PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Přehled klinické dietologie - B02785 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Anglický název: Overview of Cinical Dietetics
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 6
E-Kredity: 6
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
letní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/0, Z [HS]
letní s.:4/0, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: MUDr. Eva Horová, Ph.D.
Patří mezi: Povinné NVDD K 2.r._23/24
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Klinický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2022)
Specializované nutriční postupy při onemocnění ledvin, močových cest a u dialýzovaných pacientů (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace a prevence u akutního a chronického selhání ledvin, nemoci glomerulů, nefrotického syndromu, vrozených vad, zánětům močových cest, infekčních zánětů ledvin, kamenů ledvinových i močových). Nutriční postupy a opatření u jednotlivých renálních onemocnění a onemocnění močových cest. Aktuální nutriční postupy při hemodialýze a při peritoneální dialýze. Výživová opatření po transplantaci ledvin. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících. Specializovaný nutriční postup při diabetes mellitus (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, prevence. Nutriční postupy a opatření při zavedené inzulínové pumpě. Úprava výživy ke stavu a léčbě onemocnění, věku a fyzické aktivitě. Poradenská činnost a spolupráce s diabetologickou sestrou.) Specializované nutriční postupy v chirurgii (Obecné zásady perioperační výživy. Výživa u pacientů po chirurgických výkonech na zažívacím traktu. Zvláštnosti výživy u dětských pacientů. Perioperační výživa v traumatologii. Perioperační výživa u chirurgických výkonů mimo GIT. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících) Specializovaný nutriční postup při dně (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Dietní opatření při kombinaci dny s dalšími chorobami. Základní dietní zásady při léčbě a prevenci choroby) Specializované nutriční postupy při diabetu, dyslipidémii, obezitě, metabolickém syndromu (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčba. Diabetes jako rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění, diabetická dyslipidémie, diabetes - porucha metabolismu nejen sacharidů, nýbrž i lipidů a proteinů. Výskyt abdominální obezity - základní diagnostické kritérium metabolického syndromu. Výživová doporučení a postupy. Výživový preventivní program).
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2022)

Dyslipidemie od A do Z

Jod a poruchy štítné žlázy

Nutrigenetika a nutrigenomika

Biopotraviny, funkční potraviny, geneticky modifikované potraviny

Diabetes mellitus I. a II. typu

Arteriální hypertenze od A do Z

Klouby, kosti, zuby od A do Z

Onemocnění GIT

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (06.05.2022)

Povinná:

  • Zlatohlávek Lukáš a kol.. Klinická dietologie a výživa. Praha: CurrentMedia, 2019, s. ISBN .
  • Zlatohlávek Lukáš a kol. . Interna pro bakalářské a magisterské obory. Praha: CurrentMedia, 2017, s. ISBN .

Studijní opory
Poslední úprava: STDOWNER (21.09.2020)

MS Teams: Přehled klinické dietologie 20/21 B02785

1.       Cíl kapitoly: Cílem kapitoly je prohloubení znalostí v základní a stěžejním předmětu pro obor. 

2.       Klíčová slova k danému tématu: Metabolismus, diabetes meliitus, dyslipidemie, problematika gastrointerstinálního traktu, jednotlivé systémy

3.       Orientační čas na prostudování: dle schopností daného jedince

4.       Strukturovaná výkladová část: viz přiložrné kapitoly a kapitoly knih v doporučené literatuře

5.       Úkoly k řešení: nastudovat texty

6.       Shrnutí kapitoly: Kompelxní znalosti z dietologie a klinické výživy

7.       Kontrolní otázky či kontrolní text: není třeba

8.       Klíč k řešení: NA

9.       Pojmy či pojmová mapa k zapamatování: viz klíčová slova, ale 50x do hloubky dle textů

11.   Literatura k danému tématu: 

Zlatohlávek et al.: Klinická dietologie a výživa, Current Media, Praha, 2019

Zlatohlávek et al.: Interna pro Bc. a Mgr. obory, Current Media, 2017

Svačina Š. Mullerová D., Bretšnajdrová A.: Dietologie edice Lékařské repetitorium Triton Praha 2010
Vrablík, M. a kolektiv: Otazníky kardiovaskulární prevence 2009. Facta 2009
Perušičová, J., Češka, R.: Kardiabetes. Fama, Brno 2009

 http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie

Rozpis výuky -
Rozpis datumový
Den Datum Popis Učitel Soubory Poznámka Hodnocení
Středa07.02.20247.2.2024 středa (8:00-16:30) 08:00-09:00 Novinky v managementu DM 2. typu Dr. Pehr 09:00-09:45 Novinky v managementu DM 1. typu Dr. Dat Do 10:00-10:45 Nové trendy v nutriční podpoře na JIP Dr. Křížová 10:45-11:45 Výživa neprospívajících a obézních dětí Mgr. Weidenthalerová 11:45-13:00 Pauza na oběd 13:00-14:00 Obezita – novinky v terapii, bariatrie Dr. Žůrková 14:00-14:45 Novinky v péči o pacienta s aterosklerózou, dyslipidémií Dr. Šatný 15:00-16:00 Nefarmakologická opatření u pacientů s KV onemocněním Dr. Foglarová Konzultace MGR2 Přehled klin Diet kombi 23_24.docx [ALL] 
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK