|
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)
|
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (23.12.2021)
- Systém organizace péče o nemocné s poruchou výživy v nemocnici a v ambulantní péči, úloha nutričního terapeuta/tky - Výživa u pacientů s diabetem, redukční režimy, výměnné jednotky, kalkulace bolusů - Výživa kriticky nemocných, časná enterální výživa, známky anabolismu - Perioperační výživa, ERAS protokol, předoperační imunonutrice a karbohydrátová nálož - Výživa v onkologii, nádorová kachexie, anorexie, dysfagie - Intestinální selhání, akutní vs chronické, syndrom krátkého střeva, antisekretorický režim - Domácí parenterální výživa - Výživa u pacientů s nespecifickými záněty střevními, exkluzivní enterální výživa, dieta u relapsu a k udržení remise - Výživa u akutní a chronické pankreatitidy, stavy po pankreatektomii , výživa u onemocnění žlučových cest a jater |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)
Zápočet: příprava a obhájení kazuistiky na plenární diskusi. Úspěšné absolvování testu (na konci kurzu). Zkouška: ústní přezkoušení formou kolokvia, termíny budou vypsány v zimním a letním zkouškovém období
Okruhy zkoušení:
1. Rozdíl mezi prostým a stresovým hladověním a úloha výživy v těchto stavech. 2. Prediktivní rovnice k hodnocení energetického výdeje a hodnocení energetického výdeje a substrátové preference pomocí nepřímé kalorimetrie 3. Systém organizace péče o nemocné s poruchou výživy (screening, hodnocení nutričního stavu), nemocniční a ambulantní péče. 4. Enterální výživa a orální nutriční suplementa, modulární dietetika. 5. Vstupy do GIT pro enterální výživu 6. Parenterální výživa, AIO vaky, jejich složení, domácí parenterální výživa 7. Komplikace výživy, refeeding syndrom. 8. Výživa u pacientů s diabetem 1. a 2. typu, redukční režimy 9. Výživa kriticky nemocných, časná enterální výživa, minimální enterální výživa 10. Výživa u pacienta s poruchou funkce ledvin a u pacientů na hemodialýze 11. Perioperační výživa, ERAS protokol, předoperační imunonutrice a karbohydrátová nálož 12. Výživa v onkologii, nádorová kachexie. Management nádorové anorexie. 13. Poruchy polykání a výživa u dysfagie. 14. Výživa u poruch příjmu potravy, mentální anorexie/bulimie. 15. Malabsorpční stavy, celiakie. 16. Intestinální selhání. 17. Syndrom krátkého střeva, antisekretorický režim. 18. Výživa u pacientů s nespecifickými záněty střevními. 19. Výživa u onemocnění slinivky. Výživa u onemocnění jater a žlučových cest. 20. Minerály, vitamíny a stopové prvky, denní potřeby ve zdraví a v nemoci, imunonutrice, výživa v podpoře hojení. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)
Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. Těšínský et al. Klinická výživa. Kohout et al. Současné trendy v klinické výživě a intenzivní metabolické péči. Těšinský et al. |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)
Teoretická výuka formou přednášek s podporou aktivního zapojení studentů/tek. Praktická výuka formou 1/ praktika u lůžka nemocného se zaměřením na odběr nutriční anamnézy – atendanti/tky budou rozděleni do 4 skupin a přiřazeni fixně na jedno oddělení interní kliniky. Supervizi bude mít na starosti designovaný asistent/ka, který povede praktika po celou dobu blokové výuky.
2/ workshop/plenární diskuse kazuistik, vypracování vlastních kazuistik |
|
||
Poslední úprava: doc. MUDr. Jan Gojda, Ph.D. (22.12.2021)
Zápočet: příprava a obhájení kazuistiky na plenární diskusi. Úspěšné absolvování testu (na konci kurzu). Zkouška: ústní přezkoušení formou kolokvia, termíny budou vypsány v zimním a letním zkouškovém období
Okruhy zkoušení:
1. Rozdíl mezi prostým a stresovým hladověním a úloha výživy v těchto stavech. 2. Prediktivní rovnice k hodnocení energetického výdeje a hodnocení energetického výdeje a substrátové preference pomocí nepřímé kalorimetrie 3. Systém organizace péče o nemocné s poruchou výživy (screening, hodnocení nutričního stavu), nemocniční a ambulantní péče. 4. Enterální výživa a orální nutriční suplementa, modulární dietetika. 5. Vstupy do GIT pro enterální výživu 6. Parenterální výživa, AIO vaky, jejich složení, domácí parenterální výživa 7. Komplikace výživy, refeeding syndrom. 8. Výživa u pacientů s diabetem 1. a 2. typu, redukční režimy 9. Výživa kriticky nemocných, časná enterální výživa, minimální enterální výživa 10. Výživa u pacienta s poruchou funkce ledvin a u pacientů na hemodialýze 11. Perioperační výživa, ERAS protokol, předoperační imunonutrice a karbohydrátová nálož 12. Výživa v onkologii, nádorová kachexie. Management nádorové anorexie. 13. Poruchy polykání a výživa u dysfagie. 14. Výživa u poruch příjmu potravy, mentální anorexie/bulimie. 15. Malabsorpční stavy, celiakie. 16. Intestinální selhání. 17. Syndrom krátkého střeva, antisekretorický režim. 18. Výživa u pacientů s nespecifickými záněty střevními. 19. Výživa u onemocnění slinivky. Výživa u onemocnění jater a žlučových cest. 20. Minerály, vitamíny a stopové prvky, denní potřeby ve zdraví a v nemoci, imunonutrice, výživa v podpoře hojení. |