PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2015/2016
   Přihlásit přes CAS
Speciální dietologie u onemocnění GIT - B02763 (Nutriční specialista)
Anglický název: Special Dietology of GIT
Zajišťuje: IV. interní klinika – gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN (11-00540)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2015 do 2015
Semestr: letní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:4/4, KZ [HS]
Rozsah za akademický rok: 8 [hodiny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: prof. MUDr. Aleš Žák, DrSc.
Atributy: Nutriční specialista - kombinovaná f.
Klinický předmět
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Specializované nutriční postupy po operaci střev a při střevních vývodech (Indikace provedení střevního vývodu – nádory, traumata, záněty, vrozené vady. Péče o dětské a dospělé pacienty s vývody. Jednotlivé druhy umělých vývodů. Dieta a péče o stomie. Časné komplikace. Pozdní komplikace. Stavy po střevních operacích, syndrom krátkého střeva. Problematika výživy u dětských a dospělých pacientů po operacích střeva a se střevními vývody. Perorální příjem. Umělá výživa enterální a parenterální. Zásady dietních opatření dle věku. Povolené a zakázané potraviny a technologické postupy. Edukace dospělých, dítěte a osob o dítě pečujících. Specializované nutriční postupy při idiopatických střevních zánětech (Idiopatické střevní záněty – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida. Etiologie, klinický obraz, diagnostika, průběh onemocnění, léčebné možnosti, komplikace, prevence. Zásady diety při Crohnově chorobě a ulcerózní kolitida. Edukace dospělého, dítěte a osob o dítě pečujících.) Specializované nutriční postupy při dětských střevních onemocněních (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých onemocnění. Průjmy akutní infek ní i neinfek ní etiologie. Chronické průjmy, zácpa. Specializovaná nutriční opatření při jednotlivých typech onemocnění a cílená hydratace. Edukace dítěte a osob o dítě pečujících.) Specializovaný nutriční postup při onemocnění slinivky břišní (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace. Umělá výživa při onemocnění slinivky břišní a přechod na pankreatickou dietu. Hlavní zásady a jednotlivé stupně pankreatické diety. Edukace dítěte a osob o dítě pečujících.) Specializované nutriční postupy při onemocněních jícnu, vředové choroby žaludku, dvanácterníku (Etiologie, klinický obraz, diagnostika, léčebné možnosti, komplikace u jednotlivých peptických onemocnění. Dieta v prevenci a léčbě peptických onemocnění, technologie úpravy pokrmů. Edukace osob o dítě pečujících.) Specializované nutriční postupu při onemocnění jater (funkce jater, diagnostika onemocnění jater, typické symptomy a syndromy při onemocněních jater, nutriční podpora při onemocnění jater, transplantace jater, vrozená metabolická onemocnění Specializované nutriční postupy při onemocněních žlučníku a žlučových cest (diagnostika onemocnění žlučníku a žlučových cest, cholelithiasa, cholecystitida, pooperační stavy po výkonech na žlučových cestách, dietní opatření. Specializované nutriční postupy u malabsorpčních onemocnění GIT (malabsorpční syndrom klinický obraz, diagnosa, sekundární malabsorpce, celiakie, laktázová intolerance, poléková, malabsorpce, Dietní opatření u malabsorpčního syndromu . Specializované nutriční postupy při onemocnění tlustého střeva (klinický obraz diagnostika, léčba, divertikulóza,divertikulitida. karcinom tlustého střeva , dietní opatření) Funkční gastrointestinální poruchy (příznaky, diagnostika, léčba, prevence,dietní opatření ) Nesnášenlivost potravin a potravinové alergie( klinický obraz., diagnostika, laktózová intolerance, nesnášenlivost jiných potravin, glutenová enteropatie, ostatní potravinové alergie, terapie a dietní opatření .
Literatura
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)
Základní studijní literatura
1) Gastroenterologie a hepatologie učebnice K. Lukáš A. Žák a kolektiv Grada 2007 ISBN 978- 80. 247. 1787

2) Poruchy metabolismu a výživy , Š. Svačina et al., Galén 2010 ISBN 978 -80 . 7262-676

Doporučená studijní literatura
Hepatologie, J. Ehrmann, P. Hůlek a kol. Grada 2010 , ISBN 978- 80- 247- 3118-.6

Basic in clinical nutrition Fourth edition editor -in -Chief- L. Sobotka , Galén 2011. ISBN 978 . 80- 7262-821-6 ci

Studijní opory
Poslední úprava: MUDr. Tomislav Švestka, CSc. (24.05.2019)

Organizace a náplň kurzu-podmínky pro udělení KZ: V průběhu studia jsou studentům zadávány jednotlivé úseky k domácímu samostudiu (jejich obsah viz výše „ osnova kurzu po tematických blocích“). Student svůj postup průběžně sám kontroluje včetně kontrolních otázek a problémů, popř. konzultuje s vyučujícím (konzultace osobní, e-mailové, telefonické). Finální kontrola je provedena písemného testu. Kontrolu studia rovněž provádí student sám v rámci e-learningu. Studenti obdrží soubor otázek ke všem probíraným tématům. Otázky jsou vedle doporučené literatury podkladem pro samostatnou práci, především pro vyhledávání relevantních informací na internetu a intranetu a tím i k praktickému procvičování teoretických poznatků.

Další studijní opory:

oddíl Dietologie a klinická výživa

Doplňující literatura:

Klinická dietologie , Š Svačina a kol Grada 2008 , ISBN 978- 80- 247- 2256. 6

Trávicí obtíže v lékařské praxi Z. Mařatka ,Galén 2007 ISBN 979- 80-7262-472- 0 .

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK