|
|
|
||
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
|
|
||
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka a výrazně ovlivňuje jeho zdravotní stav. Poskytuje studentům vhled do vývoje nutričního chování dětí a mládeže s akcentem na možná rizika (poruchy příjmu potravy, alternativní stravování). |
|
||
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
1. Výživa a zdravotní stav člověka. 2. Hygiena výživy. Denní stravovací a pitný režim. Potravinový koš. 3. Výživa různých skupin obyvatelstva. 4. Nutriční hodnota potravy (základní a přídatné živiny, voda, minerální látky a působky v potravě. 5. Cizorodé látky v potravním řetězci, alimentární nákazy. 6. Jednotlivé druhy potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty, změny výživové hodnoty při jejich zpracování, skladování a konzervace potravin. 7. Vývoj nutričního chování, psychologie výživy. 8. Alternativní výživové směry. 9. Poruchy příjmu potravy. 10. Výživa a prevence poruch zdraví. |