Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
Předmět si klade za cíl seznámit studenty s aplikací zásad správného stravování v praxi, orientovat se v
diagnostických metodách v dietologii a umět zvolit správnou výživovou intervenci s ohledem na různé faktory.
Studenti budou seznámeni s fungováním energetického metabolismu, možnostech stanovení energetického
výdeje při různých činnostech a optimální potřebě živin. Návazně budou předloženy aktuálními přístupy ve sportovní
výživě při jednotlivých typech zatížení a specifika výživy určitých skupin populace jako jsou děti, těhotné a kojící ženy
či senioři. Dále se bude předmět zabývat dietoterapií při různých typech onemocnění. Předložen bude také přehled
nejčastěji užívaných doplňků stravy včetně sportovní suplementace a to formou popisu doplňku, jeho užíváním,
zaměřením a výčtem vědeckých studií zabývajících se daným suplementem. Studenti budou také seznámeni s
dostupnými výživovými programy a databázemi, prací s těmito nástroji a možnostmi sestavování nutričních plánů.
Celkově studenti získají přehled, jak upravovat způsob stravovaní s ohledem na řadu faktorů jako je věk a pohlaví
jedince, pracovní a fyzické zatížení, přítomnost onemocnění či další faktory životního stylu.
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
The course aims to acquaint students with the application of the principles of proper nutrition in practice, to orient in
diagnostic methods in dietetics and be able to choose the right nutritional intervention with regard to various factors.
Students will be acquainted with the functioning of energy metabolism, the possibilities of determining energy
dispensing during various activities and the optimal need for nutrients. Subsequently, they will be presented with
current approaches in sports
nutrition for individual types of exercise and the specifics of nutrition of certain groups of the population such as
children, pregnant and lactating women
or seniors. Furthermore, the subject will deal with diet therapy for various types of diseases. An overview will also be
provided
the most frequently used food supplements, including sports supplementation, in the form of a description of the
supplement, its use,
focus and enumeration of scientific studies dealing with the supplement. Students will also be introduced to
available nutrition programs and databases, work with these tools and the possibility of compiling nutrition plans.
Overall, students will gain an overview of how to adjust the diet with regard to a number of factors such as age and
gender
individuals, work and physical activity, the presence of disease or other lifestyle factors.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
Cílem předmětu je seznámit studenty s aplikací zásad správného stravování do praxe, orientace v diagnostických metodách v dietologii a umět zvolit vhodný postup nutriční intervence s ohledem na různé faktory u specifických skupin populace, případně u vybraných klinických onemocnění.
Znalosti
Základní pojmy: racionální strava, energetický metabolismus, výživová pyramida, složky stravy, alternativní výživa; obecná doporučení, diagnostické metody v dietologii, specifika sportovní výživy
Dovednosti (student dovede)
- vyjmenovat individuální faktory pro optimální složení stravy
- pojmenovat jednotlivé složky stravy, jejich význam a specifika ve sportu
- popsat diagnostické postupy vdietologii(stravovací zvyklosti - anamnéza, rozhovor, dotazníkové šetření, základní pravidla pro sestavení jídelníčku; somatické parametry a složení těla - základní somatické parametry a jejich hodnocení, parametry tělesného složení, metodiky)
- popsat základní principy vybraných alternativních výživových směrů
Kompetence (student je kompetentní)
- vyjmenovat faktory ovlivňující individuální nastavení stravovacího režimu a jídelníčku
- vysvětlit význam a odlišnosti jednotlivých složek stravy
- definovat a vysvětlit základní principy diagnostických metod v dietologii
- vyjmenovat základní parametry hodnocení stravovacích zvyklostí
- teoreticky popsat principy hodnocení základních somatických parametrů
- orientovat se a popsat teoretické principy metod k analýze tělesného složení
- popsat pozitiva a negativa vybraných alternativních výživových směrů
- popsat specifika stravovacích doporučení u skupin populace
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (11.11.2023)
The aim of the course is to acquaint students with the practical application of the principles of proper nutrition, orientation in diagnostic methods in dietetics and to be able to choose an appropriate nutritional intervention procedure with regard to various factors in specific population groups, or in selected clinical diseases.
Knowledge
Basic terms: rational diet, energy metabolism, nutritional pyramid, food components, alternative nutrition; general recommendations, diagnostic methods in dietology, specifics of sports nutrition
Skills (the student can)
- list individual factors for optimal diet composition
- name the individual components of the diet, their importance and specifics in sports
- describe diagnostic procedures in dietetics (eating habits - history, interview, questionnaire survey, basic rules for drawing up a menu; somatic parameters and body composition - basic somatic parameters and their assessment, body composition parameters, methodologies)
- describe the basic principles of selected alternative nutritional directions
Competence (the student is competent)
- list the factors influencing the individual setting of the diet and menu
- explain the importance and differences of individual food components
- define and explain the basic principles of diagnostic methods in dietetics
- list the basic parameters of the assessment of eating habits
- theoretically describe the principles of evaluation of basic somatic parameters
- to orientate and describe the theoretical principles of body composition analysis methods
- describe the positives and negatives of selected alternative nutritional directions
- describe the specifics of dietary recommendations for population groups
Literatura -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (06.05.2021)
Recommended literature:
1. MAUGHAN RJ. Nutrition in sport.Blackwell science, 1 st ed., 2000 (selected chapters)
3. Nutrition and athletic performance. ACSM´s position statement. Medicine and Science in Sports and Exercise.2000.
Available at: http://www.acsm-msse.org.
4. McARDLE WD, KATCH FI, KATCH VL. Exercise physiology. Williams and Wilkins, 4rd ed.,1996(selected chapters).
5. ACSM´s Resource manual for exercise testing and prescription. Williams and Wilkins, 3rd ed. 1998 (selected
chapters: Diet and nutrition: pp. 27-35, Nutrition: pp. 387-393, Nutrition and weight management: pp. 466-471).
Czech literature:
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011, 140 s. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.
KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009, 112 s. ISBN 978-80-87156-41-4.
KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ A., Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium, sv. č. 8. ISBN 978-80-7387-699-9.
MAUGHAN, R., J., BURKE, L. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. 1. české vyd. Praha: Galén, c2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4.
VILIKUS, Z., MACH, I., BRANDEJSKÝ, P,, Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-2064-0.
KUDLOVÁ, E. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-1735-0.
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (06.05.2021)
Recommended literature:
1. MAUGHAN RJ. Nutrition in sport.Blackwell science, 1 st ed., 2000 (selected chapters)
3. Nutrition and athletic performance. ACSM´s position statement. Medicine and Science in Sports and Exercise.2000.
Available at: http://www.acsm-msse.org.
4. McARDLE WD, KATCH FI, KATCH VL. Exercise physiology. Williams and Wilkins, 4rd ed.,1996(selected chapters).
5. ACSM´s Resource manual for exercise testing and prescription. Williams and Wilkins, 3rd ed. 1998 (selected
chapters: Diet and nutrition: pp. 27-35, Nutrition: pp. 387-393, Nutrition and weight management: pp. 466-471).
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011, 140 s. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-3433-0.
KOMPRDA, T. Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi, 2009, 112 s. ISBN 978-80-87156-41-4.
KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 592 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ A., Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium, sv. č. 8. ISBN 978-80-7387-699-9.
MAUGHAN, R., J., BURKE, L. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. 1. české vyd. Praha: Galén, c2006, 311 s. ISBN 80-7262-318-4.
VILIKUS, Z., MACH, I., BRANDEJSKÝ, P,, Výživa sportovců a sportovní výkon. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2012, 177 s. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-2064-0.
KUDLOVÁ, E. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. ISBN 978-80-246-1735-0.