Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Specializované nutriční postupy po operaci střev a při střevních vývodech (Indikace provedení střevního vývodu –
nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o dětské a dospělé pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých
vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom
krátkého střeva. Problematika výživy u dětských a dospělých pacientů po operacích střeva a se střevními vývody.
Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření dle věku. Povolené a zakázané
potraviny a technologické postupy. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících.
Specializované nutriční postupy při idiopatických střevních zánětech (Idiopatické střevní záněty – Crohnova
choroba, ulcerózní kolitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, průběh onemocnění, léčebné možnosti,
komplikace, prevence. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitida. Edukace dospělého, dítěte a osob
o dítě pečujících.)
Specializované nutriční postupy při dětských střevních onemocněních (Etiologie, klinický obraz, diagnostika,
léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých onemocnění. Průjmy akutní infek ní i neinfek ní etiologie. Chronické
průjmy, zácpa. Specializovaná nutriční opatření při jednotlivých typech onemocnění a cílená hydratace. Edukace
dítěte a osob o dítě pečujících.)
Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné
možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní
zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. Edukace dítěte a osob o dítě pečujících.)
Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku (Etiologie,
klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci
a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů. Edukace osob o dítě pečujících.)
Specializované nutriční postupu při onemocnění jater (funkce jater, diagnostika onemocnění jater, typické
symptomy a syndromy při onemocněních jater, nutriční podpora při onemocnění jater, transplantace jater, vrozená
metabolická onemocnění
Specializované nutriční postupy při onemocněních žlučníku a žlučových cest (diagnostika onemocnění žlučníku a
žlučových cest, cholelithiasa, cholecystitida, pooperační stavy po výkonech na žlučových cestách, dietní opatření.
Specializované nutriční postupy u malabsorpčních onemocnění GIT (malabsorpční syndrom klinický obraz,
diagnosa, sekundární malabsorpce, celiakie, laktázová intolerance, poléková,
malabsorpce, Dietní opatření u malabsorpčního syndromu .
Specializované nutriční postupy při onemocnění tlustého střeva (klinický obraz diagnostika, léčba,
divertikulóza,divertikulitida. karcinom tlustého střeva , dietní opatření)
Funkční gastrointestinální poruchy (příznaky, diagnostika, léčba, prevence,dietní opatření )
Nesnášenlivost potravin a potravinové alergie( klinický obraz., diagnostika, laktózová intolerance, nesnášenlivost
jiných potravin, glutenová enteropatie, ostatní potravinové alergie, terapie a dietní opatření .
Literatura
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Základní studijní literatura
1) Gastroenterologie a hepatologie učebnice K. Lukáš A. Žák a kolektiv Grada 2007 ISBN 978- 80. 247. 1787
2) Poruchy metabolismu a výživy , Š. Svačina et al., Galén 2010 ISBN 978 -80 . 7262-676
Doporučená studijní literatura
Hepatologie, J. Ehrmann, P. Hůlek a kol. Grada 2010 , ISBN 978- 80- 247- 3118-.6
Basic in clinical nutrition Fourth edition editor -in -Chief- L. Sobotka , Galén 2011. ISBN 978 . 80- 7262-821-6 ci
Studijní opory
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Organizace a náplň kurzu-podmínky pro udělení KZ: V průběhu studia jsou studentům zadávány jednotlivé úseky k domácímu samostudiu (jejich obsah viz výše „ osnova kurzu po tematických blocích“). Student svůj postup průběžně sám kontroluje včetně kontrolních otázek a problémů, popř. konzultuje s vyučujícím (konzultace osobní, e-mailové, telefonické). Finální kontrola je provedena písemného testu. Kontrolu studia rovněž provádí student sám v rámci e-learningu. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům. Otázky jsou vedle doporučené literatury podkladem pro samostatnou práci, především pro vyhledávání relevantních informací na internetu a intranetu a tím i k praktickému procvičování teoretických poznatků.
Další studijní opory:
oddíl Dietologie a klinická výživa
Doplňující literatura:
Klinická dietologie , Š Svačina a kol Grada 2008 , ISBN 978- 80- 247- 2256. 6
Trávicí obtíže v lékařské praxi Z. Mařatka ,Galén 2007 ISBN 979- 80-7262-472- 0 .