PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2015/2016
   Přihlásit přes CAS
Doplňková praxe I. - B02736 (Nutriční specialista)
Anglický název: Doplňková praxe I.
Zajišťuje: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Fakulta: 1. lékařská fakulta
Platnost: od 2015 do 2015
Semestr: letní
Body: 2
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:0/40, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 1 [týdny]
Počet míst: neomezen
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: povolen pro zápis po webu
Garant: Mgr. Lenka Vysoká
Atributy: Nutriční specialista
Klinický předmět
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)
Studenti si v rámci tohoto předmětu upevní a prohloubí teoretické znalosti a edukační dovednosti. Odborná praxe bude probíhat ve specializovaných nutričních poradnách - diabetologická, obezitologická, nefrologická, pro poruchy metabolismu lipidů, poradna zdravého životního stylu, poradna zdravé výživy, poradna pro fenylketonuriky, pro celiaky atd.
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)


- nutriční anamnéza, antropometrické měření, zhodnocení fyzikálního a biochemického vyšetření
- individuální bilance energetického příjmu a výdeje, restrikce makro a mikronutrientů
- nutriční propočty jídelních lístků u vybraných klientů,
- návrh na jejich úpravu vzhledem ke konkrétnímu onemocnění a zdravotnímu stavu,
edukace a reedukace klientů

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (07.01.2016)

HAINER, Vojtěch. Základy klinické obezitologie. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2011, xxvi, 422 s., 16 s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-247-3252-7.

KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. 1. české vyd. Praha: Grada, 2015, xiii, 572 s. ISBN 978-80-247-4533-6.

Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi

Kohout, P. et al. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004

Kohout, P., Kotrlíková, E. Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005

PLEVOVÁ, Ilona a Regina SLOWIK. Komunikace s dětským pacientem. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 247 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-2968-8.

POKORNÁ, Andrea. Komunikace se seniory. 1. vyd. Praha: Grada, 2010, 158 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-3271-8.

RYBKA, Jaroslav. Diabetologie pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2006, 283 s. Sestra (Grada). ISBN 80-247-1612-7.

KUTNOHORSKÁ, Jana. Výzkum v ošetřovatelství. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 175 s. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-2713-4.

SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 978-80-247-2256-6.

SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. Lékařské repetitorium. ISBN 978-80-7387-699-9.

SVAČINA, Štěpán, Alena Bretšnajdrová. Dietologický slovník. 1. vyd. Praha: Triton, 2008. ISBN 8073870622.

SVĚRÁKOVÁ, Marcela. Edukační činnost sestry: úvod do problematiky. 1. vyd. Praha: Galén, c2012, 63 s. ISBN 978-80-7262-845-2.

VENGLÁŘOVÁ, Martina, Gabriela Mahrová. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 9788024712628.


Tabulky výživných hodnot

Dostupné nutriční databáze - NUTRISERVIS.cz, MTE.cz, kalorické tabulky.cz,cronometer.com

Centrum pro databázi složení potravin - http://www.nutridatabaze.cz/

Potravinová banka dát - http://www.pbd-online.sk/

Databáze bezlepkových výrobků - http://www.potravinybezlepku.cz/

Studijní opory
Poslední úprava: Mgr. Lenka Vysoká (29.07.2015)

Studenti si v rámci tohoto předmětu upevní a prohloubí teoretické znalosti a edukační dovednosti. Odborná praxe bude probíhat ve specializovaných nutričních poradnách - diabetologická, obezitologická, nefrologická, pro poruchy metabolismu lipidů, poradna zdravého životního stylu, poradna zdravé výživy, poradna pro fenylketonuriky, pro celiaky atd.

- nutriční anamnéza, antropometrické měření, zhodnocení fyzikálního a biochemického vyšetření
- individuální bilance energetického příjmu a výdeje, restrikce makro a mikronutrientů
- nutriční propočty jídelních lístků u vybraných klientů,
- návrh na jejich úpravu vzhledem ke konkrétnímu onemocnění a zdravotnímu stavu,
edukace a reedukace klientů


 
Univerzita Karlova | Informační systém UK