PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Rostlinná strava v teorii a praxi - CVOL0202
Anglický název: Theoretical and practical approach to plat-based diet
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: oba
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 0/15, Z [HS]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (15)
letní:neurčen / neurčen (15)
Minimální obsazenost: 2
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Další informace: http://www.citacepro.com/slozka/fqQ0tk6L
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: MUDr. Eliška Selinger
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (25.09.2019)
Cílem kurzu je představit aktuální výzkum v oboru rostlinné stravy a praktické základy racionální rostlinné stravy, včetně nových typů potravin dostupných na českém trhu. Důraz je kladen na evidence-based přístup k informacím a důležitost respektující komunikace s pacientem. Kurz není primárně určen pro vegetariány nebo vegany ani neslouží k propagaci alternativního přístupu k výživě, ale má za cíl dodat podklady pro práci nutričních terapeutů, kteří se s alternativní výživou mohou setkat ve své praxi. Pro zvládnutí kurzu nejsou třeba žádné předchozí znalosti rostlinné stravy. Veškeré materiály doporučené k dalšímu čtení budou dodány v průběhu kurzu. Kontakt na vyučující: eliska.selingerova@lf3.cuni.cz Podpořeno projektem „Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance pro potřeby trhu práce“ reg.č. CZ.02.2.69/0.0/0.0/16_015/0002362
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (27.08.2019)

Předmět je zakončen zápočtem. Podmínky pro udělení zápočtu: více než 80% prezence nebo dle individuální dohody.

Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (27.08.2019)

Přednášky/semináře

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (27.08.2019)

1.  Úvodní hodina, definice různých druhů vegetariánství

2.  Proteiny, tuky ve stravě vegetariánů

3.  Minerální látky ve stravě vegetariánů

4.  Vitaminy ve stravě vegetariánů

5.  Specifické populace: děti

6.  Specifické populace: těhotné a kojící ženy

7.  Rostlinná strava v prevenci onemocnění  

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (27.08.2019)

Předmět je zakončen zápočtem. Podmínky pro udělení zápočtu: více než 80% prezence nebo dle individuální dohody.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK