů s aspektem budoucího uplatnění ve výuce předmětu Výživa a příprava pokrmů na základní škole.
Technologie přípravy pokrmů - přípravná fáze, druhy tepelné úpravy, změny vlastností surovin vlivem tepelných úprav, příprava pokrmů zastudena Zadání seminární práce - praktické cvičení pro žáky ZŠ (menu, výběr potravin, normování, rozpis činností aj.).
Teoretická část výuky bude probíhat v úterý dle rozvrhu
Praktická cvičení se budou konat na pracovišti v budově ZŠ Socháňova, Praha 6 v termínech:
Skupina A: 21.10. + 4.11. + 11.11.2005
Skupina B: 25.11. + 2.12. + 9.12.2005