PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe V (ve stravovacím provozu) - CNT039P2
Anglický název: Practice V (in Dietary Facilities)
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/120, Z [HS]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)
Třítýdenní odborná praxe (120 hodin) realizována pod odborným vedením odborníků a nutričních terapeutů. Studenti se seznámí s organizací a fungováním nemocničního či lázeňského stravování, aktivně se zapojí do procesu přípravy a expedice jednotlivých diet v daných zařízeních a prohloubí tak své dovednosti, které získali během teoretické výuky.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Studenti se v rámci praxe aktivně zapojí do procesu přípravy a expedice jednotlivých diet v nemocničních a lázeňských zařízeních.

Student bude po absolvování paxe schopen:

  • znát organizační strukturu provozu
  • plánovat, realizovat a hodnotit proces přípravy stravy,
  • zvládat používat základní hygienické zásady v praxi,

  • dohlížet na dodržování technologických postupů při přípravě stravy,
  •  zapojit se do spolupráce nutričních terapeutů na jednotlivých nemocničních odděleních a koordinovat jejich činnost s pracovníky stravovacího provozu,
  •  sestavit dlouhodobé jídelní plány u jednotlivých typů diet,
  •  vytvořit individuální dietu u vybraných pacientů,
  •  edukovat pacienta (rodinné příslušníky) o zásadách aktuální dietoterapie,
  •  komunikace s ošetřovatelským personálem a ošetřujícím lékařem o aktuálních potřebách dietoterapie pacienta
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (03.12.2020)

Povinný předmět je zakončen zápočtem.

Požadavky k zápočtu:

Splnění docházky doložené potvrzením o absolvování praxe v požadovaném rozsahu 120 hodin + písemná zpráva o průběhu praxe

Formulář o absolvování praxe ve stravovacím provozu nemocničního či lázeňského typu si student vyzvedne před absolvováním praxe na ústavu hygieny 3. LF UK.

Výběr zdravotnického či lázeňského zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)
  •  Kasper H, Burghardt W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada publishing, 2015.
  •  Kohout, P (ed.). Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha, Forsapi, 2017.
  •  Kohout P, Rušavý Z, Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha Forsapi, 2010.
  •  Kohout, P, Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009.
  •  Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část I.. 1. vydání. Praha : Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.
  •  Kolektiv autorů. Zásady správné výrobní a hygienické praxe ve stravovacích službách – část II., 1. vydání. Praha: Národní informační středisko pro podporu jakosti, 2006.
  •  Svačina Š. Klinická dietologie. Grada publishing. 2008.
  •  Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů
Metody výuky
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Odborná praxe v nemocničním nebo lázeňském stravovacím provozu v rozsahu 3 týdnů (120 hodin).

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

3 týdny (120hodin) praxe ve vybraném stravovacím provozu nemocničního/lázeňského stravování.

Vstupní požadavky
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Každý student musí mít Zdravotní průkaz v potravinářství - vystavuje praktický lékař.

Požadavky k zápisu
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Student musí mít před začátkem Praxe V úspěšně absolvovány tyto předměty:

 

  • Dietologie I a II
  • Technologie přípravy pokrmů
  • Praxe I-IV
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (03.12.2020)

Povinný předmět je zakončen zápočtem.

Požadavky k zápočtu:

Splnění docházky doložené potvrzením o absolvování praxe v požadovaném rozsahu 120 hodin + písemná zpráva o průběhu praxe

Formulář o absolvování praxe ve stravovacím provozu nemocničního či lázeňského typu si student vyzvedne před absolvováním praxe na ústavu hygieny 3. LF UK.

Výběr zdravotnického či lázeňského zařízení musí být před zahájením praxe schválen garantem předmětu.

Další doporučené předměty
Poslední úprava: Mgr. Tereza Kopřivová Herotová, Ph.D. (28.07.2020)

Prerekvizity:

  • Dietologie I a II
  • Technologie přípravy pokrmů
  • Praxe I-IV
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK