PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
ERASMUS - Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství IV. - CERA4P0050
Anglický název: ERASMUS - Hygiene, Epidemiology and Preventive Medicine IV.
Zajišťuje: Katedra preventivního lékařství (12-KPL)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2018
Semestr: oba
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 14/58, Z(+Zk) [HS]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: angličtina
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Poslední úprava: Ondřej Kubánek (20.11.2012)
Předmět je vyučován ve 4. ročníku magisterského studia všeobecného lékařství, v návaznosti na předmět HEPL III a témata z oblasti diabetologie, metabolismu a pediatrie. Studenti se seznámí s problematikou výživy, tělovýchovného lékařství a ochrany zdraví dětí a mládeže.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ondřej Kubánek (20.11.2012)

Studenti se seznámí s hlavními problémy z oblasti výživy (požadavky na příjem živin, výživa různých skupin populace, výživa v prevenci hromadných onemocnění, nutriční toxikologie, prevence alimentárních nákaz), ochrany a podpory zdraví dětí a mládeže a se základy tělovýchovného lékařství. Prakticky se naučí vyšetřovat a hodnotit nutriční stav, předepsat vhodnou pohybovou aktivitu v primární i sekundární prevenci nemocí, provádět zátěžové testy a hodnotit zdravotní rizika, spojená s provozem předškolních zařízení, škol a se školní zátěží.

Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (22.09.2020)

Předmět je zakončen zápočtem. Podmínkou pro získání zápočtu je úspěšné vypracování závěrečného testu. Při neúspěšném vypracování testu jsou možná dvě opakování.

Literatura -
Poslední úprava: Ondřej Kubánek (20.11.2012)

Základní literatura:

Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi - souborné vydání, Univerzita Karlova / Fortuna, 2004

DACH: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu, Praha, 2011

Tuček M. a kolektiv: Hygiena a epidemiologie. Karolinum, Praha, 2012

Velíšek J., Hajšlová, J.: Chemie potravin 1, Ossis, Tábor, 2009

Velíšek J., Hajšlová, J.: Chemie potravin 2, Ossis, Tábor, 2009

Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001

Kraml P.: Hyperlipoproteinémie v klinické praxi. Tigis, Praha, 2008

Svačina Š. a kol.: Klinická dietologie, Grada, Praha, 2008

Lebl J., Provazník K., Hejcmanová L.: Preklinická pediatrie. Galén a Karolínum Praha 2007

Komárek, L., Provazník, K. a kol.: Prevence v praxi. 3.LF UK, Nadace CINDI, Praha 2009

 

Doplňující literatura:

US Dep. of Health and Human Services and U.S. Dep. of Agriculture: Dietary Guidelines for Americans, Washington, 2010

Gibbon R.S.: Principles of Nutritional Assessment. Oxford University Press, 2005

Hronek M: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004

Matějček Z.: Co, kdy a jak ve výchově dětí. Portál Praha 2007

Vágnerová,  M.: Vývojová psychologie I. Dětství a dospívání, Praha: Karolinum; 2005

Vignerová, J., Riedlová, J., Bláha, P. et al.: 6. celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže 2001 Česká republika. Souhrnné výsledky. PřF UK v Praze a SZÚ Praha 2006

Vignerová, J. Bláha, P.: Sledování růstu českých dětí a dospívajících. Norma, vyhublost, obezita. SZÚ Praha 2001.                                                                                                          

Schneidrová, D.  a kol. Kojení: Nejčastější problémy a jejich řešení. Grada Publishing, Praha, 2006

Krch, F.D.: Poruchy příjmu potravy. Grada, 1999

Kopřiva P, Havlínová M, Mayer I.:  Program podpory zdraví ve škole, Praha: Portál; 2006

Havlínová M., Vencálková (eds.), E., Havlová, J., Lacinová, I., Petrasová, N., Šprachtová, L. a kol.: Kurikulum podpory zdraví v MŠ. Praha: Portál 2000

Hardin E. M.,  Peterson L.W.: Děti v tísni. TRITON Praha 2002

Praško J.: Proti stresu krok za krokem. Grada, 2001

Dunovský J., Dytrych Z., Matějček Z.: Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Grada Publishing Praha 1995

WHO: Preventing Child Maltreatment. WHO 2006

Koutek J., Kocourková J.: Sebevražedné chování. Portál Praha 2003

Kriegelová M.: Záměrné sebepoškozování v dětství a adolescenci. Grada Publishing 2008

Fischer S., Škoda J:: Sociální patologie. Grada Publishing Praha 2009

Nešpor K. Návykové chování a závislost. Třetí aktualizované vydání. Praha: Portál 2007

Metody výuky -
Poslední úprava: Ondřej Kubánek (20.11.2012)

Přednášky, semináře, praktická cvičení

Sylabus -
Poslední úprava: Ondřej Kubánek (20.11.2012)

Základní požadavky na přívod živin. Principy správné výživy

Bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a vitamíny ve výživě. Charakteristika a dělení, potřeba, zdroje, rizika z nadbytku a nedostatku. Zásady správné výživy, výživová doporučení. Pitný režim.

 

Prevence alimentárních nákaz a intoxikací

Alimentární nákazy a intoxikace mikrobiálního původu (salmonelózy, shigelózy, kampylobakteriózy a další bakteriální alimentární onemocnění - epidemiologie, klinika, možnosti prevence; nákazy parazitární; nákazy  virové; transmisivní spongioformní encefalopatie; alimentární intoxikace)

 

Nutriční mikrobiologie

Problematika saprofytické mikroflóry. Mikroflóra zažívacího traktu.

 

Nutriční toxikologie

Problematika toxických (kontaminujících) látek v potravinách (toxické kovy, dusičnany a dusitany, polychlorované bifenyly, dibenzofurany a dioxiny, estery kyseliny ftalové, mykotoxiny atd.) Zdravotní rizika, možnosti prevence. Biotranformace a interakce toxických látek v organismu.

Zdravotní rizika z látek, které vznikají při výrobě, skladování nebo kuchyňském zpracování potravin, možnosti prevence.  Otravy houbami.

 

Výživa vybraných skupin populace

Výživa těhotných a kojících žen. Výživa seniorů, změny nutričního stavu ve stáří.

 

Alternativní směry ve výživě

Charakteristika hlavních alternativních směrů, možné zdravotní výhody a rizika

 

Legislativa v hygieně výživy

Základní právní předpisy, státní zdravotní dozor v oblasti stravovacích služeb, příklady z praxe

 

Vyšetřování a hodnocení nutričního stavu, hodnocení spotřeby

Antropometrické, biochemické, hematologické a další metody hodnocení nutričního stavu, interpretace výsledků. Metody sledování spotřeby živin

 

Preskripce pohybové aktivity v primární a sekundární prevenci

Preskripce v primární prevenci. Zásady přístupu k výběru pohybové aktivity, základní parametry v preskripci - intenzita, trvání, četnost. Motivace, adherence. Moderní koncepce pohybové aktivity pro zdraví. Preskripce pohybové aktivity v  sekundární prevenci vybraných  onemocnění, zvláštnosti při preskripci, kontraindikace pro provádění jednotlivých sportů.

 

Adaptace organizmu na trénink

Morbidita a mortalita a její ovlivnění pravidelnou PA. Účinky na kardiovaskulární systém, na kosterní sval. na tukový a sacharidový metabolismus, antropometrické parametry.

 

Reakce organizmu na krátkodobou tělesnou zátěž 

Energetické zdroje pro tělesnou práci. Aerobní a anaerobní  hrazení energie. Spotřeba kyslíku při tělesné zátěži. Maximální potřeba kyslíku a anaerobní práh. Kardiovaskulární, respirační a metabolická odpověď na tělesnou zátěž

 

Zátěžové testy   

Indikace, kontraindikace. Druhy zatížení. Laboratorní testy, terénní testy. Dynamické ZT: zdroje zatížení, jednotky zatížení. vybavení laboratoře, bezpečnostní opatření. Hodnocení zátěžového testu. Praktické provedení zátěžového testu.

 

Vyšetření pacienta v primární či sekundární prevenci se zaměřením na následnou preskripci pohybové aktivity

 

Svalové dysbalance

Svalové dysbalance v souvislosti s vertebrogenními obtížemi. Vyšetření jednotlivých svalových skupin. Léčebná opatření, metody strečinku.

 

Doping a podpůrné prostředky ve sportu

Problematika dopingu ve sportu. Organizace protidopingové kontroly. Přehled dopingových látek a manipulací. Podpůrné prostředky ve sportu

 

Výživa ve sportu a při tělesné zátěži

Metabolismus živin při tělesné zátěži.  Doporučené složení stravy. Výživa před, při a po výkonu.

 

Základní tělesné, psychické, sociální a duchovní potřeby dětí a dospívajících 

Maslowův model lidských potřeb, deprivace a její příznaky, dlouhodobé následky psychické a emocionální deprivace u dětí, denní a týdenní výkonnostní křivka

 

Vývojové charakteristiky v předškolním a školním věku

Obecné znaky vývoje; tělesný, funkční, psychomotorický, psychosociální  vývoj, charakteristika předškolního, školního období a období dospívání

 

Hodnocení růstu a vývoje dětí a mládeže

Faktory ovlivňující růst dítěte, antropologické výzkumy v ČR, metody hodnocení růstu, percentilové grafy a práce s nimi, hodnocení růstu v kojeneckém věku, hodnocení nízké hmotnosti, nadváhy a obezity, sekulární trend

 

Výživa kojenců a malých dětí.

Současné doporučení WHO, výhody kojení, kontraindikace kojení. Podpora, prosazování a ochrana kojení ve zdravotnickém systému. Možná zdravotní rizika z výživy, možnosti prevence.

 

Poruchy příjmu potravy 

Mentální anorexie a bulimie u dětí a mládeže (příčiny, možnosti prevence a léčby, kazuistiky). Obezita u dětí a mládeže 

 

Rizika poškození zdraví dětí z provozu a režimu předškolních zařízení

Nemocnost ARO, úrazy a otravy, vadné držení těla, psychické přetížení, biologická, psychická a sociální stránka školní zralosti, individuální hodnocení školní zralosti předškolního dítěte, sociální porozumění dětí předškolního věku; typy a formy předškolních zařízení

 

Rizika poškození zdraví spojená se školní zátěží

Zdroje nepřiměřené zátěže; reakce dítěte na nepřiměřenou zátěž;  poruchy učení, poruchy chování; psychické poruchy spojené se stresem, smyslové vady; příčiny a prevence vadného držení těla

 

Poradenské přístupy (kognitivně behaviorální) ke zvládání školního stresu

 

Typy a formy úrazů a násilí na dětech a mládeži.  Špatné zacházení, syndrom zneužívaného a zanedbávaného dítěte (CAN), syndrom komerčního sexuálního zneužívání (CSES) a vývojové trauma.          

 

Sebevražedné chování a sebepoškozování u dětí a mládeže.

Epidemiologie dat v ČR a světě, rizikové faktory, popis typů a forem, podpora duševního zdraví dětí a mládeže, analýza vybraných kazuistik

 

Sociálně-patologické chování dětí se zaměřením na agresivní chování

Nepřiměřená agresivita, šikana, delikvence, kriminalita, pouliční gangy dětí a mladistvých, zdroje a příčiny sociálně patologické agrese, možnost prevence, ukázka kazuistik

 

Zneužívání návykových látek (tabák, alkohol, drogy) a informačních technologií u dětí a mládeže

 

Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (03.12.2012)

Znalosti z předmětů Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství II. a III.

Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (22.09.2020)

Předmět je zakončen zápočtem. Podmínkou pro získání zápočtu je úspěšné vypracování závěrečného testu. Při neúspěšném vypracování testu jsou možná dvě opakování.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK