PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa v gerontologii - B02780 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Anglický název: Nutrition in Gerontology
Zajišťuje: Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN (11-00590)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: 3
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/4, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: prof. MUDr. Eva Topinková, CSc., MUDr. Pavla Mádlová, Mgr. Ing. Tereza Vágnerová
Další informace: https://geri.lf1.cuni.cz/
Poznámka: nutno dodat lékařské potvrzení
povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.
Patří mezi: Povinné NVDD K 2.r._23/24
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Klinický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (09.05.2022)
Fyziologické změny metabolismu ve vyšším věku.
Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (09.05.2022)

Povinná:

  • Kalvach, Zdeněk, Zadák, Zdeněk, Jirák, Roman, Zavázalová, Helena, Sucharda, Petr, a kolektiv. Geriatrie a gerontologie. : Grada, 2004, 864 s. ISBN 978-8024770383.
  • Svačina, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.
  • Kasper, Heinrich, Burghardt, Walter. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015, 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6.
  • Doporučené postupy pro enterální a parenterální výživu (ESPEN) – Geriatrie.

    Doporučené postupy pro enterální a parenterální výživu (ESPEN) – Demence.

Doporučená:

  • CHERNOFF, R, et al. Geriatric Nutrition. : Jones & Bartlett Learning, 2013, 582 s. ISBN 978-0763782627.
  • UpToDate - Geriatric nutrition: Nutritional issues in older adults.

    ESPEN guideline on ethical aspects of artificial nutrition and hydration.

Studijní opory
Poslední úprava: STDOWNER (21.09.2020)

MS Teams: Výživa v gerontologii 20/21 B02780

1.     Geriatrie a gerontologie

Klíčová slova:

- gerontologie, klinická gerontologie (geriatrie), sociální gerontologie, klasifikace stáří, kalendářní věk, biologický věk, geriatrické syndromy

Učební cíle:

-       Charakterizovat gerontologii jako obor s jeho součástmi.

-       Definovat věkové kategorie seniorského věku, kalendářní a biologický věk.

Otázky a úkoly:

1.     Definujte obor gerontologie, co je náplní tohoto oboru?

2.     Jaké vědní disciplíny jsou součástí širšího oboru gerontologie a čím se zabývají?

3.     Vysvětlete pojmy kalendářní a biologický věk.

4.     Charakterizujte nejvýznamnější změny spojené s biologickým stárnutím, stárnutím psychickým a sociálním.

 

2.     Demografické stárnutí populace, očekávané demografické trendy

Klíčová slova:

-  populační/demografické stárnutí populace, střední délka života, věková struktura populace, nemocnost ve stáří

Učební cíle:

-        Popsat současnou demografickou strukturu české populace.

-        Upozornit na souvislosti stárnutí populace a měnící se zdravotní potřeby seniorů.

-        Zdůraznit nutnost chápat stáří v kontextu předchozího života a preventivní opatření pro zdravé stárnutí uplatňovat v průběhu celého života.

Otázky a úkoly:

1. Popište současnou demografickou strukturu české populace a demografické trendy do budoucna.

2. Jak ovlivňují demografické změny potřebu zdravotní péče a zdravotně-sociálních služeb o seniorskou populaci?

3. Vysvětlete pojem „life-course“ přístup v prevenci pro zdravé stárnutí.

 

3.     Nemocnost a specifika klinických projevů ve vyšším věku

Klíčová slova:

-  nemocnost, atypické projevy nemoci ve vyšším věku, geriatrické syndromy, polymorbidita

Učební cíle:

-      Charakterizovat odlišnosti v nemocnosti a klinických projevech chorob.

-      Vysvětlit pojem multimorbidita a její dopady pro jedince i poskytování zdravotní péče.

-      Popsat typické geriatrické klinické problémy (geriatrické syndromy).

Otázky a úkoly:

1. Jaké jsou charakteristiky nemocnosti ve vyšším věku?

2. Jaké jsou zvláštnosti v klinických projevech nemocí ve stáří?

3. Definujte pojem multimorbidita.

 

4.     Nemocnost a funkční postižení, WHO koncept

Klíčová slova:

-  funkční zdatnost, dysabilita, zdravotní znevýhodnění, ICF klasifikace WHO

Učební cíle:

-       Vysvětlit pojem zdravotní znevýhodnění, funkční stav, hendikep.

-       Charakterizovat disabilitu, členění seniorské populace podle funkční zdatnosti.

-       Vysvětlit problematiku funkčního hodnocení seniora, nejčastější metody a postupy.

Otázky a úkoly

1. Vysvětlete pojem zdravotní znevýhodnění, funkční stav, hendikep.

2. Charakterizujte zdravotní postižení, uveďte členění seniorské populace podle funkční zdatnosti.

 

5.     Fyziologické změny stárnoucího organismu

Klíčová slova:

-  fyziologické stárnutí, orgánové změny v průběhu stárnutí

Cíl:

-       Popsat rozdíl mezi fyziologickým a patologickým stárnutím.

-       Popsat obvyklé fyziologické změny orgánových systémů v průběhu stárnutí.

Otázky a úkoly:

1. Popište rozdíl mezi fyziologickým a patologickým stárnutím.

2. Popište obvyklé fyziologické změny orgánových systémů v průběhu stárnutí.

3. Definujte nejvýznamnější změny zažívacího systému ve stáří, zejména s ohledem na vztah k výživě.

 

6.     Kognitivní a psychologické změny související se stárnutím

Klíčová slova:

-  psychologie stárnutí a stáří, kognitivní funkce, věkově podmíněné změny poznávacích funkcí, mírná kognitivní porucha, syndrom demence

Učební cíle:

-       Popsat změny psychiky a charakterizovat psychologické stárnutí.

-       Popsat změny kognitivních funkcí v průběhu stárnutí.

-       Odlišit fyziologické změny od mírné kognitivní poruchy a demence.

-       Seznámit studenty diagnostickými postupy při objasňování intelektových poruch.

 

7.     Geriatrické syndromy a jejich význam pro nutriční terapii

Klíčová slova:

-  psychologie stárnutí a stáří, kognitivní funkce, věkově podmíněné změny poznávacích funkcí, mírná kognitivní porucha, syndrom demence

Učební cíle:

-       Popsat změny psychiky a charakterizovat psychologické stárnutí.

-       Popsat změny kognitivních funkcí v průběhu stárnutí.

-       Odlišit fyziologické změny od mírné kognitivní poruchy a demence.

-       Seznámit studenty diagnostickými postupy při objasňování intelektových poruch.

Otázky a úkoly:

1. Charakterizujte termín „geriatrický syndrom“.

2. Uveďte příklady nejvýznamnějších geriatrických syndromů.

3. S jakými nutričními problémy se setkáte u pacientů s demencí?

 

8.     Funkční geriatrické hodnocení

Klíčová slova:

-  funkční geriatrické hodnocení, komplexní geriatrické hodnocení, screeningové testy

Učební cíle:

-       Seznámit se rozumět principům funkčního geriatrického hodnocení (CGA).

-       Umět definovat jednotlivé oblasti CGA.

-       Chápat důležitost CGA s ohledem na nutriční stav seniora.

Otázky a úkoly:

1.  Definujte termín komplexní geriatrické vyšetření a jeho cíle.

2.  Které oblasti v rámci CGA hodnotíme?

3.  Jaké nástroje a testy můžete použít pro hodnocení fyzické zdatnosti a mobility pacienta.

4. Jaké informace z testů soběstačnosti a testů kognitivních funkcí jsou pro práci nutričního terapeuta důležité.

 

9.     Koncept zdravého a aktivního stárnutí

Klíčová slova:

-  teorie stárnutí, zdravé stárnutí, aktivní stárnutí, preventivní programy, podpora zdraví

Učební cíle:

-       Porozumět principům teorií stárnutí a potencionálním nutričním prediktorům stáří.

-       Definovat pojem podpora zdraví s důrazem na vyšší věk, role sebepéče v péči o zdraví.

-       Vysvětlit koncept aktivního a zdravého stárnutí (AHA = Active and Healthy Aging).

Otázky a úkoly:

1. Jaké potenciální nutriční prediktory nacházíme v teoriích stárnutí?

2. Definujte pojem podpora zdraví s důrazem na vyšší věk, role sebepéče v péči o zdraví.

3. Vysvětlete koncept aktivního a zdravého stárnutí (AHA = Active and Healthy Aging).

4. Jaké změny ve Vašem vlastním životě plánujete, abyste zvýšil/a své šance na stáří ve zdraví?

5. Definujte pojem „Blue Zones“.

 

10.  Multidisciplinární přístup u geriatrického pacienta

Klíčová slova:

-  geriatrický tým, case management, multiprofesní a interdisciplinární péče o geriatrického pacienta, lůžková akutní a následná péče, komunitní péče

Učební cíle:

-       Definovat komplexní potřeby seniora a odpovídající multiprofesní a interdisciplinární přístup.

-       Popsat složení geriatrického týmu a úlohu (kompetence) jednotlivých profesí lékařských, nelékařských zdravotnických pracovníků a nezdravotnických pracovníků.

Otázky a úkoly:

1. Definujte komplexní potřeby seniora a zdůvodněte odpovídající multiprofesní a interdisciplinární přístup.

2. Popište složení geriatrického týmu a úlohu (kompetence) jednotlivých profesí lékařských, nelékařských zdravotnických pracovníků a nezdravotnických pracovníků.

3. Uveďte příklady práce geriatrického týmu z vaší profesní zkušenosti v péči o pacienta seniora.

 

11.  Systém zdravotní a sociální péče o seniory v ČR a ve světě 

Klíčová slova:

-  primární péče, specializovaná ambulantní geriatrická péče, nemocniční péče, následná a dlouhodobá péče, sociální služby pro seniory, integrované služby sociálně-zdravotní

Učební cíle:

-       Vysvětlit obecné principy v péči o seniory.

-       Charakterizovat systém zdravotní péče v ČR s ohledem na gerontologické pacienty.

-       Porozumět provázanosti zdravotních a sociálních služeb a potřebě integrovaného systému zdravotně-sociální péče o seniorskou populaci.

Otázky a úkoly:

1. Jaké jsou základní principy pro koncipování zdravotní péče o seniory?

2. Vysvětlete, proč je nezbytná provázanost zdravotní a sociální péče na systémové úrovni i v individuální péči.

3. Jaká je úloha a náplň činnosti geriatrických ambulancí?

 

12.  Obecné principy nutriční péče

Standard nutriční péče vytvořený ve spolupráci s Českou gerontologickou a geriatrickou společností ČLS JEP a Českou asociací nutričních terapeutů – viz http://www.cant.cz/pracovni-skupiny-2/#standardizace

 

13.  Nutriční screening a proces nutriční péče v geriatrii 

Klíčová slova:

-  nutriční screening, MNA, proces nutriční péče.

Učební cíle:

-       Seznámit se screeningovými nástroji používanými v geriatrii.

-       Popsat princip jejich použití.

-       Popsat proces nutriční péče.

Otázky a úkoly:

1. V čem je MNA specifický oproti běžným nutričním screeningům a jaké jsou jeho alternativy?

2. Definujte proces nutriční péče v geriatrii.

 

14.  Diagnostika malnutrice

Klíčová slova:

-  malnutrice, podvýživa, GLIM kritéria, DMR

Učební cíle:

-       Seznámit se s novým algoritmem nutriční diagnostiky dle GLIM.

-       Umět používat nová dg. kritéria malnutrice v klinické praxi.

-       Popsat odlišnosti v diagnostice malnutrice u seniorů.

Otázky a úkoly:

1.     Definujte algoritmus nutriční diagnostiky dle GLIM.

2.     Jaké jsou odlišnosti dg. kritérií pro geriatrické pacienty?

3.     Jaký subtyp podvýživy je pro seniory typický?

 

15.  Hodnocení nutričního stavu v geriatrii

Klíčová slova:

-  stav výživy, anamnéza, antropometrie, tělesné složení, laboratorní markery

Učební cíle:

-       Popsat podrobně jednotlivé části hodnocení nutričního stavu.

-       Seznámit se s odlišnostmi v hodnocení nutričního stavu u seniorů.

-       Umět pracovat s výsledky podrobného vyšetření a zhodnocení nutričního stavu.

Otázky a úkoly:

1. Jaké jsou hlavní části nutriční anamnézy?

2. Jaké parametry posuzujeme v rámci antropometrického hodnocení?

3. Jaké metody tělesného složení máme k dispozici?

4. Vysvětlete, jakou úlohu hrají laboratorní parametry v hodnocení nutričního stavu.

 

16.  Potřeba živin ve stáří 

Klíčová slova:

-  energetická potřeba, bílkoviny, vitamin B12, vitamin D, vápník

Učební cíle:

-       Umět zhodnotit energetickou potřebu a potřebu živin ve stáří.

-       Definovat nejdůležitější deficity mikronutrientů ve stáří.

Otázky a úkoly:

1. Jak se mění energetická potřeba ve stáří?

2. Kdy je vhodné navýšit příjem bílkovin nad DDD?

3. Jaké mikronutrienty jsou ve stáří deficitní?

 

17.  Nutriční podpora

Klíčová slova:

-  nutriční podpora, suplementace, perorální nutriční doplňky, enterální výživa, parenterální výživa

Učební cíle:

-       Rozumět základním pravidlům poskytování nutriční podpory.

-       Umět rozlišit jednotlivé druhy nutriční podpory a jejich použití.

-       Seznámit se s používanými farmaky a suplementy ve stáří.

Otázky a úkoly:

1.  Jakým způsobem přizpůsobujeme stravu geriatrickým pacientům?

2.  Jaké formy nutriční podpory máme k dispozici?

3.  Za jakých okolností nepodáváme umělou výživu?

 

18.  Geriatrická křehkost

Klíčová slova:

-  geriatrická křehkost, sarkopenie, index křehkosti, SPPB

Učební cíle:

-       Umět definovat pojem geriatrická křehkost.

-       Rozumět faktorům podílejícím se na rozvoji křehkosti.

-       Definovat nástroje používané k diagnostice křehkosti.

Otázky a úkoly:

1.     Definujte pojem geriatrická křehkost.

2.     Jaké faktory se podílejí na rozvoji geriatrické křehkosti?

3.     Pomocí jakých nástrojů diagnostikujeme geriatrickou křehkost?

 

19.  Sarkopenie

Klíčová slova:

-  sarkopenie, diagnostická kritéria a postupy, svalová hmota, síla a funkce, klinické projevy a důsledky sarkopenie, sarkopenická obezita, léčebné postupy u sarkopenie

Učební cíle:

-     Seznámit studenty s diagnostickými kritérii a postupy pro diagnózu sarkopenie, jejími klinickými projevy.

-     Prezentovat metody pro hodnocení množství svalové hmoty a svalové funkce v podmínkách běžné klinické praxe.

-     Zdůraznit význam (pod)výživy u sekundární sarkopenie u malnutrice a kachexie.

-     Popsat léčebné postupy u sarkopenie s důrazem na nutriční intervence.

Otázky a úkoly:

1.     Definujte pojem sarkopenie, její klinické projevy a důsledky.

2.     Jaký je postup vyšetření pro diagnózu sarkopenie?

3.     Popište vztah malnutrice a sarkopenie?

4.     Jaké jsou možnosti nutriční intervence v léčbě sarkopenie?

 

20.  Cévní mozkové příhody a poruchy polykání

Klíčová slova

-  orální zdraví, orální hygiena, involuční změny v dutině ústní ve stáří, xerostomie, salivace  

Učební cíle:

-       Vysvětlit změny v dutině ústní související s věkem.

-       Umět posoudit zdraví dutiny ústní u seniorů.

-       Znát význam dentální hygieny a péče o dutinu ústní u seniorů.

-       Umět charakterizovat vliv špatného stavu dutiny ústní na nutriční stav seniora.

Otázky a úkoly:

1.     Jak rozdělujeme cévní mozkové příhody?

2.     Čím ohrožuje dysfagie (geriatrické) pacienty?

3.     Definujte model modifikace stravy a tekutin dle IDDSI.

 

21.  Orální zdraví a poruchy žvýkání

Klíčová slova

-  orální zdraví, orální hygiena, involuční změny v dutině ústní ve stáří, xerostomie, salivace  

Učební cíle:

-       Vysvětlit změny v dutině ústní související s věkem.

-       Umět posoudit zdraví dutiny ústní u seniorů.

-       Znát význam dentální hygieny a péče o dutinu ústní u seniorů.

-       Umět charakterizovat vliv špatného stavu dutiny ústní na nutriční stav seniora.

Otázky a úkoly:

1.     Popište involuční změny (změny v ústech související s věkem) v dutině ústní u seniora.

2.     Jak posoudíte orální zdraví seniora?

3.     Popište vliv špatného stavu dutiny ústní na nutriční stav seniora.

4.     Vysvětlete, jak může ústní péče zlepšit výživu seniora.

 

22.  Hojení chronických ran

Klíčová slova:

-  chronické rány, nutriční suplementace, energetická potřeba, bílkoviny

Učební cíle:

-       Seznámit studenty s procesy ovlivňujícími energetické nároky v přítomnosti chronické rány.

-       Definovat substráty nutné ke správnému hojení rány.

Otázky a úkoly:

1.     Jakým způsobem ovlivňuje chronická rána potřebu substrátů?

2.     Jaké makro a mikro nutrienty hrají v hojení ran významnou roli?

 

23.  Interakce potravin a léčiv

Klíčová slova:

-  interakce léčiv s potravou, bezpečnost farmakoterapie, biologická dostupnost, farmakodynamické interakce, farmakokinetické interakce

Učební cíle:

-       Podat ucelený přehled o principech známých interakcí léků s potravou.

-       Přiblížit význam nutričního režimu pro účinnost a bezpečnost léků.

Otázky a úkoly:

1. Jakými mechanismy probíhá interakce mezi léky a potravou?

2. Jaké účinky jsou přisuzovány alkoholu a jeho rizikům při současné konzumaci léků?

3. Definujte pojem „na lačno“.

 

24.  Etické problémy ve stáří včetně problematiky paliativní a konce života

Klíčová slova:

-  etické principy v geriatrické péči, paliativní péče, end-of-life (terminální) péče, ukončení léčby, nezahájení léčby

Učební cíle:

-       Seznámit studenty se základními etickými principy a jejich aplikací při poskytování zdravotní péče u seniorů.

-       Charakterizovat paliativní a terminální péči.

-       Popsat principy výživy a hydratace u geriatrických nemocných v (pre)terminální péči.

Otázky a úkoly:

1. Vysvětlete základní etické principy péče o seniory.

2. Charakterizujte jednotlivé problémové oblasti z hlediska etických aspektů péče o seniory.

3. Jaké jsou základní principy podávání výživy a hydratace v terminální péči.

 

Doporučená literatura:

VOLKERT, Dorothee, et al. ESPEN guideline on clinical nutrition and hydration in geriatrics. Clinical Nutrition, 2019, 38.1: 10-47.

VOLKERT, Dorothee, et al. ESPEN guidelines on nutrition in dementia. Clinical nutrition, 2015, 34.6: 1052-1073.

BURGOS, Rosa, et al. ESPEN guideline clinical nutrition in neurology. Clinical Nutrition, 2018, 37.1: 354-396.

DRUML, Christiane, et al. ESPEN guideline on ethical aspects of artificial nutrition and hydration. Clinical Nutrition, 2016, 35.3: 545-556.

CRUZ-JENTOFT, Alfonso J., et al. Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosis. Age and ageing, 2018, 48.1: 16-31.

CRUZ-JENTOFT, Alfonso J., et al. Sarcopenia: European consensus on definition and diagnosis. Age and ageing, 2010, 39.4: 412-423.

MORLEY, John E., et al. Sarcopenia with limited mobility: an international consensus. Journal of the American Medical Directors Association, 2011, 12.6: 403-409.

JENSEN, Gordon L., et al. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition: a consensus report from the global clinical nutrition community. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 2019, 43.1: 32-40.

CEDERHOLM, Tommy, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clinical Nutrition, 2017, 36.1: 49-64.

 

UpToDate - Geriatric nutrition: Nutritional issues in older adults.

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Jana Kolářová (03.04.2023)

ZÁPOČET - za docházku (lze omluvit jednu absenci), ZKOUŠKA - 1. termín: vypracování testu na známku, 2. a další termín: ústní přezkoušení.

Prezentace z jednotlivých okruhů budou studentům poskytnuty a zaslány po domluvě s vyučujícím.

Okruhy otázek v testu:

-léky vyvolávající anorexii

-primární a sek důsledky malnutrice

-rizikové faktory malnutrice

-potřeby jednotlivých živin u seniora

-dysfagie, fáze polykání

-sarkopenie

-rizikové faktory vzniku dekubitu

-dělení ran

-testy k vyšetření demence

-testy k hodnocení soběstačnosti

-testy ke zjištění dysfagie

-stav výživy u seniora

-specifická nutriční suplementace

-interakce léků a bylinek

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK