Předmět pomáhá studentům upevnit teoretické znalosti a prakticky uplatnit získané vědomosti v oblasti nutriční
terapie pod vedením zkušených školitelů na klinických pracovištích.
Sylabus
Poslední úprava: Jana Kolářová (05.02.2021)
Student ve spolupráci s pověřeným školitelem na odborné praxi ve vybraném zařízení
vede rozhovor s klientem/pacientem a získává potřebné informace,
stanovuje na základě nutriční anamnézy nutriční diagnózu a nutriční plán, vyhodnocuje výsledky poskytované nutriční péče,
zaznamenává individuální nutriční postup do dokumentace a pracuje s informačním systémem zdravotnického zařízení,
uplatní metodiku a využívání plošného nutričního screeningu,
uvádí výsledky práce nutričního týmu do praxe
hodnotí antropometrické, fyzikální a biochemické vyšetření
komplexně řeší problémy spojené s výživou
zajišťuje ve spolupráci s ostatními zdravotnickými pracovníky podávání vhodné enterální výživy, modulárních dietetik a sippingu
aplikuje zásady pro vypracování dietního systému a standardů nutriční péče v určitém zdravotnickém zařízení,
zabezpečuje a komplexně řeší uspokojování bio-psycho-sociálních potřeb klientů/pacientů,
pracuje se zdravotnickou technikou, uplatňuje při práci s přístroji bezpečné pracovní postupy,
zajišťuje činnosti spojené s přijetím, překladem či propuštěním klienta/pacienta,
provádí edukační činnost u klienta/pacienta, vytvoří edukační plán pro klienta/pacienta při propuštění do domácího prostředí
podporuje v rámci ošetřovatelské péče zdraví jedinců, rodin a skupin, spolupracuje na realizaci programů zaměřených na zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva,
podílí se na výzkumných šetřeních a sběru informací,
uplatní moderní teorie, trendy a postupy v poskytování nutriční péče a umí posoudit jejich realizaci v praxi,
rozumí základní latinské terminologii, vyjadřuje se o odborných záležitostech přesně, věcně a jazykově správně,
efektivně pracuje s odbornou (i cizojazyčnou) literaturou.
Literatura
Poslední úprava: Vladěna Topičová (26.02.2015)
Haluzíková, J. Informovaný pacient - spokojený pacient, zdravotník v roli edukátora. Diagnóza v ošetřovatelství, 2006, č. 7, s. 276-280. ISSN 1801-1349.
Svačina, Š. Jak na obezitu a její komplikace. Praha: Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247-2395-2
Svačina, Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha : Triton, 2013, ISBN 978-80-7387-678-4
Svačina, Š., Bretšnajdrová, A. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2010, ISBN 80-7387-062-2
Svačina, Š. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247-2256-6
Kohout, P. et al. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Maxdorf, 2004, ISBN 80-7345-030-5
Doporučená studijní literatura
Kohout, P., Rušavý, Z., Šerclová, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Praha: Forsapi
Kohout, P., Kotrlíková, E.: Základy klinické výživy. Praha: Krigl, 2005
Požadavky k zápisu
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (23.05.2019)
100% docházka, kladné hodnocení z praxe, 80 hodin
Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Ing. Hana Pejšová, Ph.D. (27.09.2023)