Předmět rozvíjí základní poznatky z léčebné výživy v klinické praxi (výživa enterální a paranterální, dietní systém pro nemocnice), vliv výživy na vznik závažných onemocnění, možnosti léčby vybraných chorob výživou. Jsou analyzovány poruchy příjmu potravy.
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
The course develops knowledge of medical nutrition in clinic practice (enteral and paranteral nutrition, diet system for hospitals). It discusses influence of nutrition on developing a serious illness, nutrition cure of particular illnesses and eating disorders.
Literatura
Poslední úprava: MARADOVA (12.07.2005)
KELLER, U. a MEYER, R. a BARTOLLI, S. Klinická výživa. Praha: Scientia medica 1993. ISBN 80-85526-08-5
DLOUHÁ, R. Výživa. Praha: Karolinum, 1998.
PROVAZNÍK, K. aj. Manuál prevence v lékařské praxi I. - VIII. Souborné vydání. Praha: Fortuna, 1998. ISBN 80-7071-080-2
KRCH, F.D. aj. Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-627-7
Sylabus
Poslední úprava: MARADOVA (11.11.2005)
Obsah kurzu:
Repetitorium základů metabolizmu živin
Seznámení s nejdůležitějšími poznatky o léčebné výživě v klinické praxi a o vlivu výživy na vznik závažných onemocnění
Výživa jednotlivých skupin obyvatel dle věku, aktivity, pohlaví, životních situací
Poruchy příjmu potravy - anorexie, bulimie, obezita