PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Státní závěrečná zkouška - B03395 (Výživa dospělých a dětí)
Anglický název: Final State Exam
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: letní
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/0, SZ [HT]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Patří mezi: SZ NVDD
Atributy: Výživa dospělých a dětí
Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Klinický předmět
Pořadí Název předmětu
Tématický okruh 1 (TO1)
1 a) Historie výživy b) Pediatrie, její úkoly, základy péče o dítě c) Nutriční epidemiologie – náplň oboru, typy studií, jejich hodnocení, hlavní přednosti a nedostatky.
2 a) Základní složky potravy b) Anemie u dětí c) Proces šíření nákaz
3 a) Vitamínové karence b) Poruchy bílé krevní složky u dětí c) Proces šíření alimentárních nákaz
4 a) Energetický metabolismus b) Psychomotorický vývoj dítěte, fyziologie a jeho poruchy c) Epidemiologie alimentárních nákaz v ČR
5 a) Nutriční screening, vyšetření stavu výživy b) Nefrologie c) Protiepidemická opatření u alimentárních nákaz
6 a) Dieta při dyslipidémii b) Neonatologie c) Dezinfekce ve stravovacích provozech
7 a) Výživa a arteriální hypertenze b) Pneumologie c) Hygienické požadavky na stravovací služby
8 a) Výživa v kardiologii b) Kardiologie c) Primární, sekundární a terciární prevence a úloha výživy
9 a) Dietní prevence diabetes mellitus b) Urgentní stavy v pediatrii c) Výživová doporučení pro populaci dle věkových skupin
10 a) Dieta při diabetes mellitus 1.typu b) Alergická onemocnění c) Hodnocení výživového stavu
11 a) Dieta při diabetes mellitus 2.typu b) Adolescentologie, poruchy příjmu potravy, problematika návykových látek c) Poruchy z nedostatku nebo nadbytku specifických živin (projevy, příčiny, prevence)
12 a) Dietní intervence při obezitě b) Základy endokrinologie c) Druhy potravin a jejich význam ve výživě člověka
13 a) Výživa a pohybová aktivita b) Výživa dítěte v novorozeneckém a kojeneckém věku c) Hlavní živiny: zdroje, význam, nadbytek, deficit
14 a) Dieta a onemocnění skeletu (osteoporóza, klouby, zuby) b) Výživa dítěte v batolecím a předškolním věku c) Vitamíny: zdroje, význam, nadbytek, deficit
15 a) Dieta při hyperurikémii b) Výživa dítěte ve školním věku c) Minerální látky: zdroje, význam, nadbytek, deficit
16 a) Výživa a hematologie, imunologie, alergologie, endokrinologii b) Malnutrice c) Stopové prvky: zdroje, význam, nadbytek, deficit
17 a) Výživa při malnutrici b) Metabolické vady a výživa c) Význam mikroorganismů v potravě
18 a) Dietní opatření při onemocnění horní části GIT (dutina ústní, jícen, žaludek) b) Neprospívání a malabsorpce c) Nutriční toxikologie – zaměření oboru, terminologie, význam
19 a) Dietní opatření při onemocnění dolní části GIT ( tenké, tlusté střevo) b) Potravinové alergie c) Toxické látky v potravinách, limity – kategorie dle rizika, prevence otrav z potravin.
20 a) Dietní opatření při onemocnění GIT (játra, slinivka, žlučové cesty) b) Lipidologie c) Kontaminanty potravin, vstupní cesty do potravního řetězce, prevence
21 a) Dietní opatření při onemocnění močových cest b) Nutriční intervence – EV c) Bezpečnost potravin – dozorové orgány, kompetence v ČR, v EU, systém rychlého varování
22 a) Dieta při renálním selhávání b) Nutriční intervence - PV c) Potravní aditiva – charakterizace, důvody použití, značení, legislativa
23 a) Alternativní výživa, vegetariánství, veganství a další směry b) Nutriční screening c) Endogenní toxické produkty potravin – vznik, nebezpečnost, možnosti snížení negativního účinku
24 a) Mýty a fakta v dietologii b) Obezita c) Nutriční profil kuřáka. Kouření a hmotnost.
25 a) Výživa a neuropsychiatrická onemocnění b) Funkční poruchy GIT u dětí a dospívajících c) Výživa v (primární) prevenci kardiovaskulárních onemocnění
26 a) Nutrigenomika, nutrigenetika b) Průjem c) Výživa v (primární) prevenci nádorových onemocnění.
27 a) Parenterální výživa b) Diabetes mellitus u dětí a dospívajících c) Požadavky na kvalitu pitné vody, limity, rizika
28 a) Enterální výživa b) Onemocnění jater c) Pitný režim, balená voda, ochranné nápoje
29 a) Systém zdravotní péče v ČR a obor nutriční terapie (specialista) b) Onemocnění pankreatu c) Organizace, programy, iniciativy a projekty na podporu správné výživy
30 a) Lékové interakce potravin b) Autoimunitní onemocnění GIT c) Hlavní právní normy týkající se potravin a stravování a typy referenčních norem pro příjem živin – principy, problémy
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (10.05.2022)
Zkouška znalostí ze základních teoretických předmětů profilujícího základu studijního programu. Tematické okruhy - Výživa dětí; Výživa dospělých; Hygiena a epidemiologie.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK