PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Alternativní výživa - B02783 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Anglický název: Alternative Nutrition
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/4, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Patří mezi: Povinné NVDD K 2.r._23/24
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Klinický předmět
Soubory Komentář Kdo přidal
stáhnout Studijní podpora AV.pdf Studijní podpora pro kombinovanou formu studia předmětu Alternativní výživa. Mgr. Aneta Hásková
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.05.2022)
Absolvováním předmětu si student prohloubí znalosti o různých formách alternativní výživy. Dokáže přesně identifikovat možná rizika vyplývající z nutričních deficiencí zejména ve vztahu k jednotlivým cílovým skupinám, různým alternativním směrům a míře restrikce. Dále bude schopen určit faktické složení stravy a porovnat zjištěné s aktuálními potřebami pacienta/klienta. V rámci praktické části výuky jsou studenti vedeni ke kritickému myšlení a porozumění textu. Součástí výuky je praktický nácvik komunikace s pacientem/klientem/rodinnými příslušníky.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.05.2022)

Základní principy a formy alternativní výživy.

Společné prvky různých alternativních forem výživy.

Typy vegetariánských forem výživy a jejich složení. Veganství.

Základní principy stravování dle ájurvédy.

Další formy alternativní výživy:

Makrobiotika, raw strava, dělená strava, strava dle krevních skupin, paleodieta atd.

Možná rizika nutričních deficiencí jednotlivých mikro - i makronutrientů. Možné psychologicko-nutriční souvislosti.

Základní principy komunikace se zastánci alternativní výživy. Kritické myšlení v dané problematice.

Možná pozitiva a úskalí jednotlivých forem a míry restrikce u alternativní výživy.

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.05.2022)

Povinná:

  • Zlatohlávek, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016, 422 s. ISBN 978-80-88129-03-5.
  • Frühauf, P, Pozler, O, Kotalová, R, Bayer, M. Postoj České pediatrické společnosti k alternativní výživě. In Pediatriae. 62 (2007): 111-113.
  • Internetový portál bezpečnosti potravin, českých odborných společností, zahraniční portály odborných společností.

Studijní opory
Poslední úprava: STDOWNER (21.09.2020)

MS Teams: Alternativní výživa 20/21 B02783

Metody výuky
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.05.2022)

Přednáška, cvičení, samostatná práce

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Mgr. Aneta Hásková (15.10.2023)

Účast na výuce ve stanovený termín 25. 11. 2023

Pro jedince co se účastní výuky:

Příprava samostatné práce (na vybrané téma) (2-3 A4) 

- Představení výživového směru

- pomyslná pro/pomyslná proti

- Min. 3 denní jídelníček v daném výživovém směru (zhodnocený), návrh změny (je-li třeba), kazuistika +

- Nejméně 2-3 studie na vybrané téma, ideálně nejvyšší úrovně studií

Pro jedince co se NEúčastní výuky:

1) Příprava samostatné práce (na vybrané volitelné téma alternativního stravován/směru) (délka 3-4 A4)

-Představení výživového směru

- Pomyslná pro/pomyslná proti

- Min. 10 denní jídelníček v daném výživovém směru (zhodnocený), návrh změny (je-li třeba), kazuistika pokud je k dispozici

- Nejméně 5 studií na vybrané téma, ideálně nejvyšší úrovně studií

+ Powerpointová prezentace – min. 17 slidů  - na stejné téma

2) Přehledový článek na téma - Alternativní stravování/výživa - hlavní důvody, nejčastější typy alternativního stravování, rozdělení, možná úskalí/pozitiva apod. Délka minimálně 3 A4 (Úvod, Hlavní text, Výsledky, Závěr, Diskuze, Použitá literatura)

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK