Poslední úprava: Ing. Adriana Osičková, Ph.D. (03.03.2019)
Předmět BIOCHEMIE A BIOLOGIE MIKROORGANISMŮ se zabývá základy studia mikroorganismů, především bakterií. Ústředními tématy jsou morfologie, fyziologie, biochemie a genetika mikroorganismů, klasifikace, taxonomie a způsoby práce s mikroorganismy. Studenti se seznámí také se základy lékařské mikrobiologie a průmyslovým využitím mikroorganismů.
Studium předmětu předpokládá znalosti učiva základního kurzu biochemie.
Poslední úprava: prof. RNDr. Petr Hodek, CSc. (14.02.2017)
The course entitled Biochemistry and Biology of Microorganisms is dealing with the important issue of investigation, interaction (effect) and application of microorganisms with a special attention to bacteria. Beside the detailed explanation of microorganism genetics and biochemistry, the lecture makes students familiar with microorganism handling, cultivation procedures and principles of their molecular-biology applications. In the context of a bacterial morphology and taxonomy, medical consequences of human-bacteria interactions (pathogen classification, mechanism of antibiotic action) and biotechnology applications (industry and food production) are covered. The knowledge gained in the basic Biochemistry course is recommended and expected.
Lectures - in Czech -
Literatura -
Poslední úprava: Ing. Adriana Osičková, Ph.D. (16.02.2020)
•WILLEY, Joanne M., Linda M. SHERWOOD, Christopher J. WOOLVERTON. Prescott´s Microbiology. Tenth edition. McGraw-Hill Education, 2017. ISBN 9789813151260.
•MADIGAN, Michael T., Kelly S. BENDER, Daniel H. BUCKLEY, W. Matthew SATTLEY a David Allan STAHL. Brock biology of microorganisms. Fifteenth edition. NY, NY: Pearson, 2018. ISBN 0134261925.
•HODEK, Petr, Jan PÁCA a Miroslav ŠULC. Laboratorní cvičení z biologie a biochemie mikroorganismů. Praha: Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1667-4.
•VOTAVA, Miroslav, Ivo ŠTEINER a Pavel DUŠEK, et al. Lékařská mikrobiologie obecná. 2. vydání. Brno : Neptun, 2005. 351 s. sv. 1. ISBN 80-86850-00-5.
•VOTAVA, Miroslav, et al. Lékařská mikrobiologie speciální. 1. vydání. Brno : Neptun, 2003. 495 s. ISBN 80-902896-6-5.
•BEDNÁŘ, Marek, Andrej SOUČEK a Věra FRAŇKOVÁ, et al. Lékařská mikrobiologie : Bakteriologie, virologie, parazitologie. 1. vydání. Praha : Marvil, 1996. 558 s. ISBN 8023802976.
Poslední úprava: prof. RNDr. Petr Hodek, CSc. (09.09.2014)
Zubay, G.: Origin of Life on the Earth and in the Cosmos, WCB Publishers, Boston, 1996.
Bednář, M. a kol.: Lékařská mikrobiologie, MARVIL, 1999.
Atlas, R. M.: Principles of Microbiology, Vm. C. Brown Publishers, N. York 1997
Lecture handouts are available on Moodle: http://dl2.cuni.cz/course/view.php?id=1282
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Adriana Osičková, Ph.D. (04.02.2021)
písemný test, hodnocení: 100-87% výborně, 86-73% velmi dobře, 72-60% dobře
Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Adriana Osičková, Ph.D. (18.02.2024)
Úvod do studia mikrobiologie, význam mikroorganismů
Historie mikrobiologie a významné objevy
Morfologie mikroorganismů, stavba buňky bakterií a archeí
Pohyb, růst a rozmnožování bakterií, sporulace
Vliv prostředí na mikroorganismy a způsoby adaptace mikroorganismů
Výživa mikroorganismů, transport látek, metabolismus, energetika
Základy molekulární biologie a genetiky mikroorganismů
Základy práce s mikroorganismy, mikroskopie, kultivace, metody molekulární biologie a genového inženýrství
Taxonomie a nomenklatura mikroorganismů
Mikroorganismy a lidské zdraví – patogenní bakterie a viry, antibiotika
Úvod do mikrobiologie mikroskopických hub
Mikrobiologie životního prostředí
Poslední úprava: RNDr. Jiří Liberda, Ph.D. (18.09.2009)
A. History
Question of origin and evolution of live
Significant discoveries of microbiology
B. Biology of microorganisms
Bacterial cell vs. other microorganisms
Bacterial cell morphology, growth and cell division, sporulation
Taxonomy, nomenclature, systematics
C. Biochemistry of microorganisms
Classification based on source of carbon and energy
Energy metabolism, photosynthesis
Alternative metabolism pathways
Transport, element cycle
D. Microbial genetics
DNA, RNA, replication, transcription, translation
Regulation, cell cycle
Plasmids, viruses, transposomes
Principles of molecular-biology applications
E. Medical microbiology
Disease, pathogens, symbionts
Sterilization, chemotherapy, and antibiotics
F. Applied microbiology
Industry and food production application
G. Basic principles of handling with microorganisms