PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Aplikované principy v gerontologii a geriatrii - B90241
Anglický název: Applied principles in gerontology and geriatrics
Zajišťuje: Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN (11-00590)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Z [HT]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
Garant: prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Jarmila Andrlová (20.05.2020)
Involuční změny organismu na orgánové úrovni a jejich vliv na metabolismus ve vyšším věku. Patofyziologické změny související se stárnutím (poruchy asimilace a utilizace živin, poruchy vylučování, změny metabolismu glukózy, anorexia of aging – vnímání chuti, vůně a žízně). Vybrané (psychiatrické) geriatrické syndromy se vztahem k poruchám výživy (syndrom kognitivního deficitu a demence, poruch paměti a chování, syndrom deliria, depresivní syndrom a syndrom maladaptace). Poruchy termoregulace, poruchy vodního a minerálového hospodářství (syndrom teplotní zátěže a teplotního poškození). Syndrom geriatrické křehkosti a sarkopenie. Diagnostika geriatrické křehkosti / sarkopenie a využití metod měření tělesného složení. Hodnocení nutričního stavu a diagnostika malnutrice a aplikace GLIM kritérií v klinické praxi se zaměřením na fyzikální a antropometrické hodnocení. Problematika poruch polykání ve vyšším věku (presbyfagie, presbydysfagie, dysfagie). Kalkulace nutriční potřeby geriatrického pacienta a hodnocení adekvátnosti nutričních intervencí v čase (požadavky ve zdraví i nemoci, změny energetických nároků s věkem, geriatrický pacient na lůžkách intenzivní péče, dlouhodobý plán nutriční péče). Preventivní výživa v geriariatrii a gerontologii (teorie stárnutí a vliv jednotlivých složek potravy na délku dožití, obecné principy zachování optimální výživy ve vyšším věku). Umělá výživa v geriatrii (modulární dietetika, PND, EV - NGS a PEG, PEJ; PV). Etické aspekty nutriční péče ve vyšším věku a jejich limitace, paliativní a terminální nutriční péče.
Literatura
Poslední úprava: Mgr. Jarmila Andrlová (01.06.2020)

Povinná:

  • Kalvach, Z., Zadák Z., Jirák, R., et al.. Geriatrie a gerontologie.. Praha: Grada, 2004, s. ISBN .
  • Doporučené postupy pro enterální a parenterální výživu (ESPEN) – Geriatrie.
  • Doporučené postupy pro enterální a parenterální výživu (ESPEN) – Demence.

Doporučená:

  • Chernoff, R, et al.. Geriatric Nutrition.. : Jones & Bartlett Publishers, 2013, s. ISBN .
  • UpToDate - Geriatric nutrition: Nutritional issues in older adults.
  • ESPEN guideline on ethical aspects of artificial nutrition and hydration.

Volitelná:

  • Svačina, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.
  • Kasper, Heinrich, Burghardt, Walter. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK