V průběhu studia se studenti musí seznámit zejména s důsledky negativního vlivu výživy na zdraví člověka. Jedná
se o vlivy toxického či infekčního původu. Součástí výuky je také epidemiologie výživy, kde závažné poruchy
zdravotního stavu se objevují jako důsledek nesprávných stravovacích návyků. Rizika alternativních a netradičních
forem výživy, včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštností dětského a dorostového věku, sportovců a
podobně.
Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (28.01.2021)
Povinná:
Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016, 422 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
Křemen, Jaromír, Kotrlíková, Eva, Svačina, Štěpán. Enterální a parenterální výživa. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. ISBN 978-80-204-2070-1.
Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.
Svačina, Štěpán, Bretšnajdrová, Alena. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008, 271 s. ISBN 978-80-7387-062-1.
Svačina, Štěpán, Müllerová, Dana, Bretšnajdrová, Alena. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 978-80-7387-699-9.