PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Klinická výživa - CCPHNU31
Anglický název: Clinical Nutrition
Zajišťuje: Ústav hygieny 3. LF UK (12-HYG)
Fakulta: 3. lékařská fakulta
Platnost: od 2013
Semestr: zimní
Body: 5
E-Kredity: 5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:3/3, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: doc. MUDr. Pavel Těšínský
MUDr. Adam Jirka
Kategorizace předmětu: Zdravotnické obory > Teoretické předměty
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Alena Vlasáková, DiS. (18.06.2014)
Předmět je vyučován v bakalářském studijním programu Specializace ve zdravotnictví - Obor: Veřejné zdravotnictví ve 3. ročníku. Fyziologie a patofyziologie metabolismu a výživy, vyšetření při poruchách vnitřního prostředí a výživy, určení nutričních potřeb, prostředky infúzní terapie, prostředky parenterální výživy a enterální výživy.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Mgr. Alena Vlasáková, DiS. (18.06.2014)

Získat teoretické znalosti a základní praktické dovednosti v oblasti klinické výživy s větším zdůrazněním léčebné výživy, tak aby po ukončení studia mohli studenti vykovávat požadované úkony, např. poradenství v oblasti komunitní výživy s dobrými znalostmi i v oblasti výživy léčebné.

Literatura -
Poslední úprava: Mgr. Alena Vlasáková, DiS. (18.06.2014)

Štěpán Svačina a kol.: Klinická dietologie, vydáno Grada Publishing, Praha 2008,

Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii

Kohout,P., Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl, Praha, 2005

Keller,U., Meier, R., Bertoli,S.: Klinická výživa, nakladatelství Scientia Medica, Praha, 1993

Studijní pomůcka: osnova jednotlivých přednášek z oboru: Klinická výživa, dodávaná studentům v elektronické formě (zasílány na adresu dodanou studenty na e-mailovou adresu s přístupovým heslem)

Metody výuky -
Poslední úprava: Mgr. Alena Vlasáková, DiS. (18.06.2014)

Přednášky, praktika

Požadavky ke zkoušce -
Poslední úprava: Mgr. Alena Vlasáková, DiS. (18.06.2014)

Zápočet se uděluje za 80% účast na praktických cvičeních.

Sylabus -
Poslední úprava: Mgr. Alena Vlasáková, DiS. (18.06.2014)

Přednáškovou část možno rozdělit do dvou oblastí a těmi je

1. dietologie

2. výživa nemocných v závažných klinických stavech

Část zabývající se dietologií se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních diet. Je zde ale rovněž zdůrazňována potřeba zajištění optimální výživy i v případě dlouhodobé restrikce některého nutrientu. Zde je možno zařadit dietu pankreatickou, šetřivou, dietu při coeliakální chorobě, fenylketonurii a podobně. Jsou ale rovněž informace o dietních režimech, které jsou často hraniční mezi výživou léčebnou a výživou komunitní, jako na příklad dieta či spíše režim při dietu, obezitě, aterosklerose a podobně. Je rovněž zmiňována potřeba do určité míry specifického výživového režimu u řady fyziologických stavů, jako je na příklad výživa ve stáří, v těhotenství, základní údaje o výživě při sportovním zatížení.

V druhé hlavní složce jsou studenti seznamováni s výživou u různých závažných zdravotních stavů, jsou probírány požadavky na výživu doplňkovou a to jak formou sippingu, tak také kompletní nutriční péči na příklad při zavedeném PEG. Rovněž jsou probírány i základy výživy parenterální a to jak částečné, tak úplné.

V praktické části provádějí studenti pod vedením erudované nutriční terapeutky mezi jiným sestavování či úpravu jídelníčku u různých chorob, jsou seznamováni s pomocnými metodami, jako je provádění indirektní kalorimetrie, vyšetření pomocí bioimpedance a podobně. Účastní se také edukace pacientů se závažnými chorobami (např. diabetu a podobně).

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK