Získání znalostí dietetiky u chorob zařazených do oborů interna, chirurgie, pediatrie, gynekologie a malých oborů.
Rozdíly a přednosti výživy klientů různých zemí světa. Náboženské a etnické odlišnosti ve výživě. Znalost
multikulturních aspektů získávají studenti aktuálně od lektorů.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Jana Kolářová (28.01.2021)
Získání znalostí dietetiky u často se vyskytujících či závažných chorob, hlavně u metabolických chorob. Seznámení se s moderními dietetickými přístupy.
Rozdíly mezi nemocničním a lázeňským dietním systémem.
Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici a lázních, nutriční potřeba a spotřeba.
Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří.
Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty.
Dietní systém pro lázně, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech.
Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě.
Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin.
Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.
Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv."kladenské diety".
Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla.
Nové trendy v dietologii - např. - tuky - Olestra, - vláknina -inulin, oligofruktany a další.
Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponent v těchto doplňcích.
Literatura
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)
POVINNÁ LITERATURA:
Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova, nakladatelství Karolinum, 1999
Propedeutika klinické medicíny / Josef Marek, Zdeněk Kalvach, Petr Sucharda a kol. - Vyd. 1. - Praha : Triton, cop. 2001. - 652 s. : il.
Svačina Štěpán : Klinická dietologie Grada
Úvod do medicíny : učebnice pro bakalářské a magisterské studium zdravotnických, paramedicínských a sociálních oborů / Vladimír Pacovský, Petr Sucharda. - 1. vyd. - Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2002. - 150 s.
Heine V: Základy klinické obesitologie Grada 2004
VEITH, W. J.: DIET AND HEALTH. SCIENTIFIC PERSPECTIVES. CRC PRESS-MEDPHARM,BOCA RATON 1998.
LÁZEŇSKÝ DIETNÍ SYSTÉM PRO DOSPĚLÉ A DĚTI KOLEKTIV AUTORŮ 1982,1983 GŘ LÁZNĚ A ZŘÍDLA
DOPORUČENÁ LITERATURA:
Sucharda P Metabolický syndrm - eoidemie 21. století- Súčasná klinická praxe2008
LEITZMANN, C. A SPOL.: ERNÄHRUNG IN PRÄVENTION UND THERAPIE. HIPPOKRATES VERLAG, STUTTGART 2001 Keller, U., Meier,R., Bertoli,S.: Klinická výživa. Scientia medica,Praha 1993
Kohout,P, Kotrlíková,E.: Základy klinické výživy. Nakladatelství Krigl,Praha, 2005
Maughan,R.J., Berke,L.M.(editoři): Výživa ve sportu. Nakladatelství Galén,Praha,2006
Mařatka,Z. a spol.: Gastroenterologie, Universita Karlova,nakladatelství Karolinum, 1999
Navrátilová,M., Češková,E., Sobotka,L.: Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000
Provazník, K. a spol.: Manuál prevence v lékařské praxi, I.-V: díl, Nakladatelství Fortuna, Praha, 1998
PERLÍN, C.: EKONOMICKÉ MOŽNOSTI PREVENCE OBEZITY Z HLEDISKA VÝŽIVY. VÝŽIVA A POTRAVINY, 61, 2006, Č. 1, S. 12-13 Feldheim,W., Steimetz,R.: Ernährunglehre, Verlag W.Kohlhammer, Stuttgart,Berlin, 1998
Hope,R.A.,Longmore,J.M., Hodgetts,TJ., Ramrakra,P.S.: Oxfordská příručka klinické medicíny. Victoria Publishing,Praha, 1995
Kadlec, Pavel a kol.: Technologie potravin, díl I a II, VŠCHT, Praha 2002
Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy, Výživa a potraviny, 60, 2005, č.6, s. 159-160
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Vladislava Kohútová (16.11.2020)