PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Speciální nutriční propedeutika - B02767 (Výživa dospělých a dětí - kombinovaná)
Anglický název: Introduction to Special Nutrition
Zajišťuje: IV. interní klinika – gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN (11-00540)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2021
Semestr: zimní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:4/4, Z+Zk [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Vysvětlení: doc. MUDr. František Novák, Ph.D.
Další informace: http://int4.lf1.cuni.cz/
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: doc. MUDr. František Novák, Ph.D.
Atributy: Výživa dospělých a dětí kombinovaná
Klinický předmět
Anotace
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)
Náplní předmětu jsou základy specializované nutriční péče u hospitalizovaných a ambulantních pacientů.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)

1. Plošný nutriční screening (Úvod do problematiky modulu. Metodika tvorby screeningových dotazníků pro dětské a dospělé pacienty, dle věkových skupin v jednotlivých typech zařízení, vyhodnocování získaných dat, práce se získanými daty.)

2. Vyšetření vedoucí ke zjišťování výživového stavu dětského a dospělého pacienta (Nutriční anamnéza, fyzikální vyšetření, antropometrické údaje, laboratorní vyšetření biochemická a hematologická, bioelektrická impedance.

3. Malnutrice (Diagnostika malnutrice u dítěte a dospělého - rozdělení. Vliv malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Výskyt u jednotlivých onemocnění a věkových skupin. Riziko rozvoje malnutrice v průběhu hospitalizace u jednotlivých onemocnění.

4. Nutriční tým (Definice nutričního týmu, úkoly, jeho složení a způsob práce).

5. Stupňovitá nutriční péče (Definice úkolů a cíl v nutriční péči o dospělé a dětské pacienty.)

6. Klinická dietologie (význam dietních opatření v klinické výživě, dietní systém, individuální diety a edukace)

7. Indikace a aplikace speciálních forem nutriční podpory (sipping, sondová enterální výživa a parenterální výživa u dospělých a dětí za hospitalizace a v domácím prostředí).

8. Standardizace nutriční péče (Systematické posuzování výživového stavu dětského a dospělého pacienta, odpovídající úpravy stravy, včasné použití prostředků enterální klinické výživy, dokumentace a hodnocení účinků nutriční intervence. Nutriční protokol.)

Literatura
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)

Povinná:

  • Zadák, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči 2., rozšířené a aktualizované vydání. Praha: Grada, 2008, s. ISBN 978-80-247-7029-1.
  • Urbánková, Pavla Urbánek, Libor. Klinická výživa v současné praxi. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 s. ISBN 978-80-7013-473-3.
  • Sobotka, Luboš, Allison, S. P. (eds.). Basics in clinical nutrition. Praha: Galén, 2011, 723 s. ISBN 978-80-7262-821-6.
  • Svačina, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, 505 s. ISBN 978-80-7262-676-2.

Studijní opory
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

Organizace a náplň kurzu-podmínky pro udělení zápočtu a složení zkoušky: V průběhu studia jsou studentům zadávány jednotlivé úseky k domácímu samostudiu (jejich obsah viz výše „osnova kurzu po tematických blocích“). Student svůj postup průběžně sám kontroluje včetně kontrolních otázek a problémů, popř. konzultuje s vyučujícím (konzultace osobní, e-mailové, telefonické). Finální kontrola je provedena ústní zkoušky. Kontrolu studia rovněž provádí student sám v rámci e-learningu. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům. Otázky jsou vedle doporučené literatury podkladem pro samostatnou práci, především pro vyhledávání relevantních informací na internetu a intranetu a tím i k praktickému procvičování teoretických poznatků.

Další studijní opory:
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Port%C3%A1l:Nutri%C4%8Dn%C3%AD_terapie
oddíl Nutriční propedeutika
Doplňující literatura:
Vybrané kapitoly z klinické výživy I, P. Kohout: Z. Rušavý, Z. Šerclová Forsapi 2010 , ISBN 978- 80-87250-08-2

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK