Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
Předmětu má ukázat výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka. Sleduje vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Program předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
The aim of the course is to explain nutrition as a complex of biological and social factors affecting the whole human life. It deals with influence of nutrition on physical and psychical health and development of nutritive behavior of human. The program of the course is based on systematic study of nutritive value.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
The aim of the course is to explain nutrition as a complex of biological and social factors affecting the whole human life. It deals with influence of nutrition on physical and psychical health and development of nutritive behavior of human. The program of the course is based on systematic study of nutritive value.
Literatura -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5.
KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1.
Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Písemná zkouška v rozsahu doporučené literatury (min. 75 %). Student může zkoušku skládat max. třikrát, jeden pokus řádný, dva pokusy opravné.
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
Written exam in the scope of the recommended literature (min. 75 %). The student can take the exam max. three times, one attempt to set, two attempts to repair.
Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
1. Základy fyziologie člověka.
2. Nutriční hodnota stravy.
3. Obsah jednotlivých živin v potravě, energetická hodnota potravy.
4. Hygienická jakost a zdravotní nezávadnost potravin.
5. Vliv způsobu stravování na zdravotní stav člověka.
6. Stravování vybraných skupin obyvatelstva
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
1. Fundamentals of human physiology.
2. The nutritional value of the diet.
3. The content of individual nutrients in the diet, the energy value of food.
4. Hygienic quality and the safety of food.
5. The influence of alimentation on the human health.