PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Praxe ve vybraném zařízení 1 - B03513 (Výživa dospělých a dětí - prezenční)
Anglický název: Practice in Selected Facility 1
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: letní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/80, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 2 [týdny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Vysvětlení: Ing. Hana Pejšová
Staré označení: B02731
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: Ing. Hana Pejšová, Ph.D.
Atributy: Výživa dospělých a dětí
Klinický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.02.2022)
Předmět pomáhá studentům upevnit teoretické znalosti a prakticky uplatnit získané vědomosti v oblasti nutriční terapie pod vedením zkušených školitelů na klinických pracovištích.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.02.2022)

Student ve spolupráci s pověřeným školitelem na odborné praxi ve vybraném zařízení:

vede rozhovor s klientem/pacientem a získává potřebné informace,

hodnotí antropometrické, fyzikální a biochemické vyšetření,

stanovuje na základě nutriční anamnézy nutriční diagnózu a nutriční plán, vyhodnocuje výsledky poskytované nutriční péče,

zaznamenává individuální nutriční postup do dokumentace a pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení,

uplatní metodiku a využívání plošného nutričního screeningu,

uvádí výsledky práce nutričního týmu do praxe,

komplexně řeší problémy spojené s výživou,

zajišťuje ve spolupráci s ostatními zdravotnickými pracovníky podávání vhodné enterální výživy, modulárních dietetik a sippingu

aplikuje zásady pro vypracování dietního systému a standardů nutriční péče v určitém zdravotnickém zařízení,

zabezpečuje a komplexně řeší uspokojování bio-psycho-sociálních potřeb klientů/pacientů,

pracuje se zdravotnickou technikou, uplatňuje při práci s přístroji bezpečné pracovní postupy,

zajišťuje činnosti spojené s přijetím, překladem či propuštěním klienta/pacienta,

provádí edukační činnost u klienta/pacienta, vytvoří edukační plán pro klienta/pacienta při propuštění do domácího prostředí,

podporuje v rámci ošetřovatelské péče zdraví jedinců, rodin a skupin, spolupracuje na realizaci programů zaměřených na zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva,

podílí se na výzkumných šetřeních a sběru informací,

uplatní moderní teorie, trendy a postupy v poskytování nutriční péče a umí posoudit jejich realizaci v praxi,

efektivně pracuje s odbornou (i cizojazyčnou) literaturou.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.02.2022)

Povinná:

  • HALUZÍKOVÁ, J. Informovaný pacient - spokojený pacient, zdravotník v roli edukátora. In Diagnóza v ošetřovatelství. 7 (2006): 276-280.
  • Svačina, Štěpán, Bretšnajdrová, Alena. Jak na obezitu a její komplikace. Praha: Grada Publishing, 2008, 139 s. ISBN 978-80-247-2395-2.
  • Svačina, Štěpán. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha: Triton, 2013, 286 s. ISBN 978-80-7387-678-4.
  • Svačina, Štěpán, Bretšnajdrová, Alena. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008, 271 s. ISBN 978-80-7387-062-1.
  • Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • Kohout, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 978-80-87250-12-9.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Jana Kolářová (17.02.2022)

Zpracování podrobné nutriční anamnézy zvoleného klienta,

zpracování podrobného nutričního plánu po jednotlivých obdobích,

vyhodnocení energetické a biologické hodnoty stravy za období 1 týden (za využití záznamových archů přijaté stravy), k vyhodnocení student využije dostupnou nutriční databázi vybraného zařízení, vyhodnotí případné nedostatky a navrhne úpravy vypracování statistiky plošného nutričního screeningu za vybrané oddělení a období (screening např. formou Mini Nutritional Assessment či vlastního nutričního screeningu daného zařízení),

příprava krátké přednášky pro klienty na zadané téma, další úkoly zadané školitelem.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK